Noua fabrică STADA, prezentată în containere reciclate, cu holograme și ochelari VR

Inițiatorii expoziției au transformat un container vechi de 15 ani într-un vehicul digital de prezentare | Foto: TB

Viitoarea fabrică de medicamente, cea mai modernă și în curând cea mai mare din România, este dezvăluită într-o manieră inedită la Cluj-Napoca și Turda.

Expo STADA are loc pe esplanada dintre Cluj Arena și Sala Polivalentă, în perioada 24-29 octombrie, după care va ajunge la Turda, orașul unde se construiește unitatea. Standul multimedia interactiv, conceput în sens unic, a fost asamblat din containere reciclate, care timp de mulți ani la rând au transportat medicamente prin lumea largă.

În acest caz, containerul expozițional de la Cluj-Napoca, fabricat în 2008, a parcurs, de-a lungul existenței sale, distanța de 2,9 milioane km, prin 35 de țări, dând ocolul Terrei, “în prima lui viață”, de 72 de ori, după cum au explicat organizatorii.

După apăsarea unui buton al porții de intrare, vizitatorii își fac singuri fotografii pe care, înainte de ieșire din container, le pot lua “cu mâna” și să le insereze pe un glob pământesc rotitor. Primul coridor este de fapt un tunel al timpului unde e prezentată istoria companiei. La capătul său apare o hologramă în mișcare a corpului uman, în care celor prezenți li se explică funcțiile de bază ale tuturor organelor.

Holul doi are reprezentată, pe partea dreaptă, o diagramă ce redă, la apăsarea unor butoane virtuale de pe perete, principalele activități ale STADA. Tot aici se derulează un film scurt cu felul în care se lucrează la noua fabrică din județul Cluj. Cei care vor să “viziteze” un laborator farmaceutic de la fabrica din Serbia o pot face cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală (VR).

Coridoarele următoare cuprind mărturii ale angajaților din grup, date relevante despre investiția de la Turda, dar și despre strategia de protecție a mediului promovată de STADA.

La exterior, angajați ai companiei oferă informații despre locurile de muncă puse la dispoziție în viitoarea fabrică, însă pasionații de tehnologie au posibilitatea de a-și introduce CV-urile încă din container, prin scanarea unui cod QR care îi direcționează către platforma specializată de recrutări.

De la 250, la câteva mii de angajați

“Stadiul lucrărilor la noua construcție este acum de 90%, însă niciodată nu poți să anticipezi ritmul până la finalizare, deoarece apar diverse provocări. Noi vom începe să ne mutăm acolo până la jumătatea anului viitor, iar fluxul să debuteze în octombrie 2024. Planurile sunt de 250 de oameni în formula inițială, ce cuprinde faza de ambalare, urmând să ajungem la câteva mii atunci când se va trece la faza de producție.

Este loc de extindere, suprafața pe care o avem la dispoziție în Parcul Industrial Arieș (PIA) fiind una generoasă. Amplasamentul este la 2 minute de autostradă, un avantaj important, pentru că vom avea șosea de mare viteză atât spre Sibiu, cât și spre Mureș – porțiunea care se dă în curând în folosință.

Va fi nu doar cea mai modernă fabrică din România, ci și cea mai mare din țară, pe măsură ce se mărește producția. Acum suntem acoperiți cu personalul de bază, însă ne aflăm în plin proces de recrutare. Aducem personal de specialitate nu numai de la companiile farma din Cluj și Mureș, ci și din Sibiu sau Iași, dar și oameni din alte domenii, pe care îi specializăm”, spun reprezentanții STADA.

Lucrările sunt realizate de Wincon Cluj-Napoca și Vitalis Consulting București. Proiectul ridicat de la zero este susținut și prin ajutor de stat din România. Grupul STADA este prezent în 50 de țări și 130 de piețe, având 20 de fabrici și 13.800 de angajați, dintre care 7.000 în producție. Până în prezent, STADA a livrat 1,3 miliarde de cutii de medicamente.

STADA este axat pe medicamente generice (inclusiv produse farmaceutice de înaltă specialitate) și produse fără prescripție medicală. PIA este un parc industrial care cuprinde companiile ACS Investment – producător de cabluri electrice, Hettich – fabricarea mobilei și STADA – producție de medicamente.

Coordonatele viitoarei fabrici de la Turda

Exit mobile version