Proiectul Erasmus+ “Up Rural”, sărbătorit printr-un eveniment de multiplicare

Zonele rurale se confruntă cu provocări precum schimbări demografice, conectivitate, un nivel scăzut al veniturilor, cu acces limitat la servicii, dar și cu oportunități: producerea de alimente și produse nealimentare de înaltă calitate, contribuția la procesul de îmbogățire și diversificare a culturii europene, asigurarea unei bune administrări a resurselor naturale și atenuarea efectelor produse de schimbările climatice. În acest context, scopul proiectului „Let’s green, digital and animate rural inclusive territories (UP-RURAL!)” constă în creșterea numărului de „ofițeri pentru dezvoltarea comunitară”, formați și atestați în mediul rural prin furnizarea unui training și a unei certificări privind această ocupație, pentru grupurile defavorizate și vulnerabile.

La Târgu Mureș, proiectul Erasmus+ “Up Rural” a sărbătorit evenimentul său de multiplicare la Hotel Continental Forum. Această ocazie de referință a adunat 79 de participanți fizic și încă 100 de participanți online. 

Evenimentul a inclus vorbitori de seamă, printre care reprezentanți ai organizațiilor cheie precum AFIR, AM PNDR MADR, LAPAR, Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, CECCAR și Copa. Au fost prezenți reprezentanți a 23 Grupuri de Acțiune Locală (GAL) din România, parteneri ai proiectului Erasmus+ “Up Rural”, ofițeri de dezvoltare rurală instruiți în cadrul proiectului, autorități locale.

Evenimentul de Multiplicare “Up Rural”, găzduit de Asociația GAL Napoca Porolissum, a servit ca platformă pentru beneficiarii proiectului să își prezinte realizările și să promoveze colaborarea cu părțile cheie interesate care pot extinde ulterior impactul proiectului dincolo de parteneriatul și calendarul inițial.

Scopul principal al evenimentului este să ofere un model de succes derivat din proiect și să lucreze la extinderea organizată a beneficiilor în cadrul unei structuri bine definite. Au fost prezenți parteneri și reprezentanții lor din alte cinci țări: Spania, Irlanda, Grecia, Italia și Cipru.

Obiectivele cheie ale evenimentului

 

Pregătirea evenimentului a inclus o promovare extinsă prin diferite canale, inclusiv rețele de socializare și site-uri web. Toate materialele promoționale au fost create din materiale reciclabile sau cu accent pe sustenabilitate, în conformitate cu filosofia verde a proiectului. Invitațiile, evenimentele de pe rețelele de socializare și formularele de înregistrare au fost concepute pentru a asigura o gestionare eficientă a participanților.

Evenimentul a durat șase ore, incluzând prezentări interactive și discuții, sesiuni de întrebări și răspunsuri, pauze de networking dedicate. În plus față de evenimentul fizic, o sesiune online în direct a permis participanților externi să participe la discuții cu vorbitori experți care au acoperit diverse aspecte ale proiectului.

Vorbitori principali au fost coordonatori de proiect, personal și formatori. Beneficiarii proiectului vor servi drept exemple pentru public, împărtășindu-și experiențele și cunoștințele prin media online. Site-ul proiectului, rețelele de socializare și YouTube vor prezenta imagini și videoclipuri de la conferință.

Inițiativa Erasmus+ “Up Rural” a demonstrat cu succes cum proiectele de dezvoltare rurală pot contribui la creșterea comunităților rurale. Evenimentul de multiplicare desfășurat la Târgu Mureș a adunat peste 170 de participanți atât în mediul online, cât și în cel fizic, reflectând o angajare puternică în dezvoltarea rurală.

Prezentările interactive și discuțiile au evidențiat rezultatele de succes ale proiectului și impactul pozitiv asupra comunității. S-a pus accent semnificativ pe promovarea inovației, digitalizării și practicilor durabile în zonele rurale. Acest eveniment a oferit o excelentă oportunitate pentru părțile interesate să stabilească conexiuni, să învețe din experiențe de succes și să contribuie la dezvoltarea rurală în România.

Pe lângă prezentările remarcabile ale reprezentanților proiectului și partenerilor săi, beneficiarii au putut împărtăși povești de succes și au subliniat beneficiile obținute prin participarea lor la proiect. Evenimentul a fost marcat de un puternic angajament față de sustenabilitate, inclusiv utilizarea materialelor reciclabile și măsuri prietenoase cu mediul.

Inițiativa continuă să își extindă impactul prin intermediul beneficiarilor săi și prin promovarea valorilor sale de bază prin canalele de comunicare online. Prin această inițiativă, Erasmus+ “Up Rural” demonstrează că investiția în dezvoltarea rurală poate duce la comunități mai puternice, inovatoare și durabile.

Zonele rurale se confruntă cu provocări ca schimbări demografice, conectivitate, un nivel scăzut al veniturilor, cu acces limitat la servicii, dar și cu oportunități: producerea de alimente și produse nealimentare de înaltă calitate, contribuția la procesul de îmbogățire și diversificare a culturii europene, asigurarea unei bune administrări a resurselor naturale, atenuarea efectelor produse de schimbările climatice.

În acest context, scopul proiectului „Let’s green, digital and animate rural inclusive territories (Up Rural)” constă în creșterea numărului de ofițeri pentru dezvoltarea comunitară, formați și atestați în mediul rural prin furnizarea unui training și a unei certificări privind această ocupație, pentru grupurile defavorizate și vulnerabile.

Exit mobile version