Cu doar două săptămâni în urmă, mai exact din 28 iunie 2025, Directiva UE 2019/882, cunoscută sub numele de European Accessibility Act (EAA), a intrat în vigoare și impune reguli foarte clare statelor membre prin care acestea trebuie să se asigure că anumite produse și servicii sunt accesibile persoanelor cu dizabilități. Această directivă vizează promovarea incluziunii și eliminarea barierelor care afectează accesul egal la tehnologie și servicii în întreaga Uniune Europeană.
Dacă până acum aceste servicii au fost adăugate benevol potențialilor clienți cu dizabilități, directive UE transformă în obligativitate pentru furnizorii de anumite servicii acest demers. Astfel, obligațiile se aplică furnizorilor de produse și servicii financiar-bancare (de exemplu bănci, dezvoltatori software, comercianți online, producători de electronice), operatorilor economici (inclusiv IMM-uri) care oferă servicii esențiale în UE, respectiv importatorilor și distribuitorilor de produse relevante în UE.
Concret, produsele și serviciile care trebuie să respecte cerințele de accesibilitate includ, printre altele, bancomate și terminale de plată, computere și sisteme de operare, smartphone-uri și echipamente de telecomunicații, website și aplicații mobile ale companiilor, servicii de transport, bilete online și aplicații de călătorie, servicii bancare (inclusiv aplicațiile mobile și ATM-urile), e-books și cititoare electronice, precum și serviciile de e-commerce oferite de platformele online de vânzare.
Este evident că toți acești furnizori vor fi nevoiți să realizeze investiții importante pentru a-și adapta și actualiza toate produsele pe care le oferă astfel încât acestea să devină perfect accesibile și publicului consumator din categoria persoanelor cu diverse dizabilități.
Cel mai bine vorbesc exemplele, astfel că enumerăm patru categorii importante de furnizori de servicii și cum aceștia ar trebui concret să acționeze pentru transpunerea directivei în practică.
Companiile de retail online trebuie să ofere website-uri și aplicații accesibile și acestui tip de public, astfel: să implementeze standardul WCAG 2.1 (nivel AA) pentru site-ul și aplicația mobilă: contrast bun de culoare, navigare facilă cu tastatura, descrieri alternative pentru imagini. Formularele de comandă trebuie să fie scrise lizibil (screen readers), iar butonul de achiziții (indiferent de denumirea acestuia) trebuie să aibă o etichetă clară și să fie accesibil prin tastatură.
Băncile vor trebui să instaleze automate bancare (ATM) accesibile acestui tip de clienți speciali și să doteze bancomatele cu funcții de citire vocală, pentru utilizatorii nevăzători (cu mufă jack pentru căști), iar interfața grafică a ATM-ului trebuie să aibă un contrast ridicat, font lizibil și meniuri simplificate.
Companiile de transport, de asemenea, trebuie să ofere informațiile despre serviciile de transport astfel încât acestea să fie accesibile. De exemplu, aplicația mobilă pentru bilete trebuie să permită mărirea fontului, comenzi vocale sau cititoare de ecran. Sau, website-ul pentru rezervări trebuie să aibă un design inclusiv pentru utilizatori cu dizabilități vizuale sau motorii.
La rândul lor, dezvoltatorii de software ERP trebuie să proiecteze aplicațiile astfel încât acestea să permită utilizatorilor personalizarea interfeței acestora: dimensiune font, contrast, voice commands. Pe de altă parte, software-ul trebuie să funcționeze corect cu screen readers și dispozitive de tip Braille, pentru nevăzători.
Firmele care nu respectă directiva sunt pasibile de amenzi și sancțiuni administrative, stabilite la nivel national, dar și interzicerea vânzării produselor sau serviciilor neconforme în UE. Pe de altă parte, vorbim despre daune de imagine și reputație, prin procese colective sau plângeri oficiale din partea organizațiilor pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.
Recomandăm companiilor, pentru a integra cât mai curând posibil prevederile directivei, în primul rând realizarea unui Audit de accesibilitate pentru a evalua nivelul actual de conformitate, urmat de un plan concret de acțiune, bazat inclusiv pe consultarea cu utilizatorii finali (testați produsele cu persoane cu dizabilități).
European Accessibility Act nu este doar o obligație legală, ci și o oportunitate pentru companii să-și extindă publicul și să ofere o experiență incluzivă tuturor clienților. Implementarea acestor măsuri crește competitivitatea și încrederea consumatorilor, într-un mediu digital tot mai conștient de diversitate și egalitate.
Autor: Expert Cristiana Deca – CEO & Cofondator Decalex Digital