Nord Conforest a finalizat cea mai modernă școală specială din România

Noul sediu al CSEI, de pe situat pe str. Aviator Bădescu, a fost edificat în cadrul unei investiții de 32 de milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă.

Noua clădire a CSEI dispune de dotări unice la nivel național | Foto: CJ Cluj

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) de la Cluj-Napoca beneficiază de dotări unice la nivel național. 

Noul sediu al CSEI, de pe situat pe str. Aviator Bădescu, a fost edificat în cadrul unei investiții de 32 de milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă. Din sumă, doar 5,5 milioane a reprezentat finanțarea nerambursabilă europeană, contribuția Consiliului Județean (CJ) Cluj  fiind 26,8 milioane. Lucrările au demarat în 2021 și au fost finalizate în decembrie 2023 de către constructorul Nord Conforest Cluj. 

“Gradul de civilizație a unei societăți e reflectat, în primul rând, de modul în care reușește să aibă grijă, să îi integreze și să îi pună în valoare pe acei membri ai comunității cu care soarta a fost mai puțin generoasă. Or, tocmai de aceea este pentru noi o zi cu adevărat specială și un motiv de mare satisfacție.

Am inaugurat cea mai modernă școală specială din țară, construită de la zero, un obiectiv de referință pentru infrastructura educațională românească. Reușim, astfel, să oferim elevilor și profesorilor acestei școli cadrul optim pentru derularea procesului instructiv-educativ și condiții la standarde europene pentru dezvoltarea socio-educațională a tinerilor.

Cu siguranță, Clujul poate fi considerat un etalon în acest domeniu și un model în ceea ce privește utilizarea fondurilor europene pentru susținerea învățământului special”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Clădire cu trei tronsoane

Noul sediu al CSEI este organizat în trei tronsoane, cu funcțiuni distincte. Tronsonul 1 din corpul nou, cu două etaje, cuprinde spațiile administrative și medicale. Tronsonul 2, cu trei etaje, este destinat celor 32 de săli de clasă, laboratoarelor și cabinetelor de terapie, dintre care logopedie, ludoterapie, terapie prin artă, meloterapie.

Al treilea tronson, cu un etaj, este compus din blocul alimentar (bucătărie și sala de mese), spații pentru kinetoterapie și activități sportive. Aici se află și sala de hidroterapie în vederea realizării procedurilor terapeutice, necesare pentru tratarea afecțiunilor degenerative sau neurologice. Clădirea existentă a fost modernizată, reamenajată și dotată pentru activitățile preșcolarilor. A fost amenajat și spațiul exterior – curtea interioară, zona de acces, locurile de parcare, precum și terenul de joacă.

Grădină senzorială pe terasă

Sediul CSEI dispune de dotări unice la nivel național: grădină senzorială amplasată pe terasa clădirii – locul unde se stimulează memoria multisenzorială prin intermediul celor cinci simțuri (miros, gust, auz, văz și atingere), de un spațiu special destinat hidroterapiei și de o zonă dedicată specialiștilor din cadrul instituției, concepută pentru prevenirea apariției sindromului de epuizare profesională.

CSEI este o școală specială cu tradiție, fiind continuatoarea instituţiei de învăţământ pentru copiii cu deficienţă mintală înființată la Cluj în 1929. Școala se adresează copiilor preșcolari și elevilor care prezintă dizabilități intelectuale moderate, severe sau asociate, precum și preșcolari și elevi cu tulburări din spectrul autist.

Aceștia provin din familii cu domiciliul în Cluj-Napoca, Florești, Gilău, Turda, Câmpia Turzii, precum și din alte centrele din județ. Cei 150 de elevi sunt cuprinși în două grupe de grădiniță și 27 de clase, numărul cadrelor didactice încadrate în şcoală fiind de 115.

Şcoala oferă servicii educaţionale specifice învăţământului primar şi gimnazial, cursuri de zi tinerilor între 3 și 26 ani, cu dizabilitate intelectuală; tulburări din spectrul autist; tulburări de dezvoltare; întârziere în dezvoltare, prin şcolarizare la domiciliu și tulburări de învăţare sau dizabilitate intelectuală ușoară integraţi în școlile de masă, prin cadru didactic de sprijin.

Descoperirile din timpul lucrărilor de edificare:

Exit mobile version