Astigmatismul: tipuri, cauze, simptome și prevenire

Categorii: Fără categorie
Tags:

Sursa foto: Shutterstock

Astigmatismul este termenul medical care desemnează o formă a ochiului mai curbată decât ar trebui să fie. Este un tip de eroare de refracție, adică o afecțiune oculară extrem de frecventă, care provoacă vederea încețoșată. De obicei, ochii sunt rotunzi, ca o minge de fotbal. In cazul persoanelor cu astigmatism, ochiul ia forma unei mingi de rugby. Acest lucru face ca lumina care intră în ochi să se curbeze neuniform și să afecteze vederea, fie la distanță fie de aproape. Se recomandă un consult medical de îndată ce se observă orice schimbare în ceea ce privește forma ochilor sau schimbări la nivelul vederii. În acest articol vorbim despre cauzele, simptomele și factorii de risc ai astigmatismului precum și despre corecția și prevenirea afecțiunii.

 

Ce este astigmatismul

Astigmatismul este o problemă de vedere cauzată de o imperfecțiune în curba corneei sau a cristalinului din ochi. În mod normal, corneea și cristalinul au o curbă perfect rotundă. Astigmatismul apare atunci când acestea au o formă mai alungită. În caz de astigmatism, lumina care intră în ochi este curbată mai mult decât ar trebui să fie și nu se focalizează corect pe retină. Acest lucru înseamnă că doar anumite părți ale unui obiect la care pacientul se uită sunt focalizate. Această focalizare neuniformă face ca obiectele să pară neclare sau ondulate. Astigmatismul poate afecta vederea la orice distanță – atât de aproape, cât și de departe. De asemenea, pacientul poate resimți o oboseală oculară, ca și cum ochii ar lucra în mod constant prea mult pentru a vedea

Tipurile de astigmatism

Există trei tipuri de astigmatism:

 

În toate tipurile de astigmatism, lumina nu se proiectează corect în partea posterioară a ochiului.

 

Cine este afectat de astigmatism

Oricine se poate confrunta cu astigmatismul. Afecțiunea se poate dezvolta în orice moment al vieții, chiar și la vârsta adultă. Astigmatismul se poate îmbunătăți sau înrăutăți în timp. Este o afecțiune frecventă, 1 din 3 persoane suferă de astigmatism.

 

Simptomele specifice astigmatismului

Vederea încețoșată este cel mai frecvent simptom al astigmatismului. De asemenea, îngreunează vederea detaliilor de pe obiecte (cum ar fi cuvintele tipărite pe un meniu sau literele de pe un semn rutier din depărtare).

 

Alte simptome ale astigmatismului includ:

 

Unii copii mici nu știu să spună că este ceva în neregulă cu vederea lor, chiar dacă se confruntă cu simptome. Mergi la oftalmolog dacă observi copilul strângând ochii, frecându-se la ochi sau plângându-se de dureri de cap frecvente.

Cauzele astigmatismului

Astigmatismul este de obicei ereditar, ceea ce înseamnă că este o afecțiune pe care părinții biologici o transmit copiilor lor. De asemenea, poate fi cauzat de pleoapele care exercită o presiune prea mare asupra corneei.

 

Astigmatismul de obicei nu este cauzat de condiții de sănătate.  Există unele afecțiuni și probleme de sănătate care pot cauza astigmatismul, cum ar fi:

Stabilirea diagnosticului de astigmatism

Un oftalmolog va diagnostica astigmatismul în urma unui examen oftalmologic. Medicul ar putea folosi câteva teste pentru a diagnostica astigmatismul, inclusiv:

 

Astigmatismul poate fi corectat?

Majoritatea persoanelor cu astigmatism au nevoie de lentile de corecție. Specialistul dumneavoastră oftalmolog va recomanda ochelari sau lentile de contact în cazul persoanelor cu astigmatism. Dacă astigmatismul nu afectează vederea, este posibil ca pacientul să nu aibă nevoie de ochelari sau lentile de contact. Astigmatismul se poate agrava în timp, prin urmare pacientul ar putea avea nevoie de ochelari sau de lentile de contact.

 

Poate fi corectat astigmatismul?

Purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact poate corecta vederea, dar nu vor schimba forma ochiului cu astigmatism. Chirurgia de corecție a vederii utilizează lasere pentru a remedia problemele de vedere. Un oftalmolog poate efectua aceste proceduri pentru a schimba forma corneei, astfel încât lumina să ajungă corect la retină. La persoanele care suferă de cataractă și astigmatism, ambele pot fi tratate simultan în timpul operației de cataractă. Aceste operații reduc astigmatismul și îmbunătățesc vederea.

 

Cum să previi astigmatismul

Astigmatismul nu poate fi prevenit. Majoritatea persoanelor cu astigmatism se nasc cu el, dar afecțiunea se poate dezvolta și mai târziu. Dacă ai astigmatism sau un alt tip de eroare de refracție, există o șansă ca afecțiunea să se transmită copiilor.

 

Verificarea regulată a ochilor poate ajuta un specialist în oftalmologie să identifice imediat problemele. Cât de des ar trebui să vă verificați ochii depinde, de obicei, de vârstă:

 

Este posibil să ai nevoie de un control al ochilor mai des dacă porți ochelari sau lentile de contact. Persoanele cu diabet zaharat au nevoie, de asemenea, ca ochii lor să fie verificați mai des.

 

Astigmatismul este o afecțiune frecventă care face ca forma ochiului dumneavoastră să fie mai curbată decât ar trebui să fie. Vederea încețoșată pe care o provoacă astigmatismul poate fi enervantă și face dificilă participarea la rutina zilnică. Din fericire, majoritatea persoanelor cu astigmatism au nevoie doar de ochelari sau lentile de contact pentru a vedea clar. Discută cu medicul oftalmolog dacă ești interesat de o intervenție chirurgicală de corecție a vederii! Mergi cu copilul la medic dacă observi că strânge mult din ochi sau are dureri de cap frecvente!

 

Exit mobile version