Parcuri industriale pe credit în Maramureș. “Va fi un efort bugetar imens”

PSI

Structura unuia dintre viitoarele parcuri de specializare inteligentă din județ | Foto: MBP

Județul a parafat contractul de împrumut de 18 milioane € de la CEC Bank pentru a concretiza patru dintre cele șapte parcuri de specializare inteligentă (PSI) propuse inițial.

“Este un pas greu, dar necesar, însă trebuie spus adevărul despre parcurile industriale și prețul pe care îl plătim cu toții. Am semnat contractul de împrumut cu CEC Bank, un credit de 90 de milioane de lei, cu o dobândă de 10%. Va însemna un efort bugetar imens: 9 milioane de lei plătiți anual doar pe dobândă. Nu este un moment de laudă, ci de asumare și adevăr.

Am luat această decizie nu pentru că este ușoară, ci e singura soluție reală pentru a putea porni la drum cu proiectele vitale pentru dezvoltarea economică a Maramureșului. Din cele șapte PSI promise cu surle și trâmbițe, doar patru vor deveni realitate: Baia Sprie, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș și Fărcașa. Restul: pancarte ruginite și visuri abandonate”, a arătat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Finanțare europeană de doar 40%

“Mai grav este că finanțarea europeană nu depășește 40% din costurile totale, iar diferența de zeci de milioane de lei trebuie suportată de noi, CJ Maramureș. Acest împrumut vine cu prețul lui: tăieri de cheltuieli, măsuri de austeritate și o presiune uriașă asupra bugetului instituției.

Vreau să fiu sincer: sper din suflet să nu fim nevoiți să reducem posturi din sistemul public pentru a permite mediului privat să se dezvolte și să angajeze, dar nu mai putem construi viitorul pe iluzii și pe vorbe frumoase postate pe Facebook.

Trebuie să ne întoarcem cu picioarele pe pământ. Iau decizii grele, dar corecte. Maramureșul nu are nevoie de promisiuni. Are nevoie de construcție reală, pas cu pas, chiar și atunci când doare. Dezvoltarea nu se face cu like-uri și slogane, ci cu asumare, efort și decizii responsabile”, consideră șeful județului.

Trei localități rămân pe dinafară

În aprilie, consilierii județeni au avizat contractarea unui împrumut bancar substanțial care să permită materializarea a patru PSI în zone-cheie din Maramureș: Șomcuta Mare, Fărcașa, Baia Sprie și Târgu Lăpuș.

Inițial, autoritățile din Maramureș au gândit un sistem de șapte PSI, care cuprindea și localitățile Mireșu Mare, Bogdan Vodă și Giulești pentru a avea companii dezvoltate în fiecare zonă a județului și a limita disparitățile din mediul rural.

Acestea sunt gestionate de către Maramureș Business Park (MBP). Specializarea inteligentă este un concept promovat de UE pentru a exprima cadrul și mecanismele proceselor de inovare la nivelul unei țări sau regiuni de dezvoltare.

PSI este definit de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării ca un amplasament în care entitățile desfășoară cercetare, dezvoltare experimentală, inovare și transfer tehnologic, producție, prestări servicii, marketing și desfacere, specifice domeniilor prevăzute în strategiile de specializare inteligentă elaborate la nivel național sau regional. Titlul de PSI se acordă prin ordin al ministrului cercetării.

Exit mobile version