Clujul și-a prezentat strategia de digitalizare a administrației la Chișinău

Categorii: IT&C, Județe
Consiliul Județean (CJ) Cluj a fost reprezentat de vicepreședintele Istvan Vakar.

Integrarea europeană, orașele inteligente, tehnologiei informației, energia verde, relația dintre universități și inovare, dezvoltarea rurală au fost subiectele de discuție la Forumul Economic Internațional de la Chișinău (FEIC).

Consiliul Județean (CJ) Cluj a fost reprezentat la FEIC de vicepreședintele Istvan Vakar. El a vorbit despre digitalizarea instituției, care contribuie la debirocratizare. Au fost prezentate modalitățile de obținere online a autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism în județ, facilitățile Ghișeului Unic.

“Republica Moldova a pornit pe drumul integrării europene, iar CJ Cluj susține, prin diverse modalități, parcursul european al acestui stat. CJ Cluj este înfrățit cu Consiliul Raional Hâncești și a susținut realizarea unor proiecte culturale, educaționale și medicale dincolo de Prut.

Am explorat în discuțiile cu oficialii din Moldova posibilitatea începerii unor noi proiecte. În anul scurs între prima și a doua ediție a FEIC, cinci dintre antreprenorii clujeni prezenți și-au deschis deja filiale în Republica Moldova, în domenii precum IT, arhitectură sau ecologie”, a spus Vakar.

Printre vorbitori de la FEIC s-au aflat Igor Grosu, președinte al Parlamentului Moldovei, Dorin Recean, prim-ministru al Moldovei, Cristian Leon Țurcanu, ambasador al României în Republica Moldova, Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din Guvernul României, Dumitru Alaiba, vicepremier al Moldovei.

Au mai luat cuvântul Daniel Gheorghe – Parlamentele României și Moldovei, Anca Dragu- Bănca Națională a Moldovei, Gabriel Avramescu – Autoritatea de Supraveghere Financiară, membri ai Parlamentului European și Parlamentului României, diplomați, reprezentanți ai administrației și universităților din România și Moldova.

Invitat special a fost Principele Radu al României. FEIC a adus profesioniști din diverse domenii, experți și lideri de opinie din România, Republica Moldova, Italia, Polonia. Forumul a fost organizat sub auspiciile Familiei Regale a României, de către International Business Society, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Moldova și Agenția de Investiții a Moldovei.

Oameni de afaceri, înalți oficiali români și moldoveni, reprezentanți ai elitelor academice și ai societății civile au participat la cea de-a doua ediție la Forumul Economic de la Chișinău – Investiții, Dezvoltare, Integrare europeană.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Vicepremierul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, membri ai Parlamentului și ai Guvernului României, oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului academic. Forumul s-a bucurat și de prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Deputatul clujean Viorel Băltărețu a luat cuvântul în cadrul secțiunilor integrarea Republicii Moldova în UE și dezvoltare comunitară și a spus că după doi ani dificili conomic, această țară trebuie să crească procentul intermedierii financiare bancare, integrarea pe piața muncii a populației economic inactive, să reformeze companiile de stat, să susțină antreprenoriatul.

El a susținut că Europa e incompatibilă cu moștenirea sovietică ce presupune corupție, sărăcie, medievalism, oligarhie și că pe moldoveni îi așteaptă, în primul rând, o schimbare de mentalitate. “Republica Moldova are încă de demonstrat la nivel de stabilitate economică. Din fericire, începerea negocierilor de aderare la UE oferă un tip de garanție pe care Moldova nu a cunoscut-o de la declararea independenței.

Stabilitatea pe care o oferă acest început de drum european va atrage investiții străine și creșterea sectorului antreprenorial autohton.  Creșterea gradului de interconectare a infrastructurii energetice, dar și a altor infrastructuri, transport, comunicații sunt pași importanți pentru realizarea premiselor necesare în vederea integrării economice și politice a Moldovei în UE. Vă vom fi alături, ferm, cu know-how instituțional, consiliere în atragerea de fonduri UE, integrarea legislației europene”, a spus Băltărețu.

Exit mobile version