Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Capcană pentru colectarea deșeurilor plutitoare pe Crișul Negru la Tinca

Pe malul drept al râului Crișul Negru, în localitatea Tinca, județul Bihor, a fost ancorat, de către Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.

Acest sistem, cunoscut și sub denumirea de litter trap”, acționează precum o barieră care oprește și stochează deșeurile plutitoare într-o cuvă capcană cu capacitate de 5 metri cubi. Ancorarea sistemului se face prin piloți metalici, cu diametrul de 508mm și lungimea de 8,00 m, iar pentru dirijarea plutitorilor sunt amplasate geamanduri pe o lungime de 90 de m. Sistemul reține deșeurile din râu prin brațul mobil, și le direcționează în cuva capcană”. Pentru că nu consumă energie electrică și nu necesită intervenție umană pentru funcționare, sistemul funcționează neîntrerupt cu autonomie completă.

Pe râul Crișului Negru, poluarea cu deșeuri plutitoare este vizibilă mai ales în perioada cu viituri, când, în mod evident, nu se poate interveni pentru a colecta deșeurile din ape. Însă, acest echipament ne oferă o modalitate pasivă de colectare a plutitorilor. Acest tip de echipament a fost conceput de asociația olandeză Clear Rivers și a fost testat pe râul Crișul Repede, amonte de municipiul Oradea. Față de soluția inițial testată au fost aduse îmbunătățiri astfel încât brațele plutitoare să reziste la ape mari”,  a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

Pentru colectarea, depozitarea și transportul deșeurilor sistemul mai înclude: un container metalic, având o capacitate de 24 mc, un buldoexcavator pentru manevrarea deșeurilor, un drum de acces, un prism de anrocamente și o platformă betonată.

Valoarea totală a învestiției a fost de 1.614.909,52 lei (cu TVA) și a fost asigurată de la Bugetul de Stat.

În ceea ce privește problema deșurilor plutitoare, Administrația Bazinală de Apă Crișuri este în mod constant preocupată de implementarea de noi soluții de curățare a cursurilor de apă. În acest sens, amintim investițiile similare precum: sistemul de grătare autocurățătoare de pe râul Ier, din localitatea Ianca; utilajul acvatic de curățare de la acumularea Suplacul de Barcău și capcana de PET-uri de pe râul Crișul Repede, amonte de municipiul Oradea.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oportunități de investiții în județul Mureș

Articolul următor
Fine dining-ul din România se numără printre cele mai accesibile din Europa, media unui meniu de degustare fiind sub 100 de euro în țara noastră, conform platformei de rezervări online Bookingham.

Sibiul și Clujul, cel mai ieftine orașe de fine dining din Europa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share