Cercetător celebru format la Cluj, decorat în SUA

Acesta a fost gazda ceremoniei de decorare a lui Sergiu Pașca, medic, cercetător, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA cu Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Ofițer, conferit de către președintele României, Klaus Iohannis.

Sergiu Pașca este creditat cu șanse la câștigarea Premiului Nobel | Foto: Romanian Embassy to US

Evenimentul de la Washington a fost coordonat de ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru.

El a fost gazda ceremoniei de decorare a lui Sergiu Pașca, medic, cercetător, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Ofițer, conferit de către președintele României, Klaus Iohannis.

Pașca este un om de știință și medic româno-american, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford, director al Bonnie Uytengsu – Stanford Brain Organogenesis, cercetător în neuroștiințe și biolog în domeniul celulelor stem.

În prezent este cercetător al Fundației pentru Celule Stem din New York. Pașca a primit numeroase premii de-a lungul carierei sale, fiind inclus de New York Times pe lista vizionarilor în medicină.

“Munca sa este o sursă constantă de inspirație pentru comunitatea științifică româno-americană. O demonstrație a talentului românesc pe care noi, aici, la Washington, îl sărbătorim ca fiind unul dintre cele mai importante și valoroase atuuri pentru o relație strânsă și puternică între România și SUA”, a spus ambasadorul.

La eveniment s-au alăturat membri ai comunității științifice, în semn de recunoaștere a descoperirilor revoluționare ale cercetătorului român în neuroștiința fundamentală și clinică.

Sergiu Pașca este considerat drept un lider internațional în neuroștiințe și celule stem. Activitatea sa este orientată înspre înțelegerea legilor fundamentale ce guvernează dezvoltarea și funcționarea creierului uman, identificarea mecanismelor moleculare ce duc la boli neuropsihice ca autismul și schizofrenia.

Laboratorul său a dezvoltat metode care permit crearea, din celule stem, de țesut tridimensional nervos funcțional uman și lucrează la noi descoperiri în neuroștiințele fundamentale și clinice.

La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMFIH) din Cluj și-a desfășurat activitatea de cercetare la catedra de biochimie, sub îndrumarea mentorului său, conferențiarul Maria Dronca, publicând articole cheie în reviste internaționale. A demonstrat, pentru prima dată, prezența unor anomalii metabolice și enzimatice la pacienții cu autism.

Pașca a fost primul laureat al premiului de cercetare pentru studenți acordat de UMFIH. În perioada studenției a efectuat studii la Institutul Max Planck pentru Cercetări în Domeniul Creierului din Frankfurt (Germania), unde a studiat funcția cortexului vizual cu metode de electrofiziologie și la Universitatea Nebraska (SUA), unde a aprofundat studiile de metabolism în autism.

Un an mai târziu a fost acceptat la studii postdoctorale – fără a avea doctorat – la USC, cu o bursă postdoctorală din partea International Brain Research Organization, acordată cu distincția Outstanding. În timpul studiilor postdoctorale în laboratorul lui Ricardo Dolmetsch de la Stanford, a dezvoltat unele dintre primele modele celulare cu celule stem pluripotente induse cu scopul de a identifica fenotipurile celulare asociate unor tuburări neuropsihice, precum Sindromul Timothy şi Sindromul Dravet.

El este directorul fondator al primului program de Organogeneză a Creierului Uman de la Stanford, unde a parcurs toate etapele ierarhice în calitate de cadru didactic. Are o activitate științifică, recunoscută la nivel mondial, cu articole publicate în reviste de prestigiu: Nature, Science, Neuron, Cell, Life Sciences, Genome Medicine, Journal of Cellular and Mollecular Medicine.

 

 

Exit mobile version