Se modifică regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei

În urma votului din Parlamentul României în favoarea Proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 23/2020 privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va intra în proprietatea județului Hunedoara.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, salută votul acordat în Parlament și mulțumește celor 234 de parlamentari care au înțeles importanța protejării și promovării acestui sit UNESCO și au votat pentru trecerea sa în proprietatea județului Hunedoara. Cetatea Sarmizegetusa Regia este inclusă, alături de cetățile dacice din Munții Orăștiei: Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie, Bănița – județul Hunedoara, incluzând și Cetatea dacică de la Căpâlna, județul Alba, Ansamblul fortificat din Munții Orăștiei, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Din anul 2013, cetatea Sarmizegetusa Regia se afla în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, care are în derulare două proiecte majore de restaurare”, informează reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei

Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1999, când erau sub coordonarea ştiinţifică a profesorului Ioan Glodariu. Cetățile dacice din Munții Oraștiei sunt: Cetatea Căpâlna, Cetatea Costești-Blidaru, Cetatea Luncani-Piatra Roșie, Cetatea Costești-Cetățuie, Cetatea Banița și Cetatea Sarmizegetusa-Regia. Cetatea Căpâlna conține elemente arhitecturale specifice, motiv pentru care a fost inclusă in patrimoniul UNESCO, alături de cetățile enumerate.
Exit mobile version