Inspecția muncii a controlat supermarketurile Clujului. Amenzi de 11.300 €

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a verificat respectarea prevederilor legale în încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii din comerțul cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor.  

Controalele au avut loc în perioada 11-15 martie, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional în supermarketuri și hipermarketuri.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a verificat respectarea prevederilor legale în încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii din comerțul cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor.

Cu ocazia acestei campanii ITM Cluj a efectuat controale la 31 de angajatori din judeţ. Au fost aplicate amenzi de 56.500 lei pentru șapte angajatori.

Amenzile au fost aplicate pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă (20.000 lei, un angajator),  nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă, lipsa examenului medical la angajare, neîntocmirea fișelor de instruire individuală.

Alte nereguli amendate au fost neefectuarea instructajului de protecție a muncii conform planificării, evaluare de riscuri / plan de prevenire și protecție necorespunzător realităților la locul de muncă cu consecințe asupra instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă a lucrătorilor.

„În domeniul comerț cu amănuntul cu excepția autovehiculelor și motocicletelor, lucrătorii se confruntă cu riscuri de accidentare sau de îmbolnăvire profesională, fapt ce determină un număr mare de accidente cu incapacitate de muncă (9,5% din totalul de accidente din economia națională).

Exemple de riscuri potențiale sunt echipamente de muncă a căror utilizare este necorespunzătoare sau neconforme pentru securitatea lucrătorilor; accidentarea din cauza incendiilor generate de instalațiile electrice neconforme sau de lipsa măsurilor în domeniul securității și sănătății în muncă în condiții de foc deschis (bucătării, centrale termice) sau din cauza lipsei de vizibilitate pe căile de acces și manevrării necorespunzătoare a stivuitoarelor, liselor.

Alte riscuri sunt manipulări de mase grele și foarte grele, care conduc la o serie de probleme de sănătate asociate cu dureri de spate și dureri musculare, precum și la accidente prin cădere de obiecte depozitate la înălțime; lucrul la temperaturi ridicate sau scăzute (carmangerii, bucătării); lovire prin cădere / răsturnare de obiecte și produse greșit depozitate; electrocutare sau tăiere.

“În domeniul relațiilor de muncă, domeniul e susceptibil de încălcarea reglementărilor legale privind angajarea personalului; transmiterea, în termen legal, a contractelor individuale de muncă, în registrul general de evidență a salariaților; durata timpului de muncă și muncă suplimentară; întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de salariați; repausuri periodice (repausul săptămânal, sărbători legale); munca de noapte; acordarea drepturilor salariale.

De asemenea, s-a urmărit și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul”, conform ITM Cluj.

Obiectivele campaniei:

Exit mobile version