Statul cere mult, dar oferă puțin – IMM-urile nu mai pot fi tratate ca pușculița bugetului public

Sursa: immromania.eu

Fântâna IMM-urilor va seca la un moment dat. IMM Sibiu susține că mediul antreprenorial va fi afectat la nivel structural. Trendul cererii va fi în declin, se vor înregistra blocaje de lichidități și se va îngroșa contingentul de companii din zona gri și neagră a economiei. „Se perpetuează dezechilibrele între taxe aplicate mediului privat și lipsa reformelor reale în sectorul public”, declară Adrian Rada, președinte IMM Sibiu. Sondaj: 54% dintre antreprennori se consideră afectați de deciziile politice.

În urma anunțului făcut de premierul Ilie Bolojan privind noul pachet fiscal destinat reducerii deficitului bugetar, Confederația patronală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (IMM România) atrage atenția că măsurile propuse vor afecta profund structura economică și socială a țării. IMM-urile sunt din nou victimele unei politici fiscale dezechilibrate și lipsite de viziune pe termen lung.

„Toată lumea înțelege că trebuie luate măsuri pentru a reduce deficitul. Dar ele trebuie luate în cunoștință de cauză, pe baza unor studii de impact reale și prin consultarea mediului de afaceri. Fără dialog social, riscăm să luăm decizii care vor genera efecte ireversibile”, a declarat Adrian Rada, președintele IMM Sibiu.

54% dintre antreprenori, afectați de deciziile politice

Majorarea TVA, a accizelor și a impozitului pe dividende va conduce la scăderea cererii, blocaje de lichidități și migrarea unei părți din economie în zona gri sau chiar neagră. De asemenea impunerea unei suprataxe asupra profiturilor băncilor va avea, în mod inevitabil, efecte indirecte asupra întregii economii, prin creșterea costurilor de creditare și restrângerea accesului la finanțare pentru companii și populație deopotrivă.

„Este foarte simplu ce va urma: costurile operaționale cresc, punând presiune asupra marjelor de profit. Inflația va reduce puterea de cumpărare a clienților finali, afectând cererea internă. Accesul mai scump la finanțare va limita investițiile în inovație și digitalizare. De asemenea, pierderile de competitivitate pot duce la retragerea unor IMM‑uri și creșterea șomajului. Se observă o perpetuare a dezechilibrelor între taxe aplicate mediului privat și lipsa unor reforme reale în sectorul public”, a mai spus Adrian Rada, președintele IMM Sibiu.

IMM-urile nu au beneficiat de creșteri salariale sau scheme de sprijin, în timp ce sectorul public rămâne supradimensionat și ineficient.
54,3% dintre antreprenori spun că actuala conjunctură politică le-a afectat afacerile „într-o mare” sau „foarte mare măsură” – conform unui sondaj realizat recent de IMM România.

Propunerile IMM Sibiu: soluții reale, nu doar taxe noi

IMM-urile nu resping reformele. Dimpotrivă, cer reforme mai profunde și corect calibrate, alături de stat:

  1. Reducerea deficitului bugetar NU se face doar prin taxe, ci și prin eficiență:
  1. Politici fiscale echilibrate și previzibile:
  1. Parteneriat între stat și antreprenori:
  1. IMM-urile trebuie sprijinite, nu penalizate

„Statul trebuie să înțeleagă că IMM-urile sunt nu doar contribuabili, ci și parteneri în construcția economică. Trebuie să fim implicați în definirea politicilor economice, să avem un rol consultativ real. Altfel, tot ce rămâne este povară, nu parteneriat”, subliniază Adrian Rada.

Pachetul fiscal propus de guvern nu este sustenabil fără o reformă profundă a administrației publice și fără implicarea celor care cunosc direct realitatea din teren. IMM România solicită Guvernului o pauză de reflecție și dialog, înainte ca deciziile fiscale să provoace dezechilibre majore și pierderi structurale în economia românească.

 

Exit mobile version