Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

300 de soiuri de trandafir, prezentate la Stațiunea de Cercetare Horticolă

Iubitorii acestor flori sunt invitați la evenimentul anual Parfum de Cluj, din cartierul Gheorgheni.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) și Asociația Amicii Rozelor din România (AARR) au lansat invitația la Parfum de Cluj, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri, de sâmbătă, 10 iunie, de la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH).

Stațiunea găzduiește de zeci de ani o colecție impresionantă de 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de către specialiștii USAMV. Între 10:00 și 16:00, vizitatorii au ocazia să admire trandafirii aflați în plină perioadă de înflorire, să primească sfaturi privind îngrijirea acestora de la specialiștii stațiunii și să facă fotografii. Va fi amenajat și un stand de prezentare a produselor Makita.

”Este o mare bucurie pentru noi să primim clujenii într-o vizită în stațiune. Acum va fi, poate, cel mai frumos eveniment al anului, fiind vorba despre sute de trandafiri înfloriți. Între aceste soiuri se află și 48 create la noi de către specialiștii stațiunii, membri marcanți și conducători de-a lungul timpului ai AARR. Această renumită asociație se va reuni în aceeași zi la stațiunea noastră și suntem tare bucuroși să găzduim evenimentul dedicat specialiștilor în domeniu”, a declarat directorul SCH, Lukacs Lehel.

Colecție cu 1.500 de hibrizi

AARR este afiliată la Societatea Mondială de Roze (WRF). Principalul scop al asociației este promovarea culturii trandafirului, iar agenda sa include organizarea de conferințe și demonstrații practice, participarea la evenimente similare din UE și la Congrese WRF. De două ori pe an, asociația publică revista Rosarium, prin intermediul căreia ajung la cei 600 de membri cunoștințe profesionale de interes.

SCH din cadrul USAMV este o unitate horticolă complexă, recunoscută pe plan internaţional prin creaţiile originale remarcabile obţinute de colectivul de cercetători. Cercetătorul științific Ştefan Wagner, specialist cunoscut în ameliorarea trandafirului, a fost, în perioada 1956-1999, autor a numeroase soiuri promovate şi extinse în cultură. Activitatea sa de ameliorare este continuată de inginerul Gabriela Roman.

“Colecţia de trandafiri de la SCH cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi şi 30 de elite din toate grupele de înflorire. Activitatea principală la specia Rosa este ameliorarea în scopul diversificării sortimentului. Soiurile de trandafir omologate la SCH sunt realizate după standarde internaţionale de apreciere, bonitare, fiind prezente în colecţia europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia şi Japonia.

Explozia de culori, de forme și de parfum ale soiurilor și hibrizilor din colecția și din câmpurile experimentale ale stațiunii, încântare pentru ochi și suflet ne bucură de fiecare dată. Acum, alături de AARR, invităm toți clujenii să se bucure de spectacolul unic al înfloririi trandafirilor”, a declarat Gabriela Roman. Intrarea este liberă, iar accesul se face prin str. Horticultorilor nr. 5.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
TIFF ia startul vineri, 9 iunie, printr-o gală la care sunt așteptați 3.000 de spectatori. Actorii Timothy Spall, Geoffrey Rush, Darko Peric și regizorii Oliver Stone și Michel Franco sunt invitații speciali ai evenimentului

TIFF mizează pe 100.000 de participanți. Actori și regizori de Oscar vin la Cluj

Articolul următor

Oportunități de business și dezvoltare: impactul Aeroportului Internațional Brașov în economia locală

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share