Monedă de aur cu Dimitrie Paciurea, comercializată cu 640 € în Transilvania și Banat

Caracteristicile monedei cu Paciurea sunt următoarele: metal - aur, valoare nominală - 100 lei, titlu - 900‰, formă rotundă, diametru - 21 mm, greutate - 6,45 g, cant zimțat, calitate proof. 

Din 30 octombrie, Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, în județele Cluj și Timiș, o monedă din aur cu tema 150 de ani de la nașterea sculptorului Dimitrie Paciurea.

Caracteristicile monedei cu Paciurea sunt următoarele: metal – aur, valoare nominală – 100 lei, titlu – 900‰, formă rotundă, diametru – 21 mm, greutate – 6,45 g, cant zimțat, calitate proof. Aversul monedei redă una dintre sculpturile lui Paciurea, „Gigantul”, inscripția „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2023”.

Reversul monedei prezintă portretul, numele, semnătura și anii între care a trăit Paciurea ,,1873” și „1932”, alături de una dintre operele acestuia, „Himera văzduhului”. Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Pe certificate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 de piese. Preţul de vânzare pentru moneda aniversară este de 3.200 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din aur cu tema 150 de ani de la nașterea lui Paciurea au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestora se realizează prin sucursalele regionale Cluj și Timiș, dar și prin cele de la Bucureşti, Constanța, Dolj și Iaşi.

Exit mobile version