Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

AROBS a început anul în forță. Veniturile sunt peste așteptări

AROBS Transilvania Software și-a dublat veniturile și cifra de afaceri în primele trei luni din 2023.
Un director fericit din IT-ul clujean – Voicu Oprean | Foto: AROBS

Cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București (BVB) și-a publicat raportul financiar pe trimestrul 1 al anului.

AROBS Transilvania Software și-a dublat veniturile și cifra de afaceri în primele trei luni din 2023. Compania clujeană a raportat venituri din exploatare la nivel consolidat de 133 de milioane de lei (+113% față de T1 2022), afaceri de 131 milioane (+113%), profit net normalizat de 19,3 milioane (+13%).

„Veniturile depășesc estimările din bugetul de venituri și cheltuieli la nivel consolidat, cu 25%, iar profitul net normalizat, cu cu 13% bugetul aferent primelor trei luni din 2023. Primul trimestru a dat tonul unui an 2023 pe care îl dorim a fi de mare succes.

Creșterea înregistrată la nivelul cifrei de afaceri consolidate are la bază mai multe surse, una fiind cea organică, + 35% a principalei companii din grup – AROBS Transilvania Software – care continuă să performeze extrem de bine, atât în zona de servicii software, cât și la nivel de produse”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO.

Noile achiziții au plusat la afacerile grupului

“O creștere importantă a fost adusă de specializarea sisteme integrate din cadrul AROBS Systems, companie care reprezintă linia de business responsabilă cu implementarea serviciilor hardware și software, precum și a produselor software pentru autoritățile contractante din sectorul public. Colegii noștri au contribuit cu 27 de milioane lei la cifra de afaceri.

Am avut un început de an foarte dinamic în zona de fuziuni și achiziții, un pilon esențial al strategiei noastre de dezvoltare. Acestea ne permit să ne diversificăm portofoliul de servicii și produse și să creștem competitivitatea grupului nostru în domeniul tehnologiei la nivel național și global.

Companiile atrase în grup în primele trei luni, CDS GPS, Syderal Polska și entitățile din Republica Moldova, AROBS Software și TrackGPS, reprezintă o sursă importantă a creșterii din T1 2023 și contribuie la creșterea amprentei geografice ale afacerii și a diversificării serviciilor și produselor noastre”, a spus fondatorul companiei.

Sistem informatic integrat pentru vamă

Rezultatele financiare ale AROBS aferente primului trimestru din 2023 includ performanța financiară a Syderal, începând cu februarie 2023. Compania din Polonia a fost achiziționată în ianuarie. Din februarie 2023 sunt incluse în consolidare rezultatele AROBS Software și TrackGPS by AROBS, achiziționarea lor fiind finalizată de AROBS la începutul aceleiași luni.

În ceea ce privește  cifra de afaceri la nivel consolidat, în primele trei luni din 2023, serviciile software au contribuit cu 66%, sistemele integrate cu 21%, în timp ce produsele software au contribuit cu 13%.

Sistemele integrate reprezintă una dintre direcțiile noi de diversificare în grup. AROBS Systems este responsabilă cu implementarea soluțiilor hardware și software pentru autorități contractante din sectorul public. Compania are o echipă formată din profesioniști în digitalizarea sectorului public. Ca expertiză tehnică se ocupă de integrarea de sisteme complexe și tehnologii Oracle, HP, DELL și Microsoft.

În T1 2023, AROBS Systems a finalizat un proiect de achiziție de soluții hardware și software, destinată consolidării bazelor de date necesare funcționării componentelor sistemului informatic integrat vamal, generând 21% din cifra de afaceri a grupului.

Acțiuni acordate gratuit pentru păstrarea angajaților

În 2023, AROBS vizează afaceri de 421 de milioane de lei, o creștere cu 40% față de 2022 și un profit net de 45,2 milioane de lei (+5%). Rezultatele înregistrate în primele trei luni din 2023 depășesc bugetul estimat de companie. Cifra de afaceri înregistrată este cu 25% peste estimările companiei pentru primul trimestru al anului, EBITDA normalizată +20%.

Profitul net normalizat, de 19,3 milioane de lei, este cu 11% peste profitul net normalizat bugetat pentru primele trei luni din 2023. EBITDA și profitul net normalizat exclud efectul non-cash generat de programele de Stock Option Plan (SOP) pe care AROBS le implementează la nivelul companiilor din grup și al amortizării fondului comercial generat din activitatea de M&A..

„Încă de la publicarea rezultatelor aferente pentru 2022, am ales să prezentăm si EBITDA normalizată și profitul net normalizat deoarece acestea oferă tuturor actorilor implicați, de la angajați la investitori, o perspectivă mai precisă asupra performanței și eficienței operaționale la nivel de grup, excluzând fluctuațiile determinate de programele SOP implementate de AROBS la nivelul tuturor companiilor și de amortizarea fondului comercial”, a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS Grup.

„Programul SOP se află la a treia versiune în AROBS și a fost extins și la alte companii din grup. Astfel de programe, deși pot genera variații pe termen scurt în rezultatele financiare, reprezintă un angajament puternic față de dezvoltarea noastră pe termen lung, prin motivarea și retenția colegilor”, spune Oprean.

Nevoia de produse software, în creștere

Conducerea AROBS estimează că, la nivel global, solicitările pentru servicii și produse software vor continua să fie pe o tendință ascendentă, companiile și organizațiile având nevoie să își digitalizeze procesele. Pentru a performa pe o piață competitivă, industria de dezvoltare software necesită constant acces la resurse, în număr tot mai mare.

Compania consideră că în zona de produse software, precum management de flotă, optimizarea afacerilor, plăți digitale, soluții de resurse umane, implementarea proiectelor de digitalizare în sectorul public, piața va înregistra o creștere, pe fondul provocărilor și contextului economic și social din ultimii ani.

AROBS are o capitalizare de piață de 880 de milioane de lei pe BVB. Compania este prezentă în 20 locații din România și nouă din străinătate, cu 1.200 de specialiști și colaboratori în domeniile Automotive, Embedded, Life Sciences, Travel, IoT, Fintech și Enterprise. Principalii săi competitori din Cluj sunt Endava, Cognizant, NTT Data, Betfair și Fortech.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Întâlnire B2B la Clubul Economic German Transilvania cu oameni de afaceri olandezi

Articolul următor

Drum Asfalt și Ile Viorel Construct fac Centura Beiușului – Etapa II

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share