Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Struguri de Cluj premiați la Valea Călugărească

Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV Cluj-Napoca s-a întors cu două premii de la ediția a X-a a Concursului și Expoziției de Struguri de Masă, organizată la Valea Călugărească, una din zonele viticole importante ale României. 

Strugurii sunt apreciați atât pentru potențialul lor vinicol, cât și cei de masă, după cum se constată în raioanele dedicate fructelor din magazine, indiferent că vorbim despre mari lanțuri de retail sau mici magazine de cartier (câte au mai rezistat presiunilor), dar mai ales pe tarabele piețelor. Dacă aici caracterul lor este sezonal, și e bine că este așa, în magazine avem struguri de masă pe tot parcursul anului.

Soiurile Gelu și Timpuriu de Cluj au fost distinse cu diplome și premiul al II-lea, universitatea clujeană fiind reprezentată de Șef lucr. dr. Ana Maria Călugăr, de la Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, în colaborare cu stațiunile de cercetare cu profil viticol SCDVV Blaj, Bujoru, Drăgășani, Iași, alături de USAMV București, USAMV Cluj-Napoca și în parteneriat cu Societatea Română a Horticultorilor.

Gelu

Soiul de struguri de masă Gelu este unul relativ nou, omologat în 1999 și brevetat în 2004. Sunt struguri timpurii de masă, iar caracterisiticile atât de apreciate sunt rodul fecundării libere (semințe hibride iradiate cu raze x) a soiului Coarnă neagră. Creație a doi cercetători, Gheorghe Calistru și Doina Damian, de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași, soiul Gelu este primul care maturează ciorchini consistenți de struguri albastru-violet. Ei sunt cultivați cu precădere în podgoriile din N-E țării, zone cu resurse termice reduse, ceea ce s-a potrivit de minune și fermei experimentale a USAMV Cluj-Napoca.

Timpuriu de Cluj

Strugurele din soiul Timpuriu de Cluj este un veteran al premiilor acestui concurs de la Valea Călugărească. De altfel, soiul este cu 20 de ani mai tânăr, fiind omologat în anul 1979. Ciorchinele acestui soi este de mărime mare (250-350 g), boabele sunt mari, de culoare galben-verzui, producția medie este 14-17 t/ha, iar epoca de maturare în a doua jumătate a lunii august.

Potrivit Valahia garden, soiul Timpuriu de Cluj este opera lui Ștefan Oprea, de la la Stațiunea de Cercetări Horticole Cluj.  Metoda de obținere a soiului a fost hibridarea sexuată între soiurile Crâmpoșie  și Frumoasa de Ghioroc.  Se poate cultiva cu rezultate bune cu precădere în Transilvania și în partea de vest a țării, în zona centrală și de sud a Moldovei, Bobul este mijlociu, de forma sferic-ovală, cu pielița de culoare alb-gălbuie, mijlociu groasă și elastica, neaderentă la pulpă. Pulpa este semicrocantă, cu aroma fină specifică și un gust dulce-acrișor.

Un concurs de seamă la Valea Călugărească

 Juriul concursului de struguri de masă, alcătuit din specialiști în domeniul ameliorării viticole, a avut de ales dintre cele 95 de probe, reprezentate prin soiuri și clone realizate la unitățile de cercetare vitivinicole, potrivit informațiilor oferite de Ministerul Agriculturii.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din cadrul Direcției Generale Politici Agricole, Serviciul de cercetare, inovare, învățământ liceal, consultanță și statistică agricolă, care au subliniat importanța proiectelor de cercetare-dezvoltare ADER din domeniul viticulturii, respectiv obiectivele generale care cuprind zonarea soiurilor pentru struguri de masă, în contextul schimbărilor climatice, obținerea tehnologiilor de precizie pentru cultura strugurilor de masă.  Manifestarea a reunit peste 80 de participanți, printre care Prof. Univ. Emerit dr. ing. Dr.h.c Valeriu Tabără, Președinte ASAS, Prof. Dr.h.c. Gheorghe Glăman, Președintele Secției de Horticultură.

Soiuri românești de struguri de masă

Deși la concurs au fost înscrise și probe de soiuri create în marile țări producătoare de struguri, țara noastră are soiuri valoroase, ca dovadă că Italia, Franța, Spania produc și comercializează cu succes câteva dintre cele mai gustoase varietăți.

Victoria

România a dăruit lumii câteva soiuri de struguri de masă care acum se regăsesc printre cele mai apreciate atât de comercianți de struguri și de material săditor, cât și de consumatori. Este cazul soiului Victoria, cel mai valoros soi de struguri de masă românesc, obținut prin încrucișarea soiurilor Cardinal și Afuz Ali. Creația cercetătoarei  Victoria Lepădatu de la  Institutului de Cercetări Horti-Viticole București-Băneasa. Lucrările de selecție au fost continuate de Gheorghe Condei la Stațiunea de Cercetări Viticole din Drăgășani, soiul fiind omologat în anul 1978.

Ciorchinii soiului Victoria  foarte mari, conici sau cilindro-conici, cu boabele așezate în mod compact pe ciorchine. Este atractiv, căci are boabele mare și foarte mari, ovoidale, de culoarea ambre, cu pulpa semicrocantă, un gust echilibrat, nearomat. Victoria mai are și calitatea de a avea o bună productivitate, depășind 16-18 t/ha.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

REGIONAL CONSULTING & MANAGEMENT S.A. ÎNCEPE IMPLEMENTAREA PROIECTULUI DE ”DIGITALIZAREA COMPANIEI REGIONAL CONSULTING & MANAGEMENT S.A.”

Articolul următor

Cartofi românești la „Potato Europe 2024”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share