Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prof. Univ. Dr. Theodora Benedek: “Performanțe de top se pot obține doar în echipă, într-o echipă din care nu pot lipsi tinerii”

Prof. Univ. Dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, ne-a vorbit, în interviul acordat, ca laureată cu trofeul Mureșul Medical – Premiile Zi de Zi de cea mai recentă premieră națională a clinicii: tratamentul intervențional al pacienților cu risc foarte ridicat, printr-o pompă cardiacă percutană de nouă generație. Nu este singura premieră însă. Informații valoroase aflați și din celelalte răspunsuri oferite.

 

Recent ați anunțat o nouă premieră națională. Clinica de Cardiologie este prima din România care asigură tratamentul intervențional al pacienților cu risc foarte ridicat, printr-o pompă cardiacă percutană de nouă generație. Pentru cititorii noștri, explicați-ne care sunt beneficiile acestui nou tratament?

Beneficiul constă în faptul că aceste pompe fac posibilă efectuarea unor intervenții extrem de complexe în condiții de maximă siguranță pentru pacient. Vorbim aici de intervenții de stentare, de revascularizare pe cale intervențională, deci nu chirurgicală. În timpul intervenției intră în acțiune aceste pompe, care asigură pomparea sângelui în circulație menținând debitul cardiac și tensiunea arterială, deci asigurând suportul hemodinamic astfel ca operatorul să poată continua intervenția în siguranță. Acest suport hemodinamic permite efectuarea unor intervenții mult mai complexe decât cele efectuate pe cale tradițională, fără suport. De exemplu, tratamentul intervențional al leziunilor critice de trunchi coronarian sau intervențiile de stentare la pacienți cu afectare multivasculară și insuficiență cardiacă sunt extrem de riscante fără acest suport hemodinamic, deoarece pacientul poate dezvolta șoc cardiogen sau alte complicații mergând până la deces pe masa de operație. Existența acestui suport hemodinamic în timpul intervenției face ca operația să se poată finaliza în siguranță și cu rezultate mult mai bune, fără să fie necesară anestezia generală sau tratamentul chirurgical pe cord deschis. Practic, prin aceste sisteme de suport hemodinamic se lărgește paleta de indicații ale tratamentului intervențional prin includerea cazurilor extrem de complexe, iar acești bolnavi considerați până acum „inoperabili” pot avea șansă la tratament.

 

Realizați, vă rog, un top trei al premierelor medicale pe care le-ați realizat de când coordonați Clinica de Cardiologie și cum au schimbat și schimbă acestea viața pacienților cardiaci?

Nu aș putea sa le clasific într-un top, pentru că fiecare dintre ele este utilă pentru un anumit tip de pacient, pentru o anumită afecțiune cardiacă, și toți sunt la fel de importanți. Dar aș menționa următoarele:

În primul rând, implantarea percutană de valve aortice, procedură pe care am inițiat-o în urmă cu câțiva ani și care nu numai că ameliorează supraviețuirea pacientului cu stenoză aortică, dar duce și la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții sale. Pacientul cu valvă implantată nu mai obosește, poate efectua activități fizice, nu mai are dureri și foarte important, toate acestea fără operație pe cord deschis, ci prin tehnici minim invazive.

Efectuarea intervențiilor complexe asistate de sistemele de suport hemodinamic este o altă prioritate pentru introducerea căreia am depus eforturi foarte mari. Practic am introdus această posibilitate nu numai în centrul nostru dar și în toată țara, prin modificarea, la inițiativa mea, a legislației în domeniul tratamentului infarctului miocardic acut, astfel că acum pacienții cu infarct miocardic complicat din toată țara pot beneficia de acest tratament care crește șansa lor de supraviețuire.

Crioablația, adică ablația de fibrilație atrială prin înghețarea circuitelor aberante, este o altă prioritate implementată în urmă cu câțiva ani în clinica noatră. Aceasta are potențialul de a trata radical fibrilația atrială și a vindeca astfel afecțiunea cardiacă, reducând și riscul de accident vascular cerebral care apare frecvent în fibrilație atrială.

Toate acestea au în comun faptul că fiind proceduri complexe și costisitoare, sunt dificil de implementat pe scară largă din cauza finanțării insuficiente. De aceea m-aș referi aici și la o altă prioritate a clinicii noastre, poate nu atât de spectaculoasă ca celelalte trei, dar care a ajutat la salvarea unui număr foarte mare de pacienți, și anume imagistica intracoronariană prin tomografie de coerență optică. În centrul nostru se efectuează cele mai multe astfel de proceduri de imagistică intracoronariană, de o valoare inestimabilă în multe cazuri de infarct miocardic în care este necesară ghidarea imagistică a strategiei terapeutice.

Ce proiecte de viitor aveți în ceea ce privește activitatea Clinicii de Cardiologie?

Cel mai important proiect este cel legat de extinderea activității din USTACC, unitate care este cea mai performantă din România în asistarea pacientului critic cardiac. Profesionalismul și dedicația echipei de aici a dus la rezultate extraordinare în asistarea urgențelor cardiovasculare, astfel încât acum de abia facem față solicitărilor de a prelua urgențe majore din toată țara. Avem nevoie de spațiu și de mai multe echipamente de ultimă generație pentru tratamente avansate în USTACC. Totodată, dorim să consolidăm rolul clinicii noastre ca centru de formare pentru dobândirea de competențe avansate în toate domeniile cardiologiei intervenționale, având avantajul unui colectiv format din cadre universitare cu competențe avansate și profesionalism recunoscut pe plan internațional.

 

Sunteți una dintre cele mai eficiente personalități medicale mureșene în atragerea finanțărilor din fonduri europene, care proiect din această categorie vă este cel mai drag și de ce?

Cred că proiectul PlaqueImage a fost proiectul de care m-am simțit cel mai aproape, pentru că a fost proiectul care a format o întreagă echipă de tineri cercetători în domeniul imagisticii cardiace. Pornind de la studiul plăcilor aterosclerotice cu risc de infarct, toți tinerii doctoranzi din echipă și-au dezvoltat propriul proiect, cu propriile publicații. Practic, PlaqueImage a fost un proiect care a generat proiecte, și toate pe tema imagisticii CT, un domeniu de avangardă în care colectivul nostru are multe prioprități absolute atât în cercetarea din România cât și în cea din Europa.

 

Puneți un mare accent pe formarea viitorilor medici, pregătirea doctoranzilor, deschiderea de centre noi de pregătire pentru cardiologi aflați la început de carieră, organizarea de seminarii, conferințe pentru tineri specialiști etc., ce vă determină să vă implicați, să fiți proactivă?

Tânăra generație are extraordinara calitate de a genera motivație. Pentru un mentor nimic nu este mai motivant decât energia și setea de cunoaștere a tinerilor. În plus, performanțe de top se pot obține doar în echipă, într-o echipă din care nu pot lipsi tinerii. Și dacă pe acești tineri medici îi formezi așa cum trebuie, echipa poate obține rezultate de top. Dacă îi neglijezi, vine un timp când trebuie să lucrezi tu în locul lor, dacă pe ei nu i-ai învățat… Așa că într-adevăr, acord o mare atenție formării tinerilor. De altfel, formarea tinerilor este și o datorie a oricărui cadru universitar.

 

Trăim în secolul tehnologiei, al vitezei, al lipsei de timp, cum vă protejați, inclusiv sănătatea, ținând cont multitudinea de roluri pe care le îndepliniți zilnic?

Nu prea am timp de mine, asta este adevărat, dar copiii mei sunt cei care îmi insuflă energia pozitivă necesară la sfârșitul unei zile pline sau a unei perioade încărcate… În rest, încerc să mă odihnesc la sfârșit de săptămână și să savurez la maxim ieșirile în familie.

Ligia VORO

Interviu publicat în ediția print cu nr. 116 a Transilvania Business (28 martie – 26 aprilie 2023)

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

SINTEZĂ: Investiții private în sănătate în Banat și Transilvania

Articolul următor

Târguri de locuri de muncă pentru tinerii NEETs la Marghita și la Salonta

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share