Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rolul fondurilor europene în achiziția de utilaje agricole

O vorbă veche spune că „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”. Este și cazul fondurilor europene destinate achiziționării de utilaje agricole. Fermierii au la dispoziție sute de milioane de euro pentru achiziția de utilaje prin FEADR – Intervenții Dezvoltare Rurală. Pentru a afla noutățile despre aceste programe, ne-am adresat lui Cristian Buzlea, directorul executiv al OJFIR Bihor.

 

Transilvania Business: Ce sumă are alocată România pentru achiziția de utilaje agricole?

Cristian Buzlea: România, prin Programul Național Strategic 2023 – 2027, are alocată o sumă record în ceea ce privește dezvoltarea fermelor sectorul vegetal – zootehnic, în valoare de 1,25 mld. Euro, sumă din care o bună parte vor avea ca și țintă achiziția de utilaje agricole.

 

Transilvania Business: Care ar fi, pe scurt, direcțiile prin care fermierii pot beneficia de fonduri europene pentru achiziția de utilaje și sumele alocate acestora?

Cristian Buzlea: Intervențiile de dezvoltare rurală specifice achizițiilor de utilaje agricole, sunt:

  • DR 12 – Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați, alocarea financiară totală fiind de 589.647 Euro, valoarea maximă a sprijinului financiar nerambursabil fiind de maxim 200.000 Euro/proiect. Intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de la 65% – 80% din costurile eligibile.
  • DR 13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal. Alocarea financiară totală este de 100.000.000 Euro, valoarea maximă a sprijinului financiar nerambursabil fiind de maxim 300.000 Euro/proiect, intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de maximum 65% din costurile eligibile.
  • DR 14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni, unde alocarea financiară națională este 108.000.000 Euro, sprijinul financiar nerambursabil fiind de 50.000 Euro/proiect, cu o intensitatea maximă de 85% din costurile eligibile pentru achiziția de utilaje aferente modernizării fermei.
  • DR 30 – Sprijin pentru instalarea tânărului fermier, unde alocarea financiară națională este de 250.691.764 Euro, suma forfetară 100% finanțare europeană, pentru fiecare contract în parte fiind de 70.000 Euro, din care cel puțin 40% din valoarea întregului sprijin trebuie investit în acest sens, rezultând o sumă totală de 100.000.000 Euro pentru achiziția de utilaje.
  • DR 16 – Investiții în sectorul legume și/ sau cartofi, unde alocarea financiară națională este 151.383.529 Euro. Pentru achiziția de utilaje este alocat un sprijin financiar nerambusabil de 300.000 Euro/proiect în sectorul de legume și 500.000 Euro/proiect pentru utilajele agricole din cultura cartofului, valoarea intensității sprijinului fiind de 65%.
  • DR 17 Investiții în sectoarele hamei și/ sau struguri de masă, alocare naționala de 45.000.000 Euro, măsură prin care pentru achiziția de utilaje specifice sectorului de activitate sunt prevazute contractele a căror valoare a sprijinului este de 300.000 Euro. Valoarea intensității sprijinului este de 65%.
  • DR 20 Investiții în sectorul zootehnic, alocare financiară națională 224.610.728 Euro, parte din aceste resurse pot fi folosite pentru achiziția de utilaje, valoarea unui proiect pentru achiziția simplă de utilaje fiind de 300.000 Euro, intensitate sprijin 65%.

 

Transilvania Business: Care cheltuieli sunt neeligibile prin aceste direcții?

Cristian Buzlea: Tipurile de cheltuieli neeligibile generale sunt cele prevăzute la art. 73 din Regulamentul (UE) 2021/2115: Cheltuielile cu achiziționarea de bunuri și echipamente „second hand”; Cheltuielile efectuate înainte de depunerea solicitării de sprijin și înainte de semnarea contractului de finanțare a proiectului, cu excepția cheltuielilor cu întocmirea și depunerea proiectelor; Cheltuielile cu achiziția mijloacelor de transport pentru uz personal și pentru transport persoane; Cheltuielile cu investițiile ce fac obiectul dublei finanțări care vizează aceleași costuri eligibile; Taxa pe valoarea adăugată, cu excepția cazului în care aceasta nu se poate recupera în temeiul legislației naționale privind TVA-ul; În cazul contractelor de leasing, celelalte costuri legate de contractele de leasing, cum ar fi marja locatorului, costurile de refinanțare a dobânzilor, cheltuielile generale și cheltuielile de asigurare.

Cristian Buzlea

De asemenea, mai sunt cheltuieli neeligibile specifice. În cazul achizițiilor de utilaje este vorba de achizițiile de mijloace de transport pentru bunuri/mărfuri, nespecializate pentru activitatea agricolă vizată în proiect; Achizițiile de mijloace de transport persoane/pentru uz personal; Cheltuielile cu spațiile ce deservesc activitatea generală a exploatației agricole: spații administrative, săli de ședințe, spații de cazare etc.

 

Transilvania Business: Față de programele anterioare au apărut noutăți în ceea ce privește finanțările nerambursabile pentru achiziția de utilaje? Care sunt acestea?

Cristian Buzlea: Au intervenit, într-adevăr, câteva noutăți în abordarea noului PNS, respectiv mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, creșterea ambițiilor în materie de mediu și climă și bunăstarea animalelor, un grad ridicat de flexibilitate în stabilirea regulilor detaliate de eligibilitate și selecție, extinderea sectoarelor pentru care se acordă finanțare din PNS: bunăstarea la taurine, irigații în sisteme locale, investiții în perdele de protecție etc.

Sectoare deosebit de importante precum irigațiile, depozitarea și procesarea vor beneficia de fonduri consistente prin intervențiile PNS unde sprijinul crește de la maximul de 2,2 mil. Euro/proiect până la 10 mil. Euro/proiect. Astfel DR-22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole are o alocare publică de 210.300.000 Euro. Valoarea sprijinului public nerambursabil pentru proiectele de investiții de modernizare va fi de maximum 3 mil. Euro/proiect. Valoarea sprijinului public nerambursabil pentru proiectele de investiții de înființare care își propun cel puțin investiții de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate, va fi de maximum 10 mil. Euro/proiect. Pentru toate celelalte investiții de înființare sprijinul va fi de maximum 7 mil. Euro.

Intensitatea sprijinului public nerambursabil raportată la costurile eligibile per proiect va fi de 65%.

 

Transilvania Business: Există un grafic estimativ al lansării acestor programe?

Cristian Buzlea: Da, sigur! Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a prezentat un Calendar estimativ de deschidere sesiuni de depunere proiecte precum și alocările estimative de resurse financiare pe fiecare direcție de dezvoltare în parte.

 

Transilvania Business: Județul Bihor se plasează pe locuri fruntașe la achiziția de utilaje în programele anterioare. Puteți să ne dezvăluiți care este secretul?

Cristian Buzlea: Succesul depunerii unui număr atât de mare de proiecte la nivelul județului Bihor se datorează, în primul rând, beneficiarilor noștri care întrunesc condițiile de eligibilitate, curajului și perseverenței lor, capacității lor antreprenoriale de-a înțelege oportunitățile de dezvoltare, calității serviciilor de consultanță a societăților de profil care fac posibilă depunerea proiectelor de bună calitate la OJFIR BIHOR precum și acțiunilor noastre permanente de promovare a liniilor de finanțare propuse.

 

Transilvania Business: Din experiența programelor anterioare, care sunt principalele provocări cu care s-au confruntat fermierii în cazul finanțărilor pentru achiziția de utilaje agricole?

Cristian Buzlea: Fermierii trebuie să-și identifice foarte precis care sunt utilajele care le va aduce plus valoare dezvoltării fermelor. Și, de asemenea, să-și adapteze nevoile și la capacitatea de asigurare a cofinanțării. Să nu uităm că aceste măsuri sunt măsuri cu cofinanțare și, prin urmare, și beneficiarul trebuie să vină cu o rată de bani.

 

Transilvania Business: Ce recomandări le-ați face fermierilor pentru a accesa mai ușor aceste finanțări nerambursabile?

Cristian Buzlea: Să-și identifice foarte bine nevoile pe care le au și să apeleze la firme de consultanță. Să urmărească canalele de informare prin care noi promovăm aceste sesiuni.

 

Articol apărut în TB 117

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania Nuclearelectrica și UPB au anunțat lansarea primului Centru de Explorare a Energiei NuScale (E2), care găzduiește simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale.

Nova Power and Gas anunță lansarea proiectului NuScale

Articolul următor
Asocierea Strabag, Geiger, Deme a instalat toate grinzile peste Drumul European E60 la Autostrada Transilvania (A3) dintre județele Cluj și Mureș, în localitatea Hădăreni, relatează Marton Kodok, membru al Asociației Pro Infrastructură (API).

Autostrada Transilvania, cocoțată peste E60

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share