18 startup-uri clujene, în goana după o jumătate de milion de euro

Doar o treime dintre echipele de la start au reușit să acceadă în următoarea fază | Foto: TITC, TB

Aceste echipe de tineri viitori antreprenori se alătură programului Innovation Labs 2024 după ce au trecut de competiția desfășurată la Cluj-Napoca.

Echipele vor participa în programul de mentorat din următoarele 10 săptămâni. Competiția de tip hackathon reprezintă etapa de selecție a acceleratorului Innovation Labs pentru programul de mentorat de opt săptămâni coordonat de Asociația Tech Lounge și Transilvania IT Cluster (TITC).

56 de echipe au intrat în competiție în 23 martie. După prima sesiune de prezentări au continuat în hackathon jumătate dintre acestea. Au urmat o zi și o noapte de muncă, ateliere și mentorat, în care echipele selectate s-au străduit să își perfecționeze cât mai mult ideea, sub îndrumarea mentorilor și a membrilor juriului, pentru sesiunea finală de pitch-uri.

În 24 martie, echipele au expus o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și a publicului, printr-o prezentare ce a inclus o demonstrație tehnică și un elevator pitch de două minute. Juriul a selectat cele mai performante și promițătoare 18 echipe, care au intrat astfel în programul de dezvoltare și mentorat de opt săptămâni.

Acestea vor participa, în următoarea perioadă, la ateliere organizate de partenerii locali și se vor pregăti pentru finala de la București, din 30 mai. Proiectele s-au aliniat cu una din cele nouă verticale de afaceri ale Innovation Labs: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Lifestyle, Retail & E-commerce, Smart City & Industry 4.0, Sustainability.

Echipele s-au încadrat la una dintre cele trei categorii, în funcție de experiența membrilor: formate exclusiv din studenți; spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar; formate din studenți și antreprenori cu experiență. Innovation Labs este principalul program de accelerare pentru startup-uri early-stage venite din mediul universitar din România, oferind un cadru de mentorat și dezvoltare pentru proiectele din zona tech.

Programul deține o infrastructură complexă de suport, adunând laolaltă o comunitate extraordinară de parteneri din business, tehnologie, profesioniști din lumea startup-urilor, din cercetare și mediul academic, din administrație publică și din organizații nonguvernamentale.

Evenimentul a fost prefațat de primarul Clujului, Emil Boc, Voicu Oprean – CEO al AROBS, Bianca Muntean – manager al TITC, Mirel Borodi – director comercial al Universității de Medicină și Farmacie Cluj, Felix Arion – managerul AgroTransilvania Cluster, Dan Călugăreanu – Early Game Ventures (EGV), Adrian Florian – Wolfpack Digital, Cătălin Briciu – Linnify, Daniel Rosner – OxidOS, Mircea Vădan – Activize.

   

Chemați să rezolve problemele orașului

“Avem nevoie de produsul ideilor voastre. Să găsim soluții inovative la probleme nu doar din domeniile verde și digital, direcții la nivelul UE, ci și din domenii mai plictisitoare, administrație, contabilitate, până la managementul de proiect. Clujul este ceea ce a ajuns azi prin implicarea generațiilor de IT-iști, clusterelor, universităților, cel mai important avantaj competitiv pe care orașul îl are.

Strategia bazată pe economia cunoașterii, acceptată la Cluj de mulți ani, oferă acum perspectivă orașului, așa cum era mai demult industria grea. IT-ul a devenit principalul motor economic al Clujului, principala sursă de slujbe bine plătite și de calitate a vieții. Nu orice startup este un succes, dar un ecosistem de asemenea startup-uri poate să fie”, susține edilul.

“Primăria a început cu programul pentru elevi, adolescenți, TITC continuă cu studenții. Știm problemele pe care le aveți legate de locuri de muncă, de calitatea vieții, de mobilitate, le-am inclus în strategia orașului până în 2030, 2050. Dorim să aveți libertatea de mișcare, dar și cea de a alege să rămâneți acasă. România a pierdut 4 milioane de locuitori care se află în diverse zone ale Europei, Zona Metropolitană Cluj a reușit să își păstreze acest nivel al populației.

Voi reprezentați viitorul și valoarea adăugată a comunității noastre, sunteți cei care căutați soluții la problemele reale ale societății. Ca utilizator voi căuta aplicația care răspunde nevoilor pe care le am, nu cea care arată cel mai bine. Netflix, Airbnb s-au născut din ideile unor tineri care au găsit soluții la astfel de probleme. Nu veți rezolva sărăcia globală, dar începeți cu aceste probleme mici cu soluții pragmatice, concrete. Noi, ca oraș ne oferim să vă asigurăm testarea soluțiilor voastre inovatoare, vă punem la dispoziție datele de care aveți nevoie.

În calitate de raportor pentru pachetul legislativ al UE dedicat AI, vă invit să depășim decalajul pe care îl avem față de SUA, China. Politica europeană e bazată acum pe utilizarea supercomputerelor pe care UE le pune la dispoziție startup-urilor pentru rularea aplicațiilor, soluționarea problemelor cu ajutorul AI: crearea de medicamente, schimbări climatice, personalizarea educației, reducerea poluării”.

Innovation Labs Cluj este organizat de Tech Lounge și TITC alături de EGV și RAF Fundația Româno-Americană, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Studiilor superioare, Cercetare, Dezvoltare și Inovare. Faze regionale mai au loc la Iași, Timișoara și București. Echipa câștigătoare la nivel național va primi o investiție de 500.000 de euro din partea fondului de investiții EGV.

Cine intră în programul de mentorat la Cluj:

 

“Tesla de Cluj” și covorul roșu

Prototipul mașinii electrice create de echipa Newcar4future și Universitatea Tehnică, sprijinit financiar de fondatorul AROBS, a fost expus la intrare, lângă covorul roșu așternut la intrarea în clădirea ABC Incubator. Mașina este echipată cu un motor în roată dual, are tracțiune spate, baterie de 56KW, și atinge 100 km/h în puțin peste 5 secunde, o autonomie estimată la 350 km și viteza maximă de 180 km/h. Investiția de 500.000 de euro de la Cluj a fost lăudată de mai mulți miniștri, însă nici unul nu a asigurat continuitatea proiectului.
Exit mobile version