Ce trebuie să știe antreprenorii români despre declarațiile fiscale digitale

Aceasta a fost tematica evenimentului organizat de către Federația Patronilor Bihor (FPB) marți, 20 mai 2025. Informațiile au fost oferite de Oana Rada – Managing Partner, respective Jeni Argeșanu – Tax Digitalisation Director Darian Tax.

Agenda evenimentului a cuprins informații precum:

Ce încercăm noi să facem? Să ținem pasul cu legislativul și să ne ajutăm clienții, să ajutăm companiile românești, și numai, să se conformeze cu obligațiile, dar într-o manieră în care să înțeleagă ce se întâmplă acolo și să încerce să se conformeze, cum să spunem, într-o manieră utilă acestor obligații pe care le au”, a precizat Oana Rada.

Aceasta a subliniat că obligațiile legale privind declararea s-au extins: SAF-T, e-Factura, e-Transport, e-TVA, ceea ce permite ANAF să aibă acces în timp real la date fiscale detaliate și să efectueze controale fiscale în timp real. Controale care sunt mai rapide și mai țintite, datorită analizei automate.

Oana Rada este de părere că digitalizarea are și lucruri bune, contribuind la eliminarea competitorilor incorecți. Plus că se reduce birocrația și riscul de erori umane.

Conformitatea digitală devine un avantaj competitiv”, este de părere specialista Darian Tax.

Ce informații poate analiza ANAF din declarațiile electronice

Jeni Argeșanu a oferit informații detaliate despre: SAF-T, e-Factura, e-Transport, e-TVA, explicând cu lux de amănunte, pe înțelesul antreprenorilor prezenți ce presupune fiecare.

SAF-T, e-Factura, e-Transport și e-TVA sunt sisteme digitale obligatorii în România prin care companiile raportează electronic, în timp real, date fiscale și financiare detaliate despre tranzacții, facturi, transportul mărfurilor și declarațiile de TVA, facilitând astfel controlul fiscal automatizat și reducând riscurile de neconformitate”, a precizat Jeni Argeșanu.

Aceasta a subliniat că România implementează aceste sisteme digitale atât ca parte a angajamentelor față de Comisia Europeană (PNRR), cât și pentru a se conforma tendințelor UE în materie de transparență și digitalizare fiscal.

Specialista a arătat ce informații poate analiza ANAF din SAF-T și din e-TVA.

„Datele transmise către ANAF trebuie să fie cât mai corecte și cât mai complete. Corectitudinea și completitudinea datelor raportate sunt esențiale pentru a Evita sancțiuni și pentru conformitate. Corectarea la timp a declarațiilor poate Evita sancțiunile fiscale”, a concluzionat Jeni Argeșanu.

 

Exit mobile version