ENERGIE. Undă verde pentru noua centrală NuScale

Nuclearelectrica (SNN) și RoPower Nuclear, compania de proiect, au anunțat încheierea cu succes a misiunii SEED, axată pe selecția amplasamentului, planificat pentru dezvoltarea în condiții de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) din România.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a aprobat documentul bază de autorizare pentru centrala atomo-electrică NuScale.

Decizia CNCAN a fost salutată de două dintre companiile implicate, Nuclearelectrica și NuScale Power, conform Agenda Construcțiilor. Centrala ar urma să fie dotată cu reactoare modulare mici (SMR), cu o putere brută instalată de 462 Mwe. CNCAN a emis scrisoarea oficială de aprobare, o etapă cheie a proiectului de SMR.

Acesta va facilita implementarea procesului de autorizare pentru toate etapele de dezvoltare a centralei NuScale din România. Documentul CNCAN stabilește cerințele de autorizare pentru proiectul centralei cu șase module, inclusiv caracteristicile proiectului care asigură îndeplinirea cerințelor și criteriilor de securitate nucleară.

RoPower și NuScale derulează faza 1 a studiului FEED, ce constă în activități și studii de inginerie și proiectare, analiza tehnică a amplasamentului candidat preferat (fosta termocentrală de la Doicești), estimarea calendarului și costurilor.

„Pentru noi este o confirmare suplimentară, independentă, a unei tehnologii SMR solide, sigure și fiabile. Dar și o motivație în plus pentru a continua implementarea unui proiect tehnologic SMR care va remodela rolul energiei nucleare în economie”, a spus Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

„Acesta este un important pas înainte în călătoria noastră de a aduce tehnologia curată și fiabilă în România pentru a contribui la alimentarea cu energie a țării”, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale.

România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas Cluj (din grupul E-Infra), este a doua țară din lume, după SUA, ce face pași spre implementarea, în acest deceniu, a tehnologiei SMR.

Exit mobile version