Swiss a dat lovitura la Cluj. “Este una dintre cele mai profitabile rute”

SIAL

Operatorul aerian premium din Elveția și-a început activitatea la Cluj din acest an | Foto: TB, Nicu Cherciu

Aeroportul Avram Iancu (AIAIC) reușește să depășească pe “ultima sută” estimările pesimiste inițiale pe 2024: va avea trafic mai mare și iese pe profit.

Radu Albu, pasagerul nr. 3 milioane pe AIAIC în 2024, a sosit la Cluj cu un zbor Swiss International Air Lines (SIAL) cu escală, tocmai din Argentina. Este freelancer de personal pentru mari companii informatice cu activitate în Europa: recrutează specialiști din America de Sud, dar și din alte statele ale lumii.

“Am o viață de călător, ieri am vizitat țara nr. 74. Am fost și pasagerul primei curse Lufthansa de la Cluj, acum zbor din ce în ce mai mult cu Swiss pentru hub-urile disponibile. Am văzut evoluția AIAIC, am trăit și în containerele amenajate atunci când era în șantier pentru extinderea terminalului.

Pot face AIAIC chiar și recomandări de restaurante sau magazine pe care le-am vizitat, iar Clujul vine tare din spate la modul în care își primește pasagerii, utilitățile pe care le pune la dispoziție. Am rămas plăcut surprins de viteza de dezvoltare a noului terminal când m-am văzut prima oară în containere, am zis că va dura cel puțin cinci ani, așa cum se fac lucrurile de obicei la noi”.

Vor folosi combustibil nepoluant

“Sărbătorim pasagerul aniversar în noul “cămin al AIAIC”, care a ajuns la standarde internaționale, astfel noi putem să oferim plusvaloare pasagerilor. Grupul Lufthansa a pornit călătoria sa spre inima Transilvaniei acum 16 ani, cu un zbor de Munchen, și s-a dezvoltat atât de mult, încăt din primăvară am deschis și un zbor de Zurich operat de Swiss, cu conexiuni spre 300 destinații, din 100 de țări.

Politica noastră de sustenabilitate se traduce în folosirea unui combustibil mai puțin poluant (SAF). Dezideratul este ca, în 2030, emisiile de CO2 să fie la jumătate față de cele raportate în 2019, iar până în 2050, să se zboare total nepoluant. Sperăm să sărbătorim aici și 4 milioane de pasageri, apoi AIAIC să își atingă ținta de 7 milioane anual”, a menționat Cristina Pavel, Key Account Manager al Lufthansa Group.

„În 35 de ani nu ne-am făcut autostradă spre Vest”

„Vom continua să investim în dezvoltarea infrastructurii și să extindem rețeaua de zboruri, pentru a sprijini atât mobilitatea pasagerilor, cât și creșterea economică a regiunii Transilvania”, a menționat președintele AIAIC, Viorel Federiga.

“Companiile aeriene care își desfășoară activitatea sunt foarte importante pentru clujeni și Transilvania, prin zboruri sigure și de calitate, deoarece plusvaloarea Zonei Metropolitane Cluj este dată de AIAIC. Aici mă refer și la calitatea vieții, și a mediului.

Consiliul Judeţean (CJ) va continua să sprijine AIAIC cu ceea ce îi dă dreptul legea pentru cea mai importantă poartă a Transilvaniei, una modernizată, fiindcă după 35 de ani încă nu avem încă autostrăzi care să ne lege de sistemul de șosele rapide al Vestul Europei. Este important că managementul AIAIC aduce fonduri UE necesare dezvoltării”, consideră Istvan Vakar, vicepreședinte al CJ Cluj.

1.500 de angajați în perimetrul aerogării

“AIAIC este deținut de CJ din 1997, ne-a susținut până am devenit profitabili. Ne bucurăm că putem să distribuim CJ Cluj o parte din profitul anual și din chirii. Am ajuns la aceste rezultate cu o echipă de 360 de angajați, 1.500 de angajați în perimetru: operatori aerieni, companii de handling și servicii, operatori de magazine și restaurante, instituții publice.

A fost un an destul de dificil, nefiind destule avioane pe piață. Au întârziat livrările, Wizz Air, Lufthansa au avut probleme cu motoarele Pratt & Whitney, chemate la reverificări. Wizz a fost nevoită să anuleze destinații și frecvențe nu numai la Cluj, ci peste tot în lume; am reușit să recuperăm trafic de la celelalte companii aeriene, Swiss contribuind la bilanțul pozitiv.

De aceasta a fost greu să ajungem la ținta propusă, însă în cele din urmă vom crește ca trafic de la 3,2 la 3,3 milioane pasageri față de 2023. Creșterea traficului lunar, în special în a doua jumătate a anului, extinderea ofertei de zboruri charter și conectarea cu noi huburi importante precum cel din Zurich subliniază angajamentul nostru de a oferi servicii de calitate și acces facil către principalele destinații globale.

Din 15 ianuarie compania Animawings începe zborurile Cluj – București, cinci pe săptămână, din 2 mai Air Baltic va debuta cu zboruri spre Riga, suntem în negocieri și cu alte companii aeriene”, a anunțat David Ciceo, director general al AIAIC.

Profit record pentru operatorul elvețian

AIAIC, CJ Cluj şi SIAL au marcat atingerea pragului de 3 milioane de pasageri în 2024, consolidând poziția sa de cel mai important aeroport regional din România. Pasagerul a fost transportat de către Swiss pe zborul LX 1880, de la Zurich. Pasagerul a fost premiat la debarcare, în prezenţa autorităţilor locale, companiei, instituţiilor şi organizaţiilor partenere.

SIAL conectează Clujul de Zurich prin zboruri regulate, oferind acces la o rețea globală de destinații intercontinentale: New York, Boston, Miami, Sao Paulo, Bangkok, Dubai, Montreal, Shanghai, Chicago, San Francisco, Los Angeles. Zurich este un hub internațional major și centrul operațional al SIAL.

Swiss e cel mai important transportator aerian din Elveția. Compania aeriană premium deservește 110 de destinații din 43 de țări și transportă 16,5 milioane de pasageri pe an cu flota sa de 102 aeronave. SIAL face parte din grupul Lufthansa și este membru al Star Alliance, cea mai mare alianță aeriană din lume.

Grupul operează 24 zboruri săptămânale din Cluj-Napoca spre Zurich și Munchen, oferind cu 26% mai multe locuri față de 2023. Swiss are de aici trei zboruri pe săptămână, cu aeronave de 112-145 locuri.

În 2023, SIAL a obținut un record de profit operațional (718 milioane franci elvețieni) prin creșterea cererii de călătorii aeriene și structurilor de costuri competitive. Profitul va fi direcționat către creșterea sustenabilității (operațiunile sale de zbor), îmbunătățirea experienței de călătorie aeriană.

2024 pe Aeroportul Cluj:

Sursa: analiză AIAIC

 

Cristina Pavel, pentru Transilvania Business, despre strategia Lufthansa în regiune:

Exit mobile version