Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Familiile din zona defavorizată Pata-Rât, mutate în Zona Metropolitană Cluj

Asociația de Dezvoltare Intercomuntară Zona Metropolitană Cluj (ADI-ZMC) a marcat alocarea apartamentelor în care vor locui 31 de familii selectate pentru mutare din Pata-Rât.
Familiile selectate au semnat contractele și au primit cheile de la apartamente | Foto: George Maier, Municipiul Cluj-Napoca

Majoritatea dintre 160 de persoane transferate ajung în Florești pentru că prețurile în municipiu sunt în continuă creștere.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI-ZMC) a marcat alocarea apartamentelor în care vor locui 31 de familii selectate pentru mutare din Pata-Rât. Proiectul Pata 2 vizează intervenții integrate replicabile pentru locuire incluzivă și combaterea marginalizării în ZMC.

158 de persoane se mută în noile lor locuințe, situate în Florești (18 apartamente), Cluj-Napoca (9), Apahida, Gilău (câte 2). “În ciuda unei piețe imobiliare foarte competitive, echipa ZMC a reușit să achiziționeze un apartament în plus față de obiectivul asumat la finanțare, 30 de apartamente”, conform ADI-ZMC.

Plătesc doar o chirie modică

Apartamentele sunt în proprietatea ZMC, iar beneficiarii vor plăti o chirie lunară modică. Pe parcursul săptămânii 15-19 mai, familiile selectate au participat la o sesiune de instruire cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au, apoi au semnat contractele și au primit cheile de la apartamente.

Au fost depuse 124 de cereri în vederea obținerii unei locuințe. 31 de familii au  fost selectate pe baza unor criterii elaborate de Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai (UBB), partener în proiect. Cele trei comisii care au evaluat cererile au fost formate din experți independenți.

În etapa următoare selecției, s-a făcut o corelare între apartamentele achiziționate și familiile selectate, luându-se în considerare criterii ca nevoile speciale, numărul de membri și dorințele exprimate de membrii familiei.

Proiect din Fondurile Norvegiene

„Am considerat locuirea ce mai importantă latură a acestui proiect și am folosit fiecare oportunitate pentru a crește suma destinată achiziției de apartamente. Cererea de finanțare a fost scrisă în 2018.

De atunci, prețurile la apartamentele din Cluj-Napoca și zona înconjurătoare au crescut constant. Am reușit, cu toate acestea, să relocăm o familie în plus față de ce ne-am propus, prin redirecționarea unor sume de bani de la alte activități către cea de locuire”, a explicat Monica Gräff, managerul de proiect.

Proiectul, derulat între decembrie 2019 și august 2023 este de 4,3 milioane de euro, sumă provenind din Fondurile Norvegiene, fiind implementat de ZMC, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, UBB și Primăria Bergen, Norvegia. Scopul este de a asigura o intervenție complexă, multidisciplinară, pentru desegregarea zonei marginale Pata-Rât.

Locuire:

Au fost achiziționate 31 de locuințe în Cluj-Napoca (9), Florești (18), Apahida (2) și Gilău (2). S-a reușit achiziționarea unui apartament în plus față de obiectivul asumat la finanțare, respectiv 30 de apartamente.

Toate apartamentele achiziționate au fost dotate cu mașină de spălat haine, frigider, aragaz și hotă; mobilier de bază (comodă, dulap, birou). UBB lucrează la finalizarea unei metodologii de selecție, relocare și oferire de servicii postmutare, elaborarea unor propuneri de politici publice replicabile și scalabile.

Educație:

  • S-au achiziționat și distribuit încălțăminte și îmbrăcăminte pentru aproape 100 de elevi, cu scopul ca aceștia să se poată prezenta decent la școală.
  • S-a lucrat individual cu 93 de elevi în vederea prevenirii abandonului școlar.
  • Partenerul UBB a organizat 230 de activități nonformale, (culturale, artistice, turistice) pentru combaterea abandonului școlar.
  • ZMC a oferit mentorat, orientare și meditații pentru peste 30 de elevi.

Alte rezultate:

  • A fost echipat și licențiat un nou Centru Social Comunitar, pe strada Plevnei, nr. 158, operat de DASM, cu 1.200 de beneficiari înregistrați
  • Au fost oferite analize și consultații medicale pentru mai mult de 250 de persoane.
  • Partenerul DASM a livrat 60 de trusouri pentru nou-născuți, de câte 2.300 lei.
  • A fost susținut efortul Primăriei Cluj-Napoca în timpul lockdown-ului, prin livrarea a 3.350 de pachete gratuite cu hrană, în comunitatea de la Pata-Rât.
  • Au fost distribuite 120 kg de lemn de foc pentru fiecare familie din zona marginalizată, în martie 2023, pe fondul persistenței unor temperaturi scăzute.
  • S-au primit de trei ori mai multe solicitări de locuințe, față de proiectul similar anterior (124 față de 41), evoluție pusă pe seama procesului de creștere a încrederii față de autorități.

Reintegrare de 97%

Banca Mondială a indicat ca un exemplu de bune practici la nivel național proiectele finanțate din Fonduri Norvegiene în Pata-Rât, în 2021. Agenția ONU pentru instruire și cercetare a selectat proiectul pentru a fi prezentat ca un model de intervenție la World Family Summit 2022.

„Împreună cu precedentul proiect, derulat între 2014 și 2017, ZMC a relocat spre reintegrare 300 de persoane din Pata-Rât. După șase ani, din cele 35 de familii mutate în primul proiect, doar într-un singur caz această reintegrare nu a fost posibilă.

Beneficiarul s-a reîntors în comunitate, în vreme ce apartamentul a fost realocat altei familii din Pata-Rât. Prin urmare, rata de succes a primului proiect a fost de 97%. Scontăm pe o rată comparabilă și pentru cel de-al doilea”, a declarat directorul general al ZMC, Zoltan Coraian.

ADI-ZMC este o asociație de utilitate publică, formată din municipiul Cluj-Napoca și 19 comune. ZMC derulează proiecte care au ca scop creșterea calității vieții în aria metropolitană, fiind activă în domenii precum dezvoltarea urbană, comunitățile defavorizate, mediul înconjurător, cercetare, resurse umane, economie rurală.

Colonia Pata-Rât este locul pe care se afla amplasată rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca. Denumirea locului provine de la satul învecinat, Pata. La Pata-Rât locuiesc 1.500 de cetățeni de etnie romă, o parte dintre ei evacuați din mijlocul municipiului de către autoritățile clujene.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Gaz pentru încă trei comune din Bihor

Articolul următor
Conferința Anuală a Coaliției Asociațiilor Femeilor de Afaceri din România (CAFA) desfășurată la Radisson Blu Hotel.

Femeile de afaceri din România s-au întâlnit la Radisson Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share