- ZF continuă să dezvolte sistemele extensorilor de autonomie electrică: Începutul producției, în 2026
- Autonomie mai mare, emisii reduse: Extensorii de autonomie fac mobilitatea electrică atractivă pentru un număr semnificativ de cumpărători
- Avantaje pentru producătorii auto: Cicluri de dezvoltare mai scurte și efort redus datorită abordării pe platforme BEV
Mulți potențiali cumpărători de vehicule electrice încă simt așa-numita anxietate legată de autonomie, care însoțește conducerea complet electrică. În aceste cazuri, extensorii de autonomie pot fi o soluție: un generator pe combustie care este cuplat la un motor electric și generează astfel energie pentru bateria vehiculului. ZF introduce noua generație a acestei tehnologii, care va intra în producție de masă în 2026. Proiectat pentru a răspunde cererii globale în creștere, această dezvoltare este ideală pentru a îndeplini cerințele dinamice ale pieței și ale clienților, precum și pentru a sprijini concepte flexibile de propulsie.
Este scenariul îngrijorător pentru mulți conducători de vehicule electrice: nivelul de încărcare al bateriei ajunge la limită fără nicio stație de încărcare în apropiere. „Deși autonomia complet electrică a autoturismelor este, în medie, în jur de 500 de km, anxietatea legată de autonomie influențează în continuare o gamă largă de cumpărători atunci când își aleg următorul vehicul”, explică dr. Otmar Scharrer, Senior Vice President R&D, Electrified Powertrain Technology. Acest lucru este valabil mai ales în regiunile unde infrastructura de încărcare nu este încă disponibilă pe scară largă. ZF dezvoltă în prezent următoarea generație de extensori de autonomie, pentru aceste situații. „Acestea reprezintă o alternativă reală la bateriile mai mari, prin urmare mai scumpe, sau la hibrizii plug-in”, spune dr. Scharrer.
Cu extensorii de autonomie, un motor pe combustie este cuplat la o mașină electrică ce generează energie pentru bateria vehiculului atunci când nivelul de încărcare al acesteia scade sub un anumit prag. Așa cum sugerează și numele, acest lucru crește autonomia care poate fi parcursă electric. Avantajul față de PHEV-uri sau motoarele cu combustie convenționale: unitatea extensorului de autonomie funcționează întotdeauna în gama optimă de performanță pentru consumul de combustibil, ceea ce asigură un consum redus de combustibil și, prin urmare, emisii reduse de CO2.
Extensorii de autonomie ZF: experiență solidă, noi dezvoltări
În ultimii ani, ZF a lansat deja în producția de masă tehnologia extensorilor de autonomie. Printre altele, componentele electrice ZF au fost instalate într-o serie de taxiuri iconice din Londra. ZF lucrează în prezent la următoarea generație, extensorul de autonomie electric (eRE) și extensorul de autonomie electric plus (eRE+).
Ambele variante sunt concepte foarte bine integrate, flexibile în ceea ce privește performanța, arhitectura E/E, tensiunea de 400V sau 800V și tipul de semiconductori. eRE conectează un motor electric cu un invertor integrat, software adecvat și o transmisie planetară. eRE+ include, de asemenea, un ambreiaj inteligent și un mecanism diferențial. Prin urmare, poate fi utilizat fie ca generator de curent, fie ca un sistem de propulsie secundar suplimentar, ceea ce permite producătorilor să evite dezvoltarea unui component separat. Performanța poate fi scalată în ambele modele. Puterea variază de la 70 la 110 kW (eRE) sau de la 70 la 150 kW (eRE+). „Interesul crescut și cererea sporită pentru extensorii de autonomie arată că potențialul acestei tehnologii este departe de a fi epuizat, în special pentru platformele de modele care sunt deja concepute pentru linii de propulsie electrice pe baterie”, spune Scharrer. „În spatele soluțiilor noastre se află conceptul de sistem și platformă. Acest lucru înseamnă că suntem pregătiți să răspundem optim tuturor cerințelor clienților și pieței, având cicluri de dezvoltare mai scurte”, adaugă el.
Ce avantaje oferă extensorii de autonomie pentru producători și clienți
Comparativ cu soluțiile de propulsie hibride paralele, cum ar fi cele cu un PHEV, extensorii de autonomie sunt avantajoși datorită costurilor adiționale mai reduse, ciclurilor de dezvoltare mai scurte, efortului redus pentru platformă și gestionării simplificate a lanțului de aprovizionare.Acest lucru face tehnologia deosebit de interesantă pentru producătorii noi de pe piață, care pot avea o experiență limitată cu liniile de propulsie tradiționale pe bază de motoare cu ardere internă. China demarează în prezent o ofensivă semnificativă de modele de tip „vehicule electrice cu autonomie extinsă” (REEV), care, datorită tehnologiei, pot parcurge distanțe de peste 700 de kilometri. „Aici se dovedește util faptul că există o gamă largă de platforme BEV care pot fi completate cu extensorii de autonomie”, explică Scharrer. Acesta a fost un alt motiv pentru care locațiile ZF din China au fost responsabile de dezvoltare.
Dar și în Statele Unite și în Europa, interesul producătorilor este în creștere. „Piața vehiculelor complet electrice nu a evoluat așa cum se prevăzuse acum câțiva ani”, spune Scharrer. „Pentru această fază intermediară, extensorii de autonomie pot fi soluția ideală”. Deoarece, cu REEV, șoferii pot beneficia de avantajele electromobilității fără a renunța la flexibilitatea hibrizilor sau a autoturismelor cu motoare cu combustie internă. Extensorii de autonomie sunt, de asemenea, rentabili pentru producătorii tradiționali. Aceștia permit instalarea unor baterii mai mici (și, prin urmare, mai economice) pentru vehicule și contribuie la respectarea valorilor limită de emisii pentru flote.
Legendă:
- Cu un extensor de autonomie, șoferii pot beneficia de avantajele electromobilității fără a renunța la flexibilitatea unui vehicul clasic cu motor cu combustie internă sau hibrid plug-in.
- Cu sistemul electric Range Extender (eRE), ZF dezvoltă în prezent un extensor de autonomie pentru următoarea generație. Abordarea modulară a platformei permite tehnologiei să răspundă cerințelor dinamice ale clienților și ale pieței.
- Cu sistemul „electric Range Extender plus” (eRE+), ZF își valorifică expertiza în tehnologia de transmisie, permițând ca mașina electrică să funcționeze și ca un sistem de tracțiune suplimentar, pe lângă generarea de electricitate pentru baterie.