Președintele Japanese Business Club in Transylvania (JBC) consideră că evenimentele organizate la Cluj au impulsionat relațiile economice dintre cele două țări.
Daisuke Kudo, coordonatorul JBC, a participat la un eveniment dedicat startup-urilor la București, derulat în cadrul unui parteneriat dintre InnovX și Japan External Trade Organization (JETRO). “InnovX a organizat acest eveniment în colaborare cu JETRO pentru a menține și a crește impulsul pe care l-am declanșat.
2023 a fost un an remarcabil pentru relația și colaborarea dintre România și Japonia. A început cu parteneriatul strategic semnat de șefii celor două țări, fiind urmat de Forumul Inovației găzduit la Cluj, care a creat multă sinergie în mai multe direcții, și de Tech Job.
Aceste evenimente au creat și au promovat oportunități practice. Împreună putem face mai mult din 2024 încolo. Transformarea de la egosistem la ecosistem are loc în mod constant, cu oamenii potriviți având mentalitatea potrivită”, apreciază președintele JBC.
Evenimentul „Bridging Frontiers: Market Entry Insights between Japan and Romania”, de la București, a fost conceput pentru a ajuta startup-urile cu informații, alianțe strategice și chei de deblocare a pieței japoneze. Ryohei Gamada, director pentru strategia de inovare în EMEA din JETRO Londra, a oferit o explorare cuprinzătoare a pieței din Japonia.
El a ghidat startup-urile prin complexitatea intrării pe piață, provocările potențiale, foile de parcurs strategice. InnovX este un accelerator de inovare din Europa care se concentrează pe extinderea startup-urilor din domeniul tehnologiei prin educație antreprenorială, conectarea lor la finanțare, inclusiv fonduri de capital de risc, colaborarea cu corporațiile deschise la inovare.
Două mari evenimente la Cluj
Clujul a găzduit, în acest an, două evenimente majore după semnarea parteneriatului strategic România – Japonia. Forumul de Inovare Româno-Japonez (FIRJ) a abordat tematici din telecomunicații, securitate cibernetică, inovare, alături de o sesiune de matchmaking și un spațiu expozițional. FIRJ a avut 200 de participanți, 50 de vorbitori, 20 de organizații din cele două țări. La Forumul Tehnologic Româno-Japonez & Târgul de Joburi au participat 11 companii din Japonia (grupuri globale și startup-uri), evenimentul fiind coordonat de JETRO și Ministerul Japonez al Economiei, Comerțului și Industriei.