Acestea constau în pregătirea terenului pentru modernizarea drumului Cluj-Napoca – Florești: relocarea rețelelor de gaze, telecomunicații, electricitate și apă-canal, însă „grosul” centurii mai așteaptă.
“Tronsonul Florești – Cluj-Napoca al Centurii Metropolitane Cluj (TR 35) se va transforma într-un drum cu șase benzi; vom avea câte o bandă în plus pe fiecare sens pentru transportul public dedicat cu autobuzul și ambulanțe, ca să ajungă la Spitalul Regional de Urgență (SRU).
Toate cele 38 de curse de autobuz între cele două localități vor fi acoperite de banda dedicată, iar atunci oamenii vor putea ajunge într-un timp rezonabil între Cluj-Napoca și Florești, cu descongestionarea traficului.
Accesul la SRU va fi realizat pentru că în zonă vom avea un pasaj subteran de 58 m care va asigura continuitatea traficului pe DN 1, iar pe dedesubt, girația de intrare la unitatea medicală. Va fi pistă de biciclete pe acest tronson pentru un transport alternativ la mașină.
Europa a dat 1,2 miliarde de euro pentru TR 35 deoarece acest drum a devenit cel mai aglomerat tronson de trafic din România, peste București – Otopeni. A trebuit să aducem aici Comisia de transporturi din Parlamentul European pentru a-i convinge pe europarlamentari de importanța acestui tronson”, a arătat primarul Clujului, Emil Boc.
Trebuie să mute utilitățile
“La sfârșitul anului viitor, acest prim tronson al TR 35 va fi gata, în februarie va fi terminată conexiunea la A3 la Tureni, astfel încât tirurile nu vor mai veni până la Nădășelu ca să intre prin Baciu, Cluj-Napoca și să aglomereze orașul. Vor coborî pe la Tureni, de acolo pe Centura Vâlcele – Apahida, iar apoi spre Bistrița sau Baia Mare.
Urmează, în 30 de zile, începerea lucrărilor la metrou, apoi proiectul pentru trenul metropolitan, dar și finalizarea liniei de cale ferată electrificată Cluj – Oradea. Proiectele de infrastructură de la Cluj se ridică la 4,5 miliarde de euro.
Drumul Expres Cluj-Napoca – Dej (70 km) este la faza de identificare a câștigătorului pentru studiul de fezabilitate ca pe această arie traficul să fie descongestionat. La Aeroportul Internațional Cluj vrem să finalizăm obiectivul Park & Ride pentru ca persoanele care vin pe cale rutieră în oraș să lase mașinile acolo și să aibă transportul public la dispoziție”, a menționat edilul clujean.
“S-a depus în ultimele luni un deosebit efort pentru ca să astăzi ajungem să lucrăm în acest loc. Pentru a transforma o viziune în betoane și asfalt este obligația constructorului, care nu este aici pentru a vorbi, ci pentru a construi împreună cu partenerii”, a menționat Harald Braun, director de dezvoltare al Viarom.
Pasaje denivelate la Jucu și Baciu
“Acesta este un sector scurt, dar un început foarte important pentru că acest tronson face legătura, pe o infrastructură modernă, cu trei benzi pe sens, între Florești și municipiul Cluj-Napoca. Apreciez modalitatea în care s-a derulat acest protocol de colaborare între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și unitățile administrativ-teritoriale (UAT).
Mi-aș dori ca astfel de protocoale, 100 la nivel național până acum, să fie duse la bun sfârșit de către toate UAT-urile, sunt proiecte care încep să prindă muguri. În zona Clujului avem și altele. Pentru pasajul de la Jucu avem un câștigător la contractul de proiectare și execuție, așteptăm eventuale contestații în perioada stabilită legal.
Vom definitiva indicatorii tehnico-economici pentru alt pasaj denivelat, cel din zona Baciu, mă refer la legătura pe DN 1F. În județul Cluj continuă investițiile demarate anterior și îmi doresc să le văd și finalizate. Drumul de legătură de la Tureni spre Autostrada Transilvania (A3) se află în faza de execuție, cu un progres de 30%.
Urmează să închidem procedura și pentru ultimul tronson, cu tunelul Meseș, de pe A3, astfel încât toată autostrada să fie în faze de exploatare, execuție sau proiectare. Orice investiție în infrastructura rutieră aduce un factor de multiplicare mare cu efect în economie”, a spus directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
Tronsonul 2 mai așteaptă
Oficialități locale și naționale au marcat debutul deschiderea tronsonului 1 al șantierului TR 35, în vederea descongestionării traficului prin instituirea benzilor suplimentare pentru transportul în comun. Această etapă în pregătirea terenului pentru modernizarea drumului include relocarea rețelelor de gaze naturale, telecomunicații, electricitate și apă-canal, de la kilometrul 483.
Proiectul este derulat în baza unui protocol încheiat între CNAIR și Primăriile din Cluj-Napoca, Gilău, Baciu, Florești și Apahida. În sumă de 112 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, proiectul este finanțat prin Programul Transport 2021-2027. Prin lucrările de modernizare, un sector al DN 1 va fi extins la trei benzi pe sens, între km 481 și 483.
Una dintre aceste benzi va fi destinată exclusiv transportului public de persoane și vehiculelor speciale (poliție, salvare, pompieri). Proiectul include facilități pentru bicicliști și pietoni, cu piste dedicate și trotuare pe ambele părți ale drumului, continuând dezvoltarea culoarului de mobilitate urbană.
Pe traseul TR 35 vor fi construite un pod peste Valea Gârbăului și două pasaje: unul peste girație și altul pietonal. Termenul de încheiere a lucrărilor pentru tronsonul 1 este finalul anului viitor. Asocierea Viarom – Electrogrup se ocupă de tronsonul 1 (2 km). Perioada de contract stabilită este de 20 de luni (6 luni proiectarea, 14 luni execuția).
Tronsonul 2, cel mai substanțial, include traseul Cluj-Napoca – Centura Vâlcele – Apahida (24 km, plus drumuri de legătură). Un singur ofertant pentru tronsonul cel mare din TR 35 s-a prezentat, în decembrie 2023, la a doua licitație demarată de municipalitatea clujeană, asocierea condusă de Con-A Operations (lider).
Suma propusă era însă cu 30% mai mare decât cea prevăzută inițial, procedura fiind anulată ulterior. La prima licitație nu a fost prezent niciun ofertant. Costurile TR 35 erau estimate inițial la 1,7 miliarde de euro.