Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fondul Carpathia susține afaceri locale din zona Munților Făgăraș

Fondul Carpathia s-a constituit într-un suport financiar în beneficiul a șase antreprenori locali din zona Munților Făgăraș și-au orientat afacerea atât pe componenta activității economice propriu-zise, dar și înspre grija pentru natură. 

Fundația Conservation Carpathia a constituit Fondul Carpathia, un programul de granturi destinat susținerii afacerilor locale din zona montală a Făgărașului. În etapa de selecție au fost analizate 15 aplicații.

În procesul de selecție alături Fundația Conservation Carpathia s-a implicat și Conservation Capital. Au fost analizate și alese, în final, șase proiecte pentru finanțare. Proiectele câștigătoare  au primit  câte un grant de 5.000 de euro. Ele au fost alese pentru contribuția lor la dezvoltarea comunităților locale și protejarea naturii din jurul Munților Făgăraș. Aceste inițiative arată angajamentul pentru sustenabilitate și dezvoltare responsabilă.

„Prin Fondul Carpathia, ne dorim să transformăm ideile locale în proiecte concrete care să demonstreze că natura poate fi o sursă de inspirație și prosperitate. Fie că vorbim despre ecoturism, educație, agricultură sustenabilă sau meșteșuguri tradiționale, aceste afaceri locale sunt exemple vii că dezvoltarea economică și protecția naturii pot merge mână în mână. Scopul nostru este să creăm o comunitate care prosperă și care să fie conectată la resursele naturale ale Munților Făgăraș”, a declarat Istvan Szabo, Director Dezvoltare Afaceri Verzi, Fundația Conservation Carpathia.

Ce proiecte sunt susținute prin Fondul Carpathia?

Cei șase beneficiari ai grantului pun în valoare, prin demersurile lor potențialul economic, turistic și natural al zonei, potrivit Fundației Carpathia.

Casa Codrea de la Viștișoara, județul Brașov cu proiectul Biciclete pentru turiști

Antreprenorii și-au propus să extindă serviciile pentru turiști și să achiziționeze biciclete, pentru o explorare a naturii din zonă prin sport și mișcare.

„Această inițiativă nu doar că sprijină turismul responsabil din punct de vedere ecologic, ci le oferă vizitatorilor o conexiune directă cu traseul anual Făgăraș Bike Trail, evidențiind atât importanța conservării ecosistemelor unice ale zonei, cât și legătura dintre natură și activitățile comunitare sustenabile” apreciază reprezentanții fundației.

Vânătoare de comori la fermă este proiectul celor de la Văcuța Verde, Sărata, județul Sibiu

Copiii vor avea posibilitatea, prin acest proiect, să învețe despre viața la fermă într-un mod interactiv, participând la o vânătoare de comori educativă. Această inițiativă nu doar că promovează o înțelegere și o apreciere mai profundă a agriculturii durabile, ci cultivă și responsabilitatea față de mediu încă din copilărie, formând o generație care înțelege nevoia protejării naturii și recunoaște rolul esențial al acesteia în menținerea echilibrului ecologic.

Delicatese din Poiana Fermecată, Bughea de Jos, județul Argeș cu proiectul Ateliere culinare în aer liber

Într-o bucătărie amenajată în aer liber vor fi utilizate legume și fructe locale. Atelierele vor da ocazia participanților de a pregăti și savura rețete tradiționale, punând în valoare patrimoniul culinar al regiunii.

„Prin promovarea ingredientelor locale și de sezon, inițiativa nu doar îmbogățește experiența turiștilor, ci contribuie la o mai bună înțelegere a legăturii dintre natură și tradițiile regiunii și subliniază importanța conservării biodiversității și a tradițiilor culturale” se apreciază în motivarea alegerii proiectului.

 Luna’s Premium Truffles, Albeștii Ungureni, județul Argeș e sprijinit pentru proiectul Echipamente pentru producția de trufe premium

Trufele sunt pe cât de valoroase, pe atât de râvnite, încât antreprenorii și-au propus achiziționarea de utilaje avansate pentru prelucrarea trufelor, ceea ce va amplifica eficiența și calitatea produselor oferite.

„Această îmbunătățire nu doar că sprijină producătorul de trufe în atingerea unor standarde mai ridicate pe piață, dar susține și practicile durabile de utilizare a terenurilor. Prin valorificarea trufelor locale, inițiativa poate încuraja protejarea locurilor unde cresc trufele și la păstrarea diversității naturii” apreciază reprezentanții fundației.

Transport sustenabil și producție eficientă e proiectul celor de la  7 Muscele, Valea Mare-Pravăț, județul Argeș

Finanțarea va ajuta la achiziționarea a două vaci și a unui triciclu electric. Cu ajutorul acestui va fi transportat laptele și va fi simplificat procesul de lucru. Această inițiativă urmărește îmbunătățirea eficienței operaționale și sprijinirea mijloacelor de trai ale comunităților locale.

Crearea unei piste de biciclete tematice și a unui punct gastronomic local  – Wild Wolf Adventure, Rucăr, județul Argeș

Cu ajutorul grantului va fi înființat un punct gastronomic local și o piste de biciclete tematice. Ambele își propun să augmenteze atractivitatea zonei pentru cei ce își doresc specialități gastronomice cu specific local și plimbări cu bicicleta în sânul naturii.

„Pe baza serviciului existent de închiriere de biciclete, traseul va ghida bicicliștii printr-o parte a Munților Făgăraș, evidențiind istoria locală, tradițiile și biodiversitatea, promovând în același timp protejarea naturii. De asemenea, turiștii vor avea ocazia să savureze mâncăruri tradiționale, descoperind mai multe despre patrimoniul natural, cultural și culinar al regiunii” spun antreprenorii.

Foto: Vlad Dumitrescu

Fondul Carpathia

Proiectele susținute de Fundația Conservation Carpathia au fost demarate recent. Programul de Afaceri Verzi al fundației este finanțat prin inițiativa LIFE a UE și prin programul Endangered Landscapes.

Conservation Carpathia a oferit consultanță și asistență tehnică până în prezent pentru 25 de afaceri locale. Fondul Carpathia este un mecanism de finanțare pentru dezvoltarea comunităților locale din jurul Munților Făgăraș. Acesta cuprinde două componente: o componentă de granturi, dedicate dezvoltării comunităților locale prin finanțarea proiectelor de conservare, sociale, educaționale, culturale, sportive, dar și o componentă de investiții, lansată în iulie 2024, care se adresează micilor întreprinzători locali din zona Munților Făgăraș.

În 2023, Fundația Conservation Carpathia a investit prin acest mecanism 410 mii de Euro în proiecte dedicate comunităților, iar în anul 2024 se estimează o investiție de peste 1 milion de Euro.

Foto: Vlad Dumitrescu

Barbara și Christoph Promberger

Barbara și Christoph Promberger, directorii executivi ai Conservation Carpathia, au creat Fundația cu scopul de a proteja și conserva biodiversitatea din Munții Făgăraș, o zonă cu totul deosebită a Europei, după cum se spune pe pagina de socializare dedicate.
„Veniți în România în anii ’90, atrași de pădurile montane și de populațiile de lupi, și-au dedicat aproape întreaga lor viață creării Parcului Național Munții Făgăraș, un proiect ambițios de protejare a naturii sălbatice din Carpați.
Soții Promberger sunt conștienți că succesul acestui Parc Național nu depinde doar de eforturile Fundației, ci și de colaborarea cu statul și cu autoritățile naționale. Pun un mare accent pe implicarea comunităților locale, considerând că doar printr-o abordare integrată, de jos în sus, proiectul poate avea un impact durabil.
Cu toate provocările și lupta continuă pentru a păstra echilibrul între protejarea naturii și sprijinirea comunităților locale, rămân motivați și pasionați de misiunea lor, visând la un Yellowstone european în inima Carpaților.
La fel ca noi, Christoph și Barbara se bucură de fiecare întâlnire memorabilă din Munții Făgăraș; cu natura surprinzătoare, fauna sălbatică și oamenii speciali de aici, care iubesc muntele și meșteșugurile păstrate de generații” se spune mai departe, cu ocazia publicării unui album foto, realizat cu ocazia acestor întâlniri de Vlad Dumitrescu.

Conservation Capital

Conservation Capital susține dezvoltarea companiilor implicate în conservare și finanțează investițiile aferente. Afacerea este organizată în jurul a trei discipline principale.

Finanțarea inovatoare pentru conservare, realizată prin intermediul proiectării și dezvoltării de noi mecanisme de finanțare a investițiilor care să stimuleze diverse forme de capital financiar general în conservarea naturii.

Planificarea afacerii zonei de conservare duce la valorificarea puterii afacerilor comerciale durabile pentru a genera o nouă rezistență economică și instituțională în unele dintre cele mai importante, dar amenințate peisaje naturale ale lumii.

Implicarea corporațiilor mainstream susține conturarea agendelor de durabilitate ale corporațiilor principale pentru a sprijini angajamentul acestora în biodiversitate aliniată corespunzător și intervenții climatice aferente.

„Facem acest lucru pentru a genera peisaje mai rezistente și funcționale în mod natural. De asemenea, dezvoltăm structurile juridice, corporative, de parteneriat, de guvernanță și de optimizare a lanțului valoric pentru a permite aceste intervenții” se spune în prezentarea companiei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Vitrotech Transylvania Cluj, start-up inovator, va lansa primul laborator in vitro din România dedicat culturii de alun, proiect de 200.000 € dezvoltat ca extensie strategică a brandului Pădurea cu Aluni, deținut de omul de afaceri Dorin Bob.

Concernul Ferrero și familia Bob pun bazele unui laborator pentru cultura de alun

Articolul următor

Jacques de Boer, CEO, Printmasters: Căutăm întotdeauna cea mai bună combinație de tehnici de personalizare disponibile pe piață pentru gama noastră de articole promoționale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Transilvania Trek Cluj (TTC) își extinde amprenta în România cu mai multe proiecte noi.
Citeste mai mult

Hiltonul din Apuseni prinde contur

Operatorul de hoteluri Transilvania Trek va demara prima fază a unității turistice din stațiunea Beliș-Fântânele. “Transilvania Trek Cluj…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share