Proiectul ZenAiOS vrea să facă din Oradea un Mecca AI în domeniul medical

Implicarea inteligenței artificiale în domeniul sănătății, proiect anunțat de orădeanul George Haber în urmă cu un an, care atunci părea doar un vis, tinde să devină realitate.

Oradea este pe cale să devină primul oraș din România care utilizează inteligența artificială în cadrul unui spital. Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea – Bihor implementează o aplicație bazată pe AI pentru eficientizarea activității. Proiectul ZenAiOS, coordonat de George Haber, expert în tehnologie, orădean la origini, plecat în Silicon Valley, înainte de revoluție, își propune să eficientizeze activitatea spitalului prin utilizarea AI de către pacienți, medici și administrație.

 

Proiectul ZenAiOS a fost prezentat joi, 17 aprilie 2025, într-o conferință de presă de către Horea Timiș, cofondator al proiectului. Proiectul este implementat în parteneriat cu Make IT in Oradea.

„Am finalizat etapa de testare internă, iar în prezent suntem în faza de implementare pilot în primul spital partener la Oradea. Echipa de implementare a dezvoltat și a validat soluția împreună cu profesioniști din domeniul medical, astfel încât aplicația să răspundă cât mai bine nevoilor reale din spitale”, a explicat specialistul, care a făcut și câteva experimente practice interogând vocal robotul Zena, care a răspuns în scris.

Unde se va implementa proiectul

Proiectul este în implementare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.

„Am început cu câteva secții: Gastroenterologie, Urologie, Cardiologie. Acum ne concentrăm și pe secția de Terapie Intensivă (ATI) unde volumul de date medicale este ridicat, iar deciziile clinice trebuie luate rapid și bine fundamentate”, a precizat dr. Gheorghe Carp, managerul spitalului.

 Caracteristici și beneficiari

Proiectul este împărțit în patru module: modulul pacient, modulul medic, modului manager și modulul asistente.

Pentru pacienți, aplicația funcționează ca o clonă virtuală, integrând istoricul medical și simptomele utilizatorului. Pacienții pot nota simptomele, iar aplicația le oferă sugestii pentru investigații sau consultații necesare. De asemenea, aceasta pune întrebări suplimentare pentru a ajuta medicii să obțină detalii relevante despre pacient.

Modulul destinat doctorilor corelează simptomele, rezultatele analizelor și caracteristicile pacientului cu cazuistica globală. Aplicația poate analiza rapid mii de pagini de cercetări medicale, sugerând diagnostice și tratamente posibile. Este utilă în identificarea bolilor rare și în reducerea timpului de diagnosticare.

Horea Timis

În ceea ce privește administrația spitalului, instrumentele integrate permit monitorizarea activităților din spital, evaluarea personalului, gestionarea consumabilelor și optimizarea fluxurilor de lucru. Acest lucru contribuie la luarea deciziilor rapide și precise

„ZenAiOS este un sistem inteligent care transformă modul în care se iau deciziile în spitale. Ce îl face mai special este capacitatea de a integra rapid volume mari de informații – bibliografie medicală, protocoale, analize, investigații, monitorizări – și de a le interpreta automat, cu ajutorul AI. Practic în timp se transforma într-un sistem de operare al spitalului”, a declarat Horea Timiș.

George Haber

George Haber a precizat pentru Transilvania Business că: Cele mai importante caracteristici ale aplicației vor fi: capacitate de analiză, de predicție, de sugestie și reducerea anumiților timpi, precum și creșterea acurateței calității actului medical. Sistemul de operare ZenAiOS, în viitor, v-a învăța să comunice ca un real co-pilot pentru personalul medical și manageri.
În ceea ce privește beneficiarii, ZenAiOS este conceput pentru întregul ecosistem medical: de la pacienți, familii și aparținători, până la cadrele medicale, conducerea spitalului – toate sunt integrate într-un sistem inteligent.

Pentru pacient, aceste transformări înseamnă o experiență medicală net superioară: acces mai rapid la diagnostic, planuri de tratament mai personalizate, monitorizare continuă, o reducere a timpului petrecut în spital și o mai mare încredere în actul medical.

Platforma preia o parte semnificativă din sarcinile administrative ale personalului medical – de la generarea automată a documentelor și completarea fișelor clinice, până la suportul oferit prin funcționalități de tip medical scribe, care documentează automat consultațiile și intervențiile.

Din perspectiva managementului, ZenAiOS oferă o imagine de ansamblu asupra activității medicale: de la fluxul de pacienți și ocuparea paturilor, până la eficiența tratamentelor și resursele utilizate. Toate aceste date pot fi analizate pentru a lua decizii strategice mai bune, a optimiza procesele și a identifica rapid zonele care necesită intervenție. Practic, managementul spitalului va avea un tablou de bord inteligent al activității.

Managementul spitalului va avea acces la tot ce se întâmplă, și va putea gestiona și interveni, când va fi cazul. Sistemul de operare ZenAiOS va cunoaște în viitor toate detaliile și va analiza în timp real toate datele unui spital, ceea ce îi va permită să vină cu soluții de optimizare permanent. Aplicația are la bază transparența și abilitatea de a lua decizii bazate pe realitate, atât în caz normal de zi cu zi, cât și în caz de urgențe. Utilizarea în mod constant a aplicației va oferi managementului o viziune de 360 de grade asupra tuturor situațiilor, atât financiare, cât și tehnice, ce se întâmplă la nivelul spitalului 24/7, pentru a fi informat și pentru a putea lua cele mai bune decizii”, explică George Haber.

La conferința de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a fost prezentă și echipa de specialiști care contribuie la implementarea proiectului, dar și medici care au început deja să utilizeze modului medic și care au confirmat că acesta îi ajută foarte mult.

Dr. Ciprian Brisc, șeful Secției de Gastroenetrologie de la SCJUBH spune că ZenAiOS reduce foarte mult timpii pentru diagnosticare, iar informațiile de care dispune aplicația sunt de ultimă oră. De aceeași părere este și dr. Carmen Pantiș, șefa în Secției de ATI, dar și dr. Bogdan Feciche, șeful Secției de Urologie.

 Oradea, Mecca AI în sănătate și nu numai

George Haber își propune ca Oradea să devină un centru global al inteligenței artificiale, pornind de la sănătate și continuând cu educația și locurile de muncă. Proiectul ZenAiOS este piatra de temelie pentru această viziune. Aplicația nu doar eficientizează procesele medicale, ci contribuie la crearea unui mediu digitalizat și modern în sistemul sanitar din Oradea.

Mai mult, specialistul spune că aplicația ZenAiOS va putea fi implementată și la alte spitale din România și din lume.

Ideal ar fi ca ZenAiOS să fie implementat în toate spitalele publice din România, astfel ca Ministerul Sănătății, Guvernul sau Administrația Prezidențială să poată vedea și înțelege ce se întâmplă, în caz de criză sau urgențe, să se știe exact unde sunt nevoi și unde este necesar ajutorul imediat. Implementată la nivel național, datorită rapoartelor complexe pe care le va genera, aplicația ZenAiOS va putea fi un reper pentru CNAS și pentru restul ordonatorilor de credite din România, pentru a estima un buget cât mai apropiat de realitate, de nevoile spitalelor”, conchide George Haber.

Horia Timiș spune că implementarea de la Oradea este doar primul pas. Obiectivul ZenAiOS este de a se extinde la nivel național, ca un standard de eficiență și siguranță în spitalele din România și din afara țării. Potrivit acestuia, deja există solicitări din SUA și din Israel.

 

Exit mobile version