Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la Spitalul Pediatric Monobloc (SPM).
Întrunit în ședință extraordinară, forul deliberativ al județului Cluj a aprobat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu pe anul în curs, inițiat de către președintele Consiliului Județean (CJ), Alin Tișe. „E o prioritate absolută și o promisiune pe care o onorăm, aceea de a aloca fonduri suplimentare care să permită avansarea rapidă și consistentă a proiectului de construire a SPM.
Se adaugă investiții de o importanță deosebită în sectorul medical ori educațional. Beneficiile vor fi resimțite de întreaga comunitate clujeană și regiune. Ne dorim ca prin alocările constante de fonduri să contribuim la creșterea calității vieții clujenilor și servicii la standarde europene”.
În sectorul medical, CJ a alocat suplimentar în bugetul propriu 93,7 milioane lei. Din această sumă, 81,4 milioane sunt alocați pentru execuția lucrărilor propriu-zise de construire a SPM. 11,6 milioane lei sunt prevăzuți pentru susținerea proiectului cu finanțare europeană de investiții în infrastructura Spitalului Clinic de Recuperare, iar 0,5 milioane, destinați finanțării proiectului european de extindere, modernizare și dotare a ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, etapele 2-4.
Grosul la educație, spre microbuzele electrice
Pentru infrastructura educațională, CJ Cluj a alocat suplimentar 7,4 milioane de lei. Din această sumă, 7 milioane sunt prevăzuți pentru achiziționarea a nouă microbuze electrice pentru elevii din județ.
Devizul total pentru SPM: 230 milioane €
Antreprenorul general Bog’Art a început execuția SPM, din cartierul Borhanci, însă județul avea de 230 milioane € ca să îl ridice în patru ani. SPM trebuie sincronizat cu noua Centură Metropolitană a Clujului, lângă care este amplasat strategic. Din necesarul de 970 de milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată (TVA), finanțarea disponibilă la debutul lucrărilor era de 26 milioane.
Varianta de rezervă era un credit de la Banca Europeană de Investiții. STM va reuni toate secțiile de copii din cele 14 locații din oraș. Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România, va deservi anual 50.000 de copii, din întreaga țară.
Unitatea cu profil regional va fi un centru de excelență clinică și științifică la cele mai înalte standarde europene, cu un spectru larg de servicii medicale destinate copiilor. SPM va avea șase etaje și va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 pentru spitalizarea de zi și 30 aferente serviciului anestezie terapie intensivă.