Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tablourile electrice vor aduce 15% din business-ul Promelek XXI

Promelek XXI a demarat un proces de investiții pentru dezvoltarea liniei de business dedicată producției și echipării de tablouri electrice de automatizare pentru liniile și utilajele de producție și previzionează că, în următorii trei ani, acest segment va reprezenta 15% din business-ul total. 
Compania clujeană și-a mărit producția prin extinderea spațiului și un utilaj de fabricație de serie | Foto: Tamas Bethlendi

Compania clujeană este unul dintre principalii jucători ai pieței locale de echipamente electrice, parte a grupului spaniol Elektra.

Promelek XXI a demarat un proces de investiții pentru dezvoltarea liniei de business dedicată producției și echipării de tablouri electrice de automatizare pentru liniile și utilajele de producție și previzionează că, în următorii trei ani, acest segment va reprezenta 15% din business-ul total.

„Segmentul de producție din cadrul companiei noastre presupune echiparea tablourilor electrice pentru linii de producție in diverse domenii. Pe scurt, achiziționăm subansamble, pe care le integrăm în produsul finit și rezultă un tablou electric de automatizare. Acestea se echipează conform unor scheme electrice de automatizare incluse în softuri de specialitate care  reprezintă suportul de lucru pentru echipamentele de automatizare pe care le utilizăm.

În cadrul acestei divizii, avem o paletă diversificată de servicii, cum ar fi pregătirea kit-urilor de cabluri, prelucrare mecanică, integrare software în echipamentele inteligente, montajul tablourilor pe echipamentele din cadrul liniilor de producție, punerea în funcțiune, precum si conectarea circuitelor de hidraulică și pneumatică acolo unde este cazul”, a declarat Remus Hațegan, director executiv al Promelek XXI.

Segmentul de producție a adus, în 2022, 10% din business-ul companiei, situat la 40,5 milioane de euro. Business-ul de producție a raportat, în 2022, un avans cu 25% față de 2021. Investițiile derulate de la începutul anului, cât și diversificarea gamei de servicii va duce la o creștere a ponderii producției în totalul afacerilor Promelek XXI, la 15% în următorii trei ani.

Pe segmentul de producție de tablouri electrice automatizate, Promelek XXI colaborează, în principal, cu două mari companii producătoare din industria de prelucrare a pieselor metalice și cea de producere de utilaje pentru ambalajele din industria alimentară, dar are în plan extinderea activității odată cu noile investiții realizate. Compania vizează majorarea treptată a business-ului de producție de tablouri electrice prin parteneriate cu companii producătoare locale.

„Vizăm segmentarea producției în procese individualizate pe nevoile fiecărui client. Până acum propuneam o soluție de ansamblu, la cheie, dar am observat o schimbare de paradigmă în piață, astfel încât o sa abordăm o strategie diferită oferind, atunci când e cazul, doar unul dintre serviciile noastre, calibrându-ne astfel exact pe nevoia clienților noștri”, a adăugat Hațegan.

În vederea extinderii producției, compania a realizat o investiție de 200.000 de euro ce a presupus echiparea atelierului cu un utilaj de producție de serie, dar și extinderea spațiului de producție la 1.800 mp. O dată cu această extindere, Promelek XXI va opera pe 10.000 mp în Cluj-Napoca și București spații de birouri, depozite, producție și showroom-uri.

„Odată cu noile investiții vom avea capacitatea de a accesa noi clienți din piață și de a prelua comenzi mai mari și mai complexe. În plus, integrarea noului utilaj de producție aduce cu sine o creștere a eficienței, alături de posibilitatea de a realiza mare parte dintre procese automat. Direcția de dezvoltare prin investiții în tehnologie reprezintă, în continuare, preocuparea noastră principală.

Noile bancuri de lucru echipate cu tablete pentru fiecare post, introducerea unui pachet de software care are rolul de eficientizare a timpilor și a calității muncii echipei, alături de noi echipamente automate de procese diverse pe care le avem în plan, sunt doar câteva exemple în acest sens. Toate acestea ne diferențiază de mulți competitori din piață, unde procesele sunt realizate manual”, a mai spus Remus Hațegan.

Confruntați cu lipsa de personal și oscilații în aprovizionare

Principalele provocări cu care compania s-a confruntat în consolidarea acestei noi direcții de business au fost legate de lipsa forței de muncă și a personalului calificat în domeniul electric, precum și de oscilațiile în lanțul de aprovizionare cu echipamentele destinate automatizărilor industriale.

„Atuurile noastre, în raport cu piața de profil, sunt echipamentele de producție de ultimă generație de care dispunem, flexibilitatea producției prin împărțirea acesteia în mai multe procese în funcție de cerințele partenerilor noștri, capacitatea de a personaliza tablouri electrice de semi serie, precum și experiența echipei de lucru în automatizări complexe”, a concluzionat Hațegan.

Promelex XXI și-a început activitatea în 1996, în Cluj-Napoca, sub denumirea Promod, oferind soluții complete pentru instalații electrice de joasă şi medie tensiune și o gamă completă de servicii tehnico-comerciale și logistice. Din 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania, unul dintre cei mai prestigioși jucători pe piața internațională de instalații și echipamente electrice, urmând ca în 2016 să își schimbe numele în cel actual.

Promelek XXI importă și distribuie în exclusivitate în România mărci precum Baks, Dietzel Univolt, PCE și TEM. De asemenea, este unul dintre cei mai importanți distribuitori pentru brandurile Legrand, Schneider și Gewiss. Prezentă și pe segmentul industrial cu o serie de mărci de renume internațional precum Weidmüller, Rittal și Siemens, Promelek oferă partenerilor un portofoliu complet de soluţii şi alternative în domeniul instalațiilor și echipamentelor electrice.

Compania colaborează cu 2.000 de parteneri din toate zonele țării, printre care vânzători specializați de electrice, instalatori și grupuri de instalatori, precum și marile lanțuri de magazine DIY, hiper și supermarketuri din România: Leroy Merlin România, BricoDepot, Hornbach, Carrefour, Cora Hypermarche, Metro Cash&Carry, Selgros, Auchan, Emag, Altex.

În contextul în care soluțiile de eficiență energetică devin tot mai importante, în ultimii ani compania s-a concentrat în mod deosebit pe tehnologiile ce reprezintă o evoluție în materie de utilizare și producție a energiei.

Promelek XXI a dezvoltat conceptul UPgrade – o linie de business de produse și soluții verzi, eficiente energetic. Soluțiile din categoriile sunUP, smartUP și chargeUP vin în întâmpinarea partenerilor cu sisteme fotovoltaice, soluții de automatizare pentru clădiri inteligente și soluții de încărcare pentru vehicule electrice. Promelek XXI este deținută 77,6%, de grupul Elektra. 19,4% este în proprietatea cofondatorului companiei, Karoly Nagy, iar 3% deține Remus Hațegan.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un investitor elvețian din Sibiu și-a construit propria centrală fotovoltaică: va asigura aproape o treime din consumul anual

Articolul următor
Participanții la TTD vor avea oportunitatea de a vizita standurile la care vor fi expuse informații despre invențiile cercetătorilor clujeni, de a participa la prezentările acestora și la sesiunile de întrebări și răspunsuri.

Invențiile din sănătate, prezentate la UMF Cluj Technology Transfer Days

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share