S-a schimbat modificarea. BT amână scumpirea comisioanelor la cash

Tags: , ,
Procesarea de cash este un serviciu scump, pentru că implică multă logistică, securitate și muncă manuală.

Banca din Cluj procesează până la 40% din tot numerarul din România | Foto: BT

Societatea bancară din Cluj s-a răzgândit în privința creșterii comisioanelor la operațiunile cu numerar.

“S-a discutat mult despre cash în ultimele zile. Adevărul este ca procesarea cash-ului este un serviciu scump, pentru că implică multă logistică, securitate și muncă manuală. Tocmai pentru că e scump pentru cel care o face, multe bănci și-au restrâns activitățile care implică numerar.

BT a pus pe masă câteva date despre amprenta noastră în procesarea cash-ului în România. Mai ales că noi procesăm către 40% din tot numerarul din țară, având cea mai mare rețea de unități și bancomate”, a anunțat Sergiu Mircea, director executiv de marketing și comunicare al băncii clujene.

Conducerea BT s-a văzut nevoită să aducă precizări în urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la faptul că va mări comisioanele la anumite operațiuni cu numerar.

“Cu toate că tendința în piața bancară și în lumea civilizată, în general, este de a limita operațiunile cu numerar, BT va continua să susțină un ecosistem puternic de gestionare a banilor românilor, menținând în siguranță tranzacțiile în numerar.

Astfel, BT va continua investițiile susținute în capacitățile de procesare a numerarului. Totuși, BT a decis să amâne, pentru moment, orice creștere a comisioanelor la operațiunile cu numerar”, a transmis conducerea BT.

Datele prezentate de banca din Cluj:

Negocieri cu băncile, la ceas de seară

Banca avea intenția de a crește semnificativ unele comisioane, din 1 ianuarie 2024, atât pentru afacerile cu persoane fizice, cât și pentru cele cu persoane juridice, mai ales comisioanele pentru operațiunile la ghișeu, conform Profit.

În relația cu persoanele fizice, comisionul de retragere numerar de la ghișeu era propus la majorare de la 0,5% sau minimum 5 lei la 0,9% ori minimum 9 lei pentru sumele mai mici de 50.000 de lei. În cazul firmelor, comisionul s-ar fi majorat de la 0,8% (minimum 10 lei) la 1% (minimum 10 lei). Majorări similare erau prevăzute în cazul retragerilor de valută.

Băncile vor plăti impozite mai mari, din 1 ianuarie, după introducerea unui impozit pe veniturile brute de 2%, ce are un impact între 6 și 50% în profitul lor anualizat. Mai multe bănci mari au anunțat creșterea comisioanelor pentru operațiunile cu numerar după ce guvernul a introdus o măsură prin care, de la 11 noiembrie, plățile cash se reduc la companii și la persoanele fizice, până la 1.000 lei / persoană.

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni seara, după discuţiile cu Consiliul Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, reprezentanţii celor mai importante bănci din România şi Banca Naţională a României că a ajuns la un acord cu aceştia, astfel încât comisioanele bancare să nu crească în România nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice.

Exit mobile version