“Babeș-Bolyai” intră într-un consorțiu african

Din partea europeană, CAEE este condus de Universitatea din Berna, cu UBB ca partener principal, iar din partea africană, de Addis Ababa University, cu parteneri principali Universitatea din Nairobi, Universitatea Rhodes și Universitatea Cheikh Anta Diop, alături de alți parteneri (Ministerul Apei și Energiei din Etiopia). 

Noul cluster este dedicat managementului resurselor de pământ și apă | Foto: UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este partener principal în Clusterul African-European de Excelență (CAEE) dedicat managementului resurselor de pământ și apă, cu impact asupra sănătății umane.

Din partea europeană, CAEE este condus de Universitatea din Berna, cu UBB ca partener principal, iar din partea africană, de Addis Ababa University, cu parteneri principali Universitatea din Nairobi, Universitatea Rhodes și Universitatea Cheikh Anta Diop, alături de alți parteneri (Ministerul Apei și Energiei din Etiopia). CAEE face parte dintr-un demers internațional complex.

African Research Universities Alliance și The Guild of European Research-Intensive Universities au semnat, la Bruxelles, în prezența unor autorități din Africa și Europa, asumarea a 17 astfel de clustere de excelență, într-o viziune mai largă privind rolul științei în dezvoltarea continentului african și implicarea echitabilă a acestuia în eforturile internaționale legate de dezvoltare sustenabilă.

UBB a fost reprezentată la eveniment de prorectorul pentru competitivitate, Balint Marko. Instituția a încheiat formalitățile pentru deschiderea unui birou propriu la Dakar, prin colaborare cu Universitatea Cheikh Anta Diop (UCAD), urmând să fie lansat în curând și să susțină dezvoltarea Centrului UBB de Studii Africane, condus de Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului pentru Cooperări Internaționale UBB.

„Preocuparea pentru continentul african este importantă pentru întreaga planetă, atât pentru dezvoltarea acestuia, cât și pentru implicarea echitabilă a acestuia în organizarea sustenabilă a lumii în care trăim. Fiind vorba de transformare prin cunoaștere și inovare, rolul universităților în acest demers este fundamental. UBB nu putea lipsi din acest demers major. Mă bucură selectarea clusterului din care face parte UBB în acest demers global.

Mai ales cătema acestuia potrivește dezvoltările recente în UBB (programul UBBMed din Școala de Sănătate; organizarea la UBB a Catedrei UNESCO de Dezvoltare Durabilă), iar angajamentul nostru pentru continentul african este mai larg, exprimat prin Centrul de Studii Africane al UBB și prin deschiderea unui birou UBB la Dakar, în colaborare cu UCAD” , a declarat rectorul UBB, Daniel David.

Exit mobile version