Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Food & Beverage Summit Cluj: “Căutați producătorii locali în magazine!”

Participanții la evenimentul de networking de la Cluj-Napoca au adresat un îndemn general la consumul de produse din zonă.
Participanții la eveniment au apreciat calitatea alimentelor și băuturilor produse în zona Transilvaniei | Foto: XPN

Participanții la evenimentul de networking de la Cluj-Napoca au adresat un îndemn general la consumul de produse din zonă.

“Îi felicit pe producătorii din Cluj și județele limitrofe. Noi trebuie să le căutăm produsele. Acestea sunt sigure, salubre și ele trebuie să fie pe mesele noastre. Să nu uităm că primul proiect de anvergură de plasare a produselor locale în marile rețele comerciale a fost la Cluj. Provocările sunt multiple. Sunt ferm convins că prin parteneriate corecte și cu fermierii, și cu toți cei care sunt implicați în acest proces,

România poate să devină un pol important al acestor produse, mai ales că am redeschis piețe ca Maroc, Indonezia, cândva tradiționale pentru țara noastră. Succes producătorilor și hai să îi căutăm în magazine, iar astfel vom fi mai puternici!”, a spus Ioan Oleleu, vicepreşedinte al Agenției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

“Cu 28.000 locuri de muncă înființate, am ajuns cel mai mare angajator din România. Am deschis poarta pentru 100 fermieri, vrem ca acești oameni să se poată autosusține. Ne bucurăm că avem alături de noi acești mici producători pe care îi susținem pentru că dorim să continue tradițiile rurale și gustul produselor pe care le știm din copilărie”, a menționat Gabriela Sîrbu, Corporate Sustainability Director al Profi Rom Food.

Universitarii, pregătiți de consultanță

“În strategia de la fermă la furculiță eu reprezint ferma, deoarece noi pregătim viitorii ingineri agronomi, montanologi, biologi, specialiști în mediu. Am dezvoltat prima platformă online de servicii de consultanță dedicate fermierilor, dar venim și cu analize de sol, sfaturi privind fertilizarea, analize de mediu”, a declarat Roxana Vidican, președintele Senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

De altfel, decanii facultăților din USAMV au îndemnat producătorii și comercianții să apeleze la viitorii specialiști de aici pentru industria alimentară, gastronomie, nutriție, dietetică alimentară, piscicultură, acvacultură, agricultură de mare precizie sau să intre în parteneriat cu instituția în proiecte de cercetare, inovare de produse care să satisfacă toate cerințele consumatorilor.

“Viitorul ne surâde pentru că avem o calitate umană extraordinară, dispunem de specialiști foarte buni. Dacă D-zeu ne-a dat pe pământ aceste alimente, toate sunt bune, însă calitatea lor este mai importantă decât cantitatea. Noi suntem pro alergare, nu tabletă”, a spus Marcel Tanțău, președintele Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie.

 

Cooperativele trec la nivelul superior

Emil Turdean deține două ferme agricole de 1.500 ha și conduce Cooperativa Agricolă Podișul Transilvaniei (CAPT). “Asocierea noastră include 22 de fermieri din patru județe ale țării, având împreună 33.000 ha și o fermă de îngrășat tineret bovin. Proiectul pe care îl dezvoltăm acum este construirea unei fabrici de ulei la o capacitate zilnică de 500 de tone”, a informat președintele CAPT.

“Suntem producători în zonă cu 32 de ani pe piață. Este important să căutați producătorii locali, deoarece numai astfel ne putem dezvolta împreună”, consideră Lucian Naș, director general al Bonas și director executiv al Cooperativei Agricole Someș Arieș.

“Compania noastră importă produse alimentare în mare parte, dar suntem conștienți că produsele locale trebuie să ajungă în hoteluri, restaurante, catering, chiar dacă acest lucru este ceva mai greu”, crede Ovidiu Moldovan, director general al European Goods.

“Suprafața cultivată în sistem ecologic în România a crescut în ultimii ani. Aceste produse sunt mai scumpe, însă diferența nu mai trebuie să o dați la farmacie, pe medicamente”, a asigurat Albert Imre, director executiv al Asociației Bioagricultorilor din România Bioterra.

300 de manageri din sectorul alimentelor și băuturilor, dar și din domenii conexe au fost prezenți la evenimentul organizat de platforma X Party & Networking (XPN), USAMV și Profi România. Food & Beverage Cluj Summit s-a adresat entităților implicate în procesele de producție, procesare, logistică și comercializarea produselor alimentare și agroalimentare.

La evenimentul de la Cluj-Napoca au participat producători locali, reprezentanți ai marilor lanțuri de distribuție, lideri în industria alimentară, reprezentați ai segmentelor de cercetare și dezvoltare, dar și reprezentanți ai legislativului și ai mediului academic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Record de angajări a persoanelor cu VMG la Chișineu Criș

Articolul următor

De 1 iunie, acces gratuit la Ștrandul cu Valuri din Băile 1 Mai

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share