Domeniul cu grădină, lac și cramă restaurat de forul județean este solicitat cu insistență atât de corporațiile cu activitate la Cluj, cât și de organizatorii de evenimente.
“Avem cereri din partea multor companii de calibrul unor Emerson sau Bosch, dar și din partea altor organizatori de evenimente. Pe de altă parte, o mulțime de solicitări vin de la persoane care vor să facă aici fotografii, videoclipuri, dar și din partea multor grupuri. Noi vom acționa ca administrator – cei care închiriază se vor ocupa de tot ceea ce este nevoie pentru evenimentul lor, dar și ca organizator de evenimente proprii – cazul vernisajului de astăzi.
Încă nu am definitivat strategia, dar un lucru e clar: aici vor fi derulate doar evenimente de clasă. Da, încasările sunt importante, însă nu ne permitem să coborâm nivelul. Domeniul este generos, la TIFF au fost aici 2.000 de oameni, însă se pot organiza evenimente și simultan”, ne-a spus “castelanul” Marius Mînzat, consilier al președintelui Consiliului Județean (CJ) Cluj.
În zonă au apărut deja afaceri în industria ospitalității, dar există și anunțuri de proprietăți de vânzare. Între timp, forul județean amenajează parcări de autoturisme, dar și pentru autocare, în colaborare cu autoritățile locale.
Kornis și Haller, în ruină
“Castelul are o situație specială: când au venit comuniștii, a fost naționalizat ca o grămadă de alte castele din Transilvania. Până în 2007 a funcționat o școală pentru copii cu probleme speciale, care s-a închis. Neavând persoane care să-l revendice, fiind fără moștenitori, edificiul a intrat în proprietatea CJ Cluj.
Unii spun, poate pe bună dreptate, că statul este cel mai prost administrator, de data asta e un paradox pentru că, după trecerea în proprietatea județului, a avut șansa să primească finanțări europene de 5 milioane de euro și de 7,5 milioane din fonduri proprii ale CJ Cluj. Iată că acest domeniu – pentru că este nu doar castelul, ci și lacul, parcul și grădinile – a ajuns în această fază.
Baronul Adam Banffy s-ar bucura să vadă ce se întâmplă în prezent, el fiind un apropriat de artă, meșteșuguri, de oamenii, de sătenii din zonă, deoarece a lucrat aici cot la cot cu muncitorii, după schițele, desenele lui, cu mâna lui. Familia locuia la parter, iar sus era atelierul de tâmplărie.
Numai lângă noi sunt multe alte castele, conace revendicate de către moștenitori care, din păcate, au fost devenit niște ruine: Kornis, Haller. Acest castel a încăput pe mâini bune și este un edificiu multifuncțional care servește în special culturii, de fapt rolul pentru care a fost construit”, a relevat managerul castelului, la deschiderea noului sezon cultural.
Sală cu trofee vânătorești
“Proiectul este ca acest castel să devină un centru multicultural, noi vom fi “inima” acestor activități culturale. Jos este o bibliotecă în formare care se va dezvolta, în altă sală vom avea, în câteva luni, o expoziție cu trofee vânătorești. Lacul a secat, solul fiind unul dificil, însă și acest aspect a fost rezolvat”, a explicat directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Lucian Nastasă-Kovacs.
“Mă bucur extrem de mult că acest edificiu a fost restaurat și redat cetățenilor județului, că poate fi văzut, vizitat, iar aici să poată avea loc evenimente deosebite de cultură. Ne dorim să reabilităm și alt obiectiv cultural important, Castelul Octavian Goga din Ciucea, în procedură de licitație, vrem să fie un obiectiv de referință pentru Cluj, Transilvania și România”, a spus Radu Rațiu, vicepreședinte al CJ Cluj.
CJ Cluj a organizat, la Castelul Banffy Răscruci, deschiderea sezonului cultural 2025-2026. Activitățile au adus în prim-plan pictura românească contemporană și muzica de cameră. Sezonul a debutat cu vernisajul expoziției de pictură, grafică și desen „Mundus Mirabilis”, semnată de Marcel Lupșe, artist cu 65 de expoziții personale, lucrări în muzee și colecții particulare din 23 de țări.
Evenimentul a beneficiat de participarea Cvartetului Transilvan. Au fost prezenți șefi de instituții și entități de cultură, artiști de renume, personalități ale vieții publice clujene. Obiectivul din inima Transilvaniei și-a recăpătat strălucirea în urma reabilitării derulate de CJ, scopul fiind de a reda castelul comunității clujene și de a transforma perla arhitecturală într-un centru cultural reprezentativ pentru județ.
Soba verde, atracția din sufragerie
Castelul din satul Răscruci a fost construit în sec. XVIII, în stil eclectic, domeniul fiind folosit ca reședință domnească de vară, conform Wikipedia. Pe vremuri, aici se afla unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Banffy. În mijlocul său era amplasat un porumbar în stil japonez.
Castelul locuit de baronul Adam Banffy, pasionat al artei, era parte a domeniului cu acest nume din comuna Bonțida, unde există un alt edificiu de acest fel. În salonul de primire s-au păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, expusă inclusiv la Paris. Salonul renascentist are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat.
Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Banffy, numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Soba din teracotă verde a fost realizată chiar de baron, în atelierul său de la etaj, după modelul renascentist aflat în salonul împăratului Franz Joseph.
Pe laturile sobei sunt sculptate scene care zugrăvesc alegerea căpeteniei Arpad, întemeierea Ungariei și adunarea de la Opusztaszer. Trei scene în relief imortalizează pierderea bătăliei de la Mohacs. La etaj se ajunge prin scara cu balustradă din lemn masiv, după trecerea prin foaierul cu lambriuri renascentiste. Din balconul castelului se poate vedea întreg domeniul de 4,5 ha.