Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare

Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din Bihor într-un eveniment de networking dedicat dialogului real dintre mediul de business consolidat și rezidenții Incubatorului.

Printre companiile participante s-au numărat: STIHL, Celestica, Plexus Services, CTPark, Valtryp, Zaleco, Boellhoff, Helpship, Globex Industries, Autoconsulting service – branduri cu impact major asupra economiei locale și internaționale, dar și avocați, arhitecți, antreprenori din domeniul IT, care au dezvăluit din experiența lor rezidenților din cadrul Incubatorului.

 

Întâlnirea a fost structurată în patru paneluri, moderate de Roxana Marcu, coordonator promovare și organizator evenimente în cadrul Incubatorului.

Evenimentele de genul acesta sunt esențiale, pentru că ne oferă spațiul în care parteneriatele se nasc, iar soluțiile inovatoare prind viață. Ne-am adunat aici pentru a împărtăși fiecare din experiența proprie profesională și personală”, a precizat Roxana Marcu în deschiderea evenimentului.

Inovație și adaptabilitate

Ruben Pupăză, Manager Engineering & Technology STIHL, a fost provocat de Roxana Marcu să dezvăluie de ce a fost aleasă Oradea pentru investiția de 125 de milioane de euro a companiei STIHL.

„Mă mândresc că sunt singurul orădean din echipa de management pe care o avem. Din discuțiile pe care le-am avut cu investitorii din Germania, știu că pe listă au fost mai multe orașe din România și din Europa, care au fost triate foarte atent. Decizia de a veni în Oradea a fost luată din perspectiva mediului de afaceri care există în prezent aici, dar și de trendul de dezvoltare pe care-l are Oradea. Un alt lucru ce a contat a fost Universitatea și STEAM Park Oradea, cu care noi avem o colaborare foarte bună și vrem să avem și o colaborare eficientă și din perspectiva competențelor pe care le dezvoltăm”, a subliniat Ruben Pupăză.

Ramona Bunaciu, manager HR STIHL, a specificat că în prezent compania are 106 angajați, urmând ca la sfârșitul anului numărul acestora să urce la 120, iar până în 2028 la 200.

Luminița Popa – manager HR Plexus Romania – a povestit despre parcursul său de când a început ca antreprenor, până la a ajunge manager HR la o multinațională.

„Am început antreprenoriatul în 2006. Continui antreprenoriatul, dar, în același timp, mi se pare extraordinară experiența într-o multinațională mare, care îți aduce multe provocări. Înțeleg ce înseamnă să riști. Înțeleg ce înseamnă să iei decizii într-un timp limitat. Cred că este o combinație perfectă”, a declarat Luminița Popa.

Altă întrebare la care au fost solicitați să răspundă membrii panelului a fost legată de retenția angajaților.

„Până la urmă, dacă doresc să plece tot vor pleca. Trebuie prelungită perioada în care stau la noi, prin investiții în dezvoltarea lor, dar, în același timp, trebuie pregătite persoane care să le ia locul”, a precizat Andreea Selin – director general Celestica.

Colega sa, Tunde Berche, manager Calitate, este de părere că investiția în dezvoltarea angajaților contribuie, de asemenea, la retenția angajaților.

Luminița Popa a observat că mulți dintre angajații care pleacă se reîntorc, după o perioadă, de unde au plecat.

 

Exemple de succes

Panelul II a adus în fața audienței, destul de numeroase de la Incubatorul de Afaceri, exemple de succes oferite de Valeriu Trip – fondatorul Valtryp, Grațian Ivan – manager Bollhoff, Tudor Orțan – CEO Zaleco și Flaviu Bala – Managing Director Globex Industries.

Grațian Ivan a vorbit despre importanța planului financiar.

În ziua de azi, cel mai important lucru este să-ți urmărești fluxul de numerar. Sunt foarte multe firme care au probleme mari nu pentru că nu sunt inovatoare, nu pentru că nu sunt profitabile, și chiar le spun colegilor mei că nu e suficient să fii profitabil. Trebuie să ai și grijă de banii firmei. Pentru că poți să ai o profitabilitate de 100%, dar dacă nu ai disponibilități, poți să dai faliment”, a explicat Grațian Ivan.

Valeriu Trip, fondatorul companiei Valtryp, prima companie din România cu capital 100% românesc din sectorul automotive, a vorbit despre istoricul și dezvoltarea companiei sale. Totodată a făcut o pledoarie pentru rămânerea tinerilor în țară și reîntoarcerea celor plecați. A dat în acest sens și un exemplu, cel al consilierului său juridic, care s-a reîntors în țară după ce și-a făcut studiile în Marea Britanie, unde a fost și angajat.

Valeriu Trip pune succesul companiei sale și pe seama consilierilor pe care și i-a ales, aceștia fiind printre cei mai buni pe domeniul lor. Acesta a mai precizat că se ghidează după o vorbă pe care i-a spus-o tatăl lui: „Fătu-meu: Voarba să-ți fie voarbă!”, de la care nu s-a abătut niciodată.

Vasile Trip a dezvăluit și care sunt planurile sale de viitor: robotizarea fabricii, o investiție de circa 10 milioane de euro.

Tudor Orțan, CEO Zaleco, a povestit despre începuturile sale în antreprenoriat și despre noile produse customizate (peste 10.000), din lemn, plastic și carton, pe care le produce în noua fabrică din Parcul Industrial Oradea.

Flaviu Bala a vorbit, de asemenea, despre începuturile sale antreprenoriale și despre cum a luat-o de la capăt după criza pandemică, când de la 14.000 de produse pe zi a ajuns la 400 – 500 de produse pe lună.

„Soluția a fost să facem o retehnologizare în producție. Putem să atacăm mai multe nișe, și în momentul când o industrie este afectată, eu pot să fac switch-ul foarte repede pe alte domenii, ca să pot să mențin personalul și chestiile cu care le fac. În momentul de față, noi producem tot ce înseamnă partea de mobilier urban la nivel de țară. Avem două nișe clare: zona industrial și home décor. Este foarte important să puteți să faceți schimbarea în domeniile voastre, pentru că economia este sinusoidală și tot timpul vor fi urcușuri și coborâșuri”, a explicat Flaviu Bala.

Acesta a mai precizat că tot timpul a căutat să aibă mentori pricepuți, de la care să învețe câte ceva, unul dintre aceștia fiind Cristian Onețiu.

„Din punctul meu de vedere, cel mai mult avem de muncit la mentalitate, care, într-adevăr, văd că în ultima perioadă începe să se schimbe, încetul cu încetul. Dar dacă fiecare își face părticica lui, spre exemplu, Oradea. De fiecare dată când vine o delegație, le arăt orașul. Dacă fiecare ar fi ambasador pentru orașul nostru, pentru județul nostru, pentru țara noastră, altfel ar progresa lucrurile”, este de părere managerul Globex Industries.

În panelul următor, au vorbit despre experiența lor: Cosmin Lit – Autoconsulting Service, Florin Mal – fost la ADLO și din ianuarie 2025 la CTPark Oradea, Ștefan Popa – cofondator Helpship și Rareș Abrudan – business developer la Fabel X din Cluj Napoca.

 

Sfaturi pentru tinerii rezidenți

Ultimul panel a fost format din Andrea Staicu – avocat de drept comercial, Cosmin Falub – arhitect, Angela Lupșea – fost director la Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, în prezent la Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România.

„Este foarte important ca fiecare să descopere parteneriatul și colaborarea cu alte societăți”, le-a recomandat Angela Lupșea rezidenților.

Cosmin Falub i-a provocat pe rezidenți să-și pună mereu întrebarea: „De ce?”, întrebare care era inscripționată și pe tricoul său.

Andrea Staicu a punctat, din experiența sa de avocat de business, câteva dintre greșelile antreprenorilor.

„În primul rând, cred că lipsește profilaxia. Antreprenorii doresc foarte repede rezultate concrete, ori în hățișul ăsta legislativ e greu să fii foarte bine informat, dacă nu investești în informare. Prima greșeală, fatală pentru oamenii de afaceri, e că nu se documentează înainte să ia decizii”, este de părere Andrea Staicu.

În încheiere, rezidenții din Incubatorul de Afaceri au avut parte de o oportunitate valoroasă de a-și prezenta activitatea în fața acestor lideri din industrie, deschizând noi perspective de parteneriat și colaborare.

Seara s-a încheiat cu netwoking lângă un pahar cu vin oferit de Crama Dextra.

Ideea generală a celor prezenți a fost că astfel de evenimente ar trebui repetate periodic.

 

Foto: ZOE PHOTO

Exit mobile version