Întrecerea gulașurilor va alege campionii în satul Cobor din comuna brașoveană Ticuș

Întrecerea gulașurilor, organizată de  Ferma de Biodiversitate Cobor și Fundația Conservation Carpathia se va defășura sâmbătă, 14 octombrie în satul Cobor din comuna Ticuș, județul Brașov. Evenimentul face parte din programul de promovare a „Surei de stepă”, o rasă de vite cu o istorie europeană de peste 500 de ani. Ingredientul principal, cărnea de Sură de stepă va fi oferită de organizatori.

Organizatorii evenimentului Întrecerea gulașurilor au ales un set de criterii pentru cei care au dorit să formeze echipele participante la acest concurs culinar.

István Szabó, managerul Afaceri Verzi, a detaliat programul evenimentului Întrecerea gulașurilor

„În cadrul evenimentului, paralel cu concursul de gătit, de întrecere a gulașurilor, familiile participante vor avea posibilitatea să viziteze satul Cobor, să participe la activități de «treasure hunt» (n.r. vânătoare de comori) și nu în ultimul rând, să facă tur de fermă. Participanții vor avea posibilitatea, după ce echipele au terminat de gătit, să guste gulașul pregătit și să voteze pentru premiul publicului. Cum spuneam, în cadrul acestui eveniment așteptăm să participe atât familii, cât și persoanele interesante de gătit și de a pregăti un gulaș tradițional”, a precizat István Szabó, managerul Afaceri Verzi, la Radio România Brașov.

Echipa juriului de la Întrecerea gulașurilor

Din juriul concursului gastronomic va face parte un semifialist Chefi la cuţite. Alături de ceilalți membri ai juriului, el va alege trei cele mai gustoase gulașuri.
Mirela Codleanu – bucătar-șef la Castelul Bran.
Cătălin Rizea – bucătar, semifinalist la Chefi la cuţite.
Marius Cozma – bucătar-șef la Betula Garden Restaurant.
Ion Laurențiu Nonoșel – măcelar la Ferma de Biodiversitate Cobor.
Mezosi Levente – bucătar la Ferma de Biodiversitate Cobor.

Ferma de Biodiversitate Cobor

Cobor este un amestec perfect de pășune cu valoare naturală ridicată, conservarea biodiversității, agricultura ecologică, o destinație turistică și de afaceri caldă și un loc bun pentru cai și vite. Începând cu anul 2007, Markus F. Jebsen a achiziționat în Cobor și în împrejurimi aproape 500 ha de teren agricol de la proprietari, care părăsiseră satul și nu mai foloseau terenul, plus câteva case, care fuseseră abandonate cu 20 sau mai mult de ani în urmă, și care se aflau într-o stare avansată de deteriorare. În anii următori, una dintre aceste case fusese renovată pentru a deveni pensiune.

În 2016, Markus și-a donat toate terenurile și casele, împreună cu 1.000 ha de pădure din Munții Făgăraș, Fundației Conservation Carpathia, un ONG românesc care dorește să creeze o nouă rezervație sălbatică de talie mondială în Carpații de Sud ai României în beneficiul a biodiversităţii şi a comunităţilor locale ( www.carpathia.org ).

Între 2016 și 2018, Fundația Elvețiană Temperatio a acordat două granturi FCC pentru a dezvolta terenul și casele într-o fermă de biodiversitate funcțională. Ferma a devenit un astfel de exemplu de întreprindere de conservare de succes care își propune să dezvolte comunitatea locală, în perfect echilibru cu mediul.

Surele de stepă

Această rasă de vaci a fost imortalizată în tablouri de Nicolae Grigorescu. Rasa, aproape dispărută din România, a fost reintrodusă la Ferma de Biodiversitate Cobor cu ajutorul ONG-ul Conservation Carpathia.

Fundația Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia a fost fondată în anul 2009 de către 12 filantropi și conservaționiști cu scopul de a opri tăierile ilegale de pădure, precum și pentru a conserva o suprafață mare a pădurilor din Carpați, sub forma unei zone complet protejate, pentru generațiile viitoare. Acest lucru se face prin cumpărarea terenurilor și cesionarea drepturilor de vânătoare, pentru protecția completă a tuturor elementelor naturale, din bani privați și publici.

Exit mobile version