Clujul și-a făcut hartă gastronomică

hartă

Specialitățile gastronomice au fost prezentate la Centrul de Tineret de pe str. Iuliu Maniu | Foto: CTC, BBC

De pe aceasta nu lipsesc specialități precum tortul imperial Eszterhazy sau varza a la Cluj, dar sunt prezente și festivaluri sau evenimente culturale din zonă.

“Feedback-ul primit de HORECA Cluj la unitățile de cazare ne arată că turistul vrea hartă tipărită cu ce are Clujul de oferit. Acum avem harta culturală gastronomică fizică pe care turistul poate identifica acel calendar al evenimentelor din luna respectivă din oraș.

Dacă vrea mai mult, are un cod QR, i se deschide pagina în care poate accesa link-urile oficiale ale evenimentelor. O altă solicitare venită din partea hotelierilor a fost că turiștii merg la recepție și întreabă dacă se pot face excursuri, tururi cu ghid în oraș, iar atunci am luat legătura cu cei care pot realiza așa ceva, cu organizații nonguvernamentale.

Deci există și aceștia pe hartă pentru ca turiștilor să le se poată organiza o ieșire de noapte în Pădurea Hoia, un circuit cultural”, ne-a explicat Raimonda Boian (foto), consultant relații publice al Organizației Patronale Hoteluri – Restaurante – Catering (HORECA) Cluj.

“Traseele existente pe hartă s-au concretizat în urma solicitărilor de la restaurante: le-am cerut tuturor meniul vedetă al bucătăriei lor, le-am amplasat pe mai mule circuite: traseul roșu, galben, albastru, verde, maro, apoi le-am dat nume elegante.

Am pornit de la conceptul de Cluj-Napoca, orașul comoară, am documentat cam tot ce este uitat: monumentul Matei Corvin, Parcul Iuliu Hațieganu, altarul din Biserica Mihail Kogălniceanu, toate cu premii internaționale, Hotelul Transilvania – prezentat de Bram Stoker în „Dracula”, am pus pe hartă rețeta originală de varză a la Cluj, din 1695.

Am încercat să găsim punctele de interes pentru a stârni curiozitatea turistului să deschidă hărțile orașului, iar apoi să iasă pe străzi pentru a descoperi orașul. Aceste hărți vor fi amplasate în toate restaurantele și hotelurile din oraș”.

Circuite incluse

“Harta este realizată și pentru a promova turismul în Cluj, dar și partea de HORECA. Județul nostru se află pe locul patru pe țară ca număr de turiști, după București, Constanța și Brașov, iar municipiul Cluj-Napoca pe locul cinci, cei mai mulți fiind înregistrați în perioada festivalurilor Untold și Electric Castle”, a spus președintele HORECA Cluj, Ștefan Gadola.

Cu această ocazie, Corina Grama (foto), absolventă a Global Swiss Learning, bucătar cu experiență de 13 ani în restaurante cu stea Michelin din Spania, a prezentat specialitățile varză a la Cluj și prăjitură Eszterhazy. „Noi, cei din Breasla Bucătarilor Cluj (BBC), vom deschide aici o școală de gastronomie prin care să ridicăm bucătăria românească la cele mai noi standarde.

Acum căutăm spațiul pe care îl vrem undeva în zona industrială. Această școală va dura trei ani, începând cu noțiunile de bază din bucătărie până la tehnici avansate. Însă dorim și să organizăm workshop-uri pentru publicul interesat”. BBC promovează bucătarii și rețetele locale, având ca scop atragerea de oameni pasionați de gătit, dornici să contribuie la evoluția gastronomiei românești.

Specialități gastronomice pe hartă:

Organizația Patronală HORECA Cluj-Napoca a lansat, la Centrul pentru Tineret Cluj (CTC), Harta Culturală și Gastronomică a orașului. Aceasta are un design modern și ușor de utilizat, fiind disponibilă în variantele print și digital, în limbile română, engleză și maghiară. Harta ghidează turiștii pe trasee inedite, dezvăluind comori ascunse și experiențe culinare autentice.

Trasee gastronomice oferă vizitatorilor o incursiune în cultura culinară a Clujului, cu informații despre cele mai bune restaurante și preparate locale. În cele 12 trasee sunt incluse 45 de hoteluri și restaurante, dar apar și evenimentele majore din oraș și împrejurimi, târgurile de meșteșuguri, zilele naționale în care magazinele și transportul au program scurt.

De asemenea, sunt prezente informații despre centre și agenții turistice, transportul în oraș (public, taxi, bike, aeroport și CFR), toalete publice, farmacii, spălătorii și service-uri auto, numere de urgență. Proiectul a fost cofinanțat cu fonduri nerambursabile de 10.000 de lei din partea municipalității clujene.

„Comori ascunse la vedere”:

Criză acută de personal

Marea provocare este lipsa de personal: calificat și necalificat din HORECA. „Noi preferăm să angajăm personal românesc, suntem dispuși să mai adăugăm ceva la salarii decât să apelăm la forță de muncă din străinătate. Am adus personal din Asia, cei mai mulți ne-au fugit la scurt timp. Am rămas cu doi angajați din Sri Lanka, soț și soție, s-au adaptat foarte bine”, spune Roxana Ghiran, managerul Grand Hotel Napoca.

„Avem în Cluj 4-5 licee de specialitate, iar elevii de acolo doar ies cu o diplomă. Vom merge la târgul absolvenților organizat de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă să vedem câți dintre absolvenți sunt interesați să intre în HORECA. Noi putem acoperi mai ales partea de practică a liceelor, fiindcă absolvenții nu sunt prea bine pregătiți, iar școlile să își trimită elevii în localurile noastre, iar aceștia chiar să învețe cum să fii bucătar, ospătar, barman sau camerist”, afirmă reprezentanții HORECA Cluj.

Se profilează un centru de excelență

Organizația clujeană are un plan pe termen mediu de a crea aici un centru de excelență în domeniu. După ce va fi gata noul proiect, HORECA Cluj va căuta noi surse de finanțare. O primă încercare a fost făcută pe fonduri europene nerambursabile, însă fiind vorba despre o organizație tânără, aceasta nu s-a calificat după criteriile financiare. Mai precis, veniturile din cotizații erau mici și reprezentau numai 10% din minimul solicitat de finanțator. Investiția inițială se ridica la 1 milion de euro, însă acum va fi coborâtă la 2-300.000 de euro. Centrul de excelență va fi un spațiu unde vor fi organizate stații de lucru pentru bucătării, hoteluri, un hub de calificare a personalului și profesorilor din unitățile școlare, iar cursurile vor fi susținute de instructori supracalificați – master traineri.

Vor taxe mai mici la terase

Organizația patronală a solicitat primăriei renunțarea la ajustarea cu inflația a impozitelor clădirilor nerezidențiale cu destinația hoteluri pentru a putea susține domeniul ospitalității să treacă peste perioada de recesiune și scăderea puterii de cumpărare ce se anunță la nivel mondial. Un studiu realizat de HORECA Cluj relevă că aici taxele sunt mult mai mari în comparație cu orașe mari ale țării.

Dificultățile cu care a trebuit să facă industria ospitalității sunt restricțiile din pandemie, războiul din Ucraina, creșterea costurilor salariale, majorarea tarifelor la utilități, inflația, scăderea consumului. Încasările reale la nivel național în domeniu au scăzut cu 4% în 2018 și 2019, respectiv cu 12% în 2022, luând în considerare inflația, conform studiului.

Efectele negative ale taxelor majorate la Cluj-Napoca sunt prețuri mai mari pentru consumatorul final, imagine negativă asupra turiștilor, scăderea turismului de leisure și a numărului de înnoptări, încurajarea amplasării de terase ilegale. Solicitările HORECA Cluj sunt scăderea tarifului / mp / zi, zonarea orașului (o terasă din groapa Mărăști plătește la fel ca una din centru), extinderea perioadei pe toate cele 12 luni ale anului, la tarife diferențiate, scăderea impozitului pe imobile nerezidențiale cu destinație de hotel.

Tarife zilnice la terasele sezoniere:

Surse: HORECA Cluj, FIHR

Exit mobile version