Problemele majore cu care se confruntă localitățile urbane au fost evidențiate, la Forumul Orașelor 2025, de către Themis Christophidou, director general pentru politică regională al Comisiei Europene (CE).
“Europa se află la o răscruce de drumuri, un moment care necesită curaj, claritate și colaborare. Orașele vor juca un rol definitoriu. De la cele mai mari capitale până la cele mai mici orașe, sunt locul în care se scrie viitorul.
Acestea sunt locurile în care se nasc idei îndrăznețe și în care aceste idei devin parte a țesăturii cotidiene a vieții. În același timp, orașele noastre poartă multe dintre cele mai grele poveri ale zilelor noastre – congestionarea traficului, inegalitatea, lipsa locuințelor și stresul asupra mediului.
Și totuși, tocmai această combinație – de potențial imens și nevoi stringente – face ca orașele să fie atât de puternice, de vitale. Programele, inițiativele și parteneriatele pe care le explorăm astăzi sunt pârghia. Propunem o agendă ambițioasă a UE pentru orașe. Fiecare oraș contează, contribuie nu doar la viața oamenilor care locuiesc acolo, ci și la sănătatea, prosperitatea și viitorul regiunilor lor mai largi și al Europei în ansamblu.
În cadrul actualelor programe de coeziune, observăm un impact real – susținut de peste 24 de miliarde euro dedicate strategiilor integrate de dezvoltare urbană, elaborate și puse în aplicare de orașe. În Danemarca, orașele revitalizează centrele urbane, transformându-le în centre vibrante pentru investiții și agrement.
Aici, în Polonia, orașele transformă transportul public, făcându-l durabil, eficient și accesibil. Astfel, oamenii se pot deplasa liber la locul de muncă, pentru a studia, pentru a se îngriji și pentru a se conecta cu ceilalți”, a menționat oficialul european.
Apărarea, pe primul loc în UE
„Vedem rezultate puternice prin intermediul Inițiativei Urbane Europene (IUE), care pune în aplicate 400 milioane euro din fondurile UE. 1.000 de profesioniști urbani au participat la consolidarea capacităților. 160 de orașe inovează în domenii precum Noul Bauhaus european și orașele verzi, tranziția energetică, turismul durabil și transformarea digitală.
Acest lucru completează succesul de lungă durată al Urbact – care timp de peste două decenii a sprijinit orașele în schimbul de bune practici pentru dezvoltarea urbană durabilă. Sunt realizări impresionante, dar lumea nu stă pe loc și nici noi nu putem. Este motivul pentru care, la 1 aprilie, CE a propus un pachet de revizuire intermediară.
Acesta introduce flexibilitatea atât de necesară pentru a aborda prioritățile în evoluție – cum ar fi apărarea, locuințele la prețuri accesibile și competitivitatea economică și deschide oportunități pentru sprijin suplimentar prin IUE. Una dintre prioritățile noastre e să ne asigurăm că politica este pregătită pentru viitor – modernizată, simplificată și receptivă la realitățile fiecărei regiuni. inclusiv orașele mari și mici.
Atingerea acestui obiectiv va necesita o colaborare mai strânsă ca niciodată între instituțiile UE, autoritățile naționale, actorii regionali și orașe. Prin noua Agendă a UE pentru orașe, ne propunem să eficientizăm sprijinul existent, făcându-l mai ușor accesibil și mai adaptat nevoilor”, a precizat Christophidou.
Cracovia, selectat dintre 12 orașe
Forumul Orașelor (17-19 iunie, Cracovia) este evenimentul bienal major al CE privind dimensiunea urbană a politicii de coeziune a UE. Acesta reunește principalele părți interesate din domeniul urban de la nivel european, național, regional și local din Europa. Ediția este organizată de Direcția Generală Politica Regională și Urbană (DG Regio) și de IUE, având loc la ICE Congress Centre.
Orașul din Polonia a fost selectat pentru angajamentul său față de dezvoltarea urbană durabilă dintre 12 localități înscrise la organizare. Forumul Orașelor 2025 evidențiază rolul acestora ca motoare de creștere, inovare și durabilitate în Europa.
Scopul principal este de a colecta informații pentru dezvoltarea Agendei UE pentru orașe. Temele de discuție se referă la cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă orașele europene: locuințele, digitalizarea și competitivitatea, incluziunea socială și mobilitatea urbană.
700 de participanți se reunesc pentru a împărtăși perspective, provocări și soluții privind dezvoltarea urbană durabilă; a învăța despre acțiuni inovatoare pe care le vor reproduce în orașele lor de origine; a crea rețele și noi parteneriate. Forumul oferă și o platformă pentru schimbul de cunoștințe și consolidarea capacităților pentru abordarea în colaborare a provocărilor urbane.
Călin POENARU
(Cracovia – Polonia)