Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Agromalim Arad 2024 fără animale

Pare ciudat, dar așa este. Cea de-a 34 ediția a Târgului Internațional de Agricultură Industrie Alimentară și Ambalaje, desfășurat la Expo Arad în perioada 5 – 8 septembrie 2024 se va desfășura fără expoziție de animale. Astfel, standurile care trebuiau să adăpostească oile, caprele, vacile, caii și alte exemplare deosebite au rămas goale.

Gheorghe Seculici

Interdicția a venit pe ultima 100 de metri, miercuri după amiază, după cum a spus Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Arad, în deschiderea evenimentului. Ea se datorează epidemiei de pestă la rumegătoarele mici (oi și capre), care are câteva focare și în România.

„După ce am organizat standurile pe care le vedeți goale, cu eforturi foarte mari, ieri după amiază la ora 6:00, am primit o adresă oficială din partea ANSVSA, care ne interzice complet să prezentăm, nici măcar porumbei. Așa că a trebuit să trimitem animalele venite acasă. Mesajul este la nivel național”, a declarat Gheorghe Seculici.

Omagiu lui Cimi Enachee

Omagiu lui Cimi Enache

Ediția din acest an a Agromalim este un omagiu lui Cimi Enache, cel care s-a ocupat de organizarea lui până anul trecut și care a decedat la începutul anului. În memoria lui a fost ținut și un moment de reculegere.

Iustin Cionca vrea o putere de decizie mai mare pentru autoritățile locale

Iustin Cionca, președintele CJ Arad, a tras, încă odată , un semnal de alarmă în privința descentralizării, accentuând faptul că dacă administrațiile locale ar avea mai mare putere de decizie ar fi mult mai bine pentru fermieri.

Fără oi, dar cu produsele lor

În lipsa oilor, Asociația Păstorul Crișana din Arad Registrul Genealogic Țurcană, a amenajat standurile în mod tradițional, iar copii desfășurau diferite activități.

Asociația are peste 300 de membri cotizanți și conduce un registru genealogic cu peste 4.000 de membri de rasa Țurcană.

Nicolae Cioranu

În lipsa oilor, vizitatorii au fost așteptați cu produsele oilor: lână, piei, lapte și produse lactate, produse din carnea lor.

„Nu ne așteptam la această pandemie, dar trebuie să vedem cum o gestionăm. Credem că autoritățile își fac treaba, dar ar trebui o informare mai bună, poate și din partea noastră, a asociației. Autoritățile au dat de înțeles că cei afectați vor fi despăgubiți. Este o situație critică, care trebuie soluționată pe toate fronturile: despăgubiri, eradicare, până se revine la normal”, ne-a spus Nicolae Cioranu, președintele Asociației Păstorul Crișana.

 

În așteptarea „Tânărului fermier”

În lipsa animalelor, vizitatorii își vor îndrepta atenția spre multitudinea de utilaje, care mai de care mai performante, menite să ușureze munca fermierilor, dar și spre produsele aduse direct de producători.

Panagroteh s-a pregătit pentru Programul „Tânărul fermier”

Mulți dintre furnizorii și producătorii de utilaje sunt în așteptarea Programului „Tânărului fermier”, care urmează să se lanseze în perioada următoare.

Panagroteh Biharia pune la dispoziția celor interesați o gamă largă de utilaje, multe dintre ale accesibile la finanțare prin programul „Tânărul fermier” sau „Rabla”.

„Participăm de 12 ani la acest târg. Vrem să combinăm tehnologia clasică cu cea modernă, cu dronele. Aceste două tehnologii sunt complementare. Fiecare are avantajele ei. Avem tractoare pentru programul «Tânărul fermier» sau «Rabla», de la 25 până la 130 cai putere, echipate complet, cu motoare Euro 5”, ne-a precizat Valer Boroș, manager general Panagroteh.

Un alt stand amenajat pe o suprafață destul de mare, și care atrăgea atenția vizitatorilor era cel al producătorului român de tractoare IRUM.

IRUM pregătește surprize pentru fermieri

„Așteptăm cât mai mulți vizitatori la acest târg, mai ales după ce am anunțat începerea Programului „Rabla”. Putem spune că tractorul românesc o să fie cel mai livrat pe acest program. Avem tractoare de la 24 CP, până la 102 CP. La începutul anului viitor pregătim o surpriză, și anume tractorul de 35 CP fără cabină și 60 de CP fără cabină, un tractor nou produs de noi și care vine în sprijinul fermierilor care au solarii, ferme de animale, unde nu permite înălțimea grajdului să intre tractoarele cu cabină. Avem în proiect și un tractor de 160 CP”, ne-a informat Andrei Zehan, manager regional IRUM.

Singurul producător de utilaje agricole din Arad, Iadranagri, oferea fermierilor utilaje de prelucrarea a solului și tot ce ține de ele.

„Aveam câteva utilaje standard, dar facem și pe comandă pe nevoile clientului. Principalii clienți sunt fermierii din Arad, Timiș și Bihor, dar avem comenzi din toată țara”, ne-a explicat Gheorghe Mitrici, administratorul firmei.

Semănătoarea Opera, 3 în 1 de la Maschio Gaspardo

La standul altui producător arădean, din Chișineu Criș, Maschio Gaspardo, putea fi văzut un alt utilaj deosebit, care efectuează trei operații simultan.

„Avem semănătoarea Opera, o semănătoare semi-directă, cu discurile de pregătire în față, fertilizare și secțiile de semănat. Este o noutate, trei utilaje într-unul singur: discuri, fertilizare și semănat. Mai avem o semănătoare direct care se încadrează la minim till sau no till, fără prelucrare. E o tendință nouă pentru care se dau și fonduri”, ne-a explicat Emil Zurgalău, director zonal Maschio Gaspardo.

În cadrul Agromalim o suprafață aparte era destinată firmelor din Ungaria. Multe dintre ele erau reprezentate de Rețeaua pentru Dezvoltare Economică Central-Europeană (CED) Biroul din Arad.

Dronele sunt viitorul

Dacă la precedentele ediții ale târgului dronele erau prezente în stadiu incipient, la această ediție a Agromalim cei interesați aveau de unde alege, circa zece companii, distribuitori sau producători oferind drone de diferite clase.

Riagro din Făgăraș, dealer autorizat pentru marca DJI, oferea mai multe tipuri de drone, de la cele mai mici, pentru cartografierea terenurilor, până la cele mai mari, pentru tratamente fito-sanitare, cu rezervoare de la 40 la 70 l, cu capacități de ridicare de până la 50 kg, sarcină utilă, dotate cu senzori pentru evitarea obstacolelor. Compania oferea și instruirea piloților pentru folosirea dronelor.

„Piața dronelor este în continua dezvoltare, dar este văzută de mulți și ca o oportunitate de a face bani. Nu tot timpul cei care vând drone oferă și consultanță de specialitate adecvată”, a subliniat Lucian Stoian, director tehnic Riagro Drone.

Producătorul de drone APPIA Drone Tech din Târgu Mureș oferea modele noi de drone cu duze rotative.

„Avantajul duzelor rotative este că se poate regla mărimea picăturilor de la 50 până la 500 de microni. O noutate este drone noastră de spălat cu presiune mare, folosită la spălarea clădirilor înalte și a panourilor fotovoltaice. Piața cere utilizări noi și noi încercăm să satisfacem cerințele pieței”, ne-a precizat Biro Csaba Silvester, administratorul APPIA Drone Tech.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
CEO-ul Life Is Hard (LIH), Cătălin Chiș, a precizat că achiziția pentru care s-a finanțat prin obligațiuni a intrat în stand-by și vine cu costuri suplimentare

Grupul Life Is Hard a ieșit pe pierdere la jumătatea anului

Articolul următor
La cele două ediții organizate în Cluj-Napoca, au participat, în total, 50 de profesori”, ne-a spus Sorina Horge, referent de specialitate la Bnca Națională a României (BNR) Cluj.

Banca Națională face educație financiară cu profesorii din Ardeal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share