Ministrul energiei: “Discutăm cu investitori din Coreea, Japonia, Israel pentru Tarnița-Lăpuștești”

Sebastian Burduja a prezentat fondurile pentru investiții disponibile, la nivel național, în sectorul energetic, în cadrul conferinței „Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor” de la Sibiu.

“Mediul privat a dovedit că are resurse și că împinge România înainte. Au am trei priorități: investiții, investiții și iar investiții. Avem multe fonduri europene la dispoziție pentru a dinamiza domeniile energetic și gaze. Încă nu avem o strategie în domeniul energetic din pricina procedurilor îndelungate de mediu și contestațiilor în instanță.

Vom avea prima dată strategia, apoi planul național integrat. Am încercat să accelerăm cât mai mult investițiile pe Planul Național de Redresare și Reziliență, avem la îndemână 18 miliarde de euro. Cu toții ne dorim să vedem o factură cât mai scăzută la finalul fiecărei luni, dar aceasta se va întâmpla doar când vom crește producția și să avem siguranță energetică. Apoi vin prețul cât mai mic și energia verde”.

“România trebuia să facă demult proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești, astăzi este mai valabil decât oricând, însă a trebuit să îl luăm de la zero. Am lansat achiziția pentru noul studiu de fezabilitate în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice deoarece nu se mai putea merge pe cel din 2014.

Vrem să atragem investitori, am avut discuții cu Coreea de Sud, Japonia, Israel. Centrala va avea până la 1.000 MW, vom vedea ce propune studiul, ne-am propus ca în 7-8 ani să concretizăm proiectul, sperăm că nu va dura 10 ani”.

SEBASTIAN BURDUJA

La mai puțin de două luni de mandat, Sebastian Burduja și-a publicat raportul de activitate, cu multe inițiative, unele uitate prin sertare. Totodată, ascultă industria și recent a anunțat un consiliu onorific care va participa la elaborarea strategiei energetice a României. Cu o impresionantă carieră academică și profesională, inclusiv doctorate la prestigioasele Universități Stanford și Harvard, dar și experiență la nivel înalt în organizații precum ONU și Banca Mondială, ministrul aduce o perspectivă valoroasă asupra viitorului energetic al României.

Revista Transilvania Business organizează, în 16 noiembrie, conferința “Industria energiei. Energia industriei. Energia investițiilor”, la Hotelul Hilton din Sibiu. Participanții dezbat evoluția pieței de energie electrică și gaze naturale din România și din Uniunea Europeană, precum și o serie de problematici, grupate în trei teme principale: investiții; provocări pentru industrie; eficiență energetică și consum rațional. Participă reprezentanți ai autorităților, ai companiilor din industrie și ai unor asociații de profil. 

Exit mobile version