Universitarii de la Babeș-Bolyai atrag 17 milioane de euro din PNRR

Adrian Petrușel, prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pentru cercetare științifică, a semnat actele la sediul Guvernului în prezența premierului, a miniștrilor cercetării și educației.

Adrian Petrușel a semnat actele la sediul Guvernului în prezența miniștrilor cercetării și educației | Foto: UBB

Prorectorul pentru cercetare științifică al Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, Adrian Petrușel, a semnat actele la sediul Guvernului în prezența premierului, a miniștrilor cercetării și educației.

Contractele de finanțare prevăd derularea la UBB a 12 proiecte câștigate prin competiție de cercetători de top din străinătate, cu un buget de 17 milioane euro, cel mai mare atras până acum de o instituție din țară în acest program. Linia din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) s-a adresat cercetătorilor din străinătate, inclusiv celor români din diaspora, pentru începerea sau revenirea la o carieră de cercetare în țară.

Așteptarea este ca în jurul acestor vârfuri să se dezvolte apoi grupuri de cercetare de excelență în domenii științifice strategice, demersul contribuind astfel la obiectivele prevăzute în strategia națională de cercetare, inovare și specializare inteligentă.

„Le urez colegilor din străinătate bun venit în comunitatea UBB. Mă bucur că au ales UBB ca o altă Alma Mater în cercetarea științifică avansată. Vor găsi aici o cultură academică modernă, certificată pentru setul de bune practici academice internaționale de Comisia Europeană prin distincția Human Resources Excellence in Research, cadru de implementare pentru Carta & Codul cercetătorului european.

Sunt convins că vom învăța unii de la alții. În timp performanța și cultura academică a comunității UBB vor avea de câștigat prin acești noi colegi. UBB este de mulți ani o instituție magnet, care atrage studenți și personal academic din toată țara.

Acum, prin acest succes, devenim un magnet nu doar pentru studenți și cadre didactice internaționale, ci și pentru cercetători internaționali de top, ceea ce întărește statutul „world-class” al UBB – de universitate internațională/globală, statut confirmat independent prin auditul internațional QS încă din 2021”, declară rectorul UBB, Daniel David.

Proiecte de internaționalizare de 40 milioane euro

UBB se situează în fruntea universităților românești în ceea ce privește sumele atrase din programul pentru mobilități Erasmus. La competiția din 2023, UBB a reușit să atragă 5,8 milioane de euro care vor sta la baza a 50 de programe intensive de mobilități; 1.700 de mobilități studențești pentru studiu, practică și participare la programe intensive; 800 de mobilități de personal (predare și staff training).

„Programul Erasmus este în esența sa despre internaționalizare prin mobilitatea bidirecțională  a comunității UBB în afara țării și a comunităților academice din străinătate la UBB, în scopul colaborării academice și stimulării creativității pentru inovare.

Faptul că UBB se află de șase ani pe prima poziție în țară la acest indicator este perfect consistent cu statutul „world-class” al UBB, confirmat independent și prin auditul internațional QS din 2021”, afirmă rectorul UBB. În ultimii 11 ani, UBB a reușit să atragă prin proiectele pentru internaționalizare 40 de milioane de euro.

Exit mobile version