Peste 230 de participanți la cea de-a a VII-a ediție a Zilei Liliacului Carpatin

A fost sărbătoare, sâmbătă, 10 iunie, în aria protejată Valea Iadului, unde Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a organizat cea de-a VII-a ediție a Zilei Liliacului Carpatin.

Peste 230 de persoane, printre care elevi, profesori, turiști, localnici din satul de vacanță Coada Lacului sau din alte orașe și comune din Bihor au participat, de-a lungul zilei, la evenimentele pregătite de organizatori: un concurs interșcolar, un concurs gastronomic și o expoziție de produse locale.

Concurs

În concursul dedicat lor s-au înscris aproape 80 de elevi de la șase școli din localitățile Aleșd, Hotar, Curățele, Aușeu, Bulz și Vadu Crișului. Tuturor le-a fost testată priceperea în ceea ce privește identificarea unor specii de animale ori plante, abilitățile motrice și cunoștințele despre natură. De asemenea, elevii au aflat și cum se colectează selectiv deșeurile (respectând aceste reguli și pe parcursul evenimentului) și de ce este importantă aria protejată Valea Iadului, locul unde se găsesc mai multe specii de plante și animale ocrotite de lege, printre care și liliacul carpatin, o plantă endemică.

Câștigători

La finalul celor șase probe din concurs, punctele acumulate de fiecare echipă au format următorul clasament: premiul I a fost câștigat de elevii din Vadu Crișului, premiul II de cei din Curățele, iar locul III a fost împărțit între elevii din Aușeu și Bulz, care au avut punctaje egale. Următoarele locuri au fost ocupate de echipele din Hotar și Aleșd. După festivitatea de premiere, elevii au primit materiale inscripționate cu ocazia evenimentului și albume cu fotografii din aria protejată Valea Iadului. Cel mai important „premiu” pe care l-au câștigat a fost, însă, o zi cu distracție și cunoștințe dobândite în mijlocul naturii.

Participanții la eveniment au avut ocazia să deguste din mâncăruri gătite la ceaun de cele patru echipe înscrise în concursul gastronomic care s-a desfășurat simultan cu competiția interșcolară. Bucătari pricepuți și cu ajutoare harnice au gătit „bogracs” după propria rețetă, iar la final un juriu a decis clasamentul, locul I ocupându-l familia Simona și Remus Băican, cu o rețetă de pe Valea Fâșca.

Andrei Togor

De-a lungul întregii zile, participanții au putut să guste sau să cumpere și bunătăți locale, expuse de mai mulți producători locali. Clătitele, brânza telemea și siropurile naturale au fost atracția zilei. În plus, vizitatorii au admirat și obiecte de vestimentație și accesorii cu motive populare din zona Roșia, etalate de meșterul local Marioara Matiuța.

„La finalul zilei, toți participanții la eveniment au spus că sărbătoarea a fost reușită și un prilej perfect pentru a petrece o zi în mijlocul naturii”, a declarat Andrei Togor, președintele APS Aqua Crisius.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Conservation and protection of the cross border natural heritage of Bihor – Hajdú-Bihar counties”, finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, România și Ungaria.

 

Exit mobile version