Clujul ajunge la doar un sfert din traficul aerian al Bucureștiului

Categorii: Județe, Ultimele știri
Aeroporturile din România au înregistrat, în primul semestru al acestui an, 11,3 milioane de pasageri, cu 26% mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.

Numărul de pasageri de pe aeroporturile românești l-a depășit pe cel de dinainte de pandemie | Foto: AAR

Aeroporturile din Cluj-Napoca și Timișoara se află în top cinci al aerogărilor din România.

“Aeroporturile din România au înregistrat, în primul semestru al acestui an, 11,3 milioane de pasageri, cu 26% mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. Cifrele sunt mai mari și decât cele înregistrate înainte de pandemie (+5,4% față de semestrul 1 al anului 2019).

În ceea ce privește mișcările de aeronave (aterizări și decolări) cifra pentru prima prima jumătate a acestui an este de 110.228. În același interval pe aeroporturile din țară au fost îmbarcate și debarcate peste 18.000 de tone de marfă”, menționează conducerea Asociației Aeroporturilor din România (AAR).

Brașovul vine pe turnantă

Cluj-Napoca figurează cu 310.316 pasageri în iunie, Iași, cu 247.483, Timișoara, cu 136.073, Suceava, cu 79.277, primul loc fiind ocupat, la mare distanță, de Aeroportul Henri Coandă București – Otopeni, cu 1,3 milioane. De remarcat că Aeroportul Ghimbav – Brașov este poziționat înaintea celor din Satu Mare și Arad ca număr pe pasageri pe cursele internaționale, deși a fost inaugurat recent.

Timișoara depășește Iașiul la cursele interne, însă nu și la cele externe, Oradea intrând în top cinci la zborurile locale. Între primele cinci aeroporturi apare și Băneasa la zborurile de marfă, categorie în care majoritatea celor din România nu au activitate. La nivel de pasageri, traficul în România a urcat cu 8,4% în iunie 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 2,1 la aproape 2,3 milioane.

Securitatea aeriană, dezbătută la Sighet

AAR și Autoritatea Aeronautică Civilă Română au organizat, la Sighetu Marmației, Reuniunea Responsabililor de Securitatea Aeroportuară. Obiectivul a fost de a crea premisele colaborării între aeroporturi, companii aeriene, instituții cu atribuții în domeniul securității aviației civile. Agenda evenimentului a adus în discuție aspecte legate de implementarea celor mai noi regulamente și norme aplicabile în domeniu.

Exit mobile version