Dorian Petrovici, BT: “Mirajul banilor rapizi este extrem de periculos”

Fraudele

Oficialul băncii din Cluj a explicat mecanismele fraudelor prin IT&C | Foto: Dorian Petrovici

Fraudele online au fost analizate de către directorul departamentului carduri al băncii clujene, în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB).

1.000 de cereri trimise CSALB

Cardurile de credit și de cumpărături, plățile cu cardul în țară și străinătate, fraudele la care ne putem expune au fost temele dezbătute de CSALB. La discuții au mai participat Ioana Pârvu, director carduri și soluții de plată la BRD Groupe Societe Generale, analistul financiar Adrian Asoltanie.

Întâlnirile găzduite de CSALB reunesc specialiști ai sistemului bancar, brokeri de credite, executori judecătorești, specialiști în antifraudă. CSALB își propune astfel să ofere consumatorilor instrumentele necesare pentru gestionarea și protejarea finanțelor personale într-un context macroeconomic imprevizibil.

Aceasta este o entitate care intermediază gratuit, în mai puțin de trei luni, negocierea dintre consumatori și bănci sau instituții financiare nebancare pentru contractele aflate în derulare. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere / negociere este desemnat un conciliator. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță.

„În 2025 consumatorii au trimis 1.000 de cereri de negociere la CSALB, iar până acum s-au desfășurat 220 de negocieri. Dintre negocierile încheiate cu împăcarea părților, beneficiile medii rezultate sunt de 3.800 € pentru fiecare dosar, față de o medie de 3.000 € în 2024, a precizat Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB.

Exit mobile version