Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō

Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate remarcabile la competiția internațională YOKOZUNA Robot Yūshō, Grecia

Robotics Club Oradea, organizat la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) a Universității din Oradea, sub coordonarea Ș.l.dr.ing. Flaviu Birouaș, continuă să obțină rezultate de excepție la nivel internațional. La competiția YOKOZUNA Robot Yūshō, desfășurată în perioada 4–6 iulie 2025 la Anatolia College STEM, Salonic, Grecia, echipele TOR și DARK au reușit să urce pe podium în cadrul unora dintre cele mai spectaculoase probe de robotică.

Evenimentul a reunit participanți din Turcia, Franța, Grecia, România, Bulgaria, Belarus, Italia, Cipru și Kenya, demonstrând nivelul ridicat de competiție și internaționalizarea roboticii educaționale.

 Pe podium

Echipa TOR, alcătuită din studenți ai anului III la specializarea Robotică – programul de studiu în limba engleză, împreună cu absolvenți ai Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT), a obținut rezultate remarcabile în cadrul probei de Mega Sumo, adjudecându-și locul I cu robotul Afrodita și locul II cu robotul Jon Bot Jovi. Din echipă fac parte Gavriș Mihnea, student în anul III și lider al echipei, alături de colegii săi Darbaj Mahmoud și Țicărat Raul, tot studenți în anul III, precum și Gal Oana și Lăzuran Sebastian, ambii absolvenți IMT.

La rândul lor, membrii echipei DARK, formată din elevi pasionați de robotică, au obținut locul II la proba de Humanoid Sumo, cu roboții Arthiom și Johnny. Echipa este coordonată de Roman Rareș, absolvent al Colegiului Tehnic „Traian Vuia” din Oradea și viitor student la Robotică (programul în limba engleză), fiind completată de Bacioiu Bianca, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, și Lăcătuș Erik, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, ambele instituții din Oradea.

„Este pentru prima dată când participăm la această competiție internațională și suntem mândri că am putut reprezenta Oradea cu succes. Acești copii nu au obținut rezultate peste noapte. Mulți au muncit și au învățat ani de zile pentru a performa. Unii dintre ei sunt alături de clubul nostru încă din 2018 – au fost activi în toți anii de liceu, apoi în studenție. Nu doar că au performat, dar au și investit mare parte din timpul lor în instruirea altor pasionați mai tineri”, a declarat Ș.l.dr.ing. Flaviu Birouaș, coordonatorul Robotics Club Oradea și Robotics Championship.

Succesul echipelor TOR și DARK nu ar fi fost posibil fără sprijinul generos al partenerilor locali. Le mulțumim în mod special companiilor Golde Oradea, Plastor și EBM-Papst pentru încrederea acordată, pentru susținerea activităților noastre educaționale și pentru investiția constantă în formarea tinerelor generații de ingineri. Prin implicarea lor, aceste companii contribuie activ la dezvoltarea educației STEM în Oradea și la afirmarea internațională a pasionaților de robotică din România.

Despre competiție

YOKOZUNA Robot Yūshō – International Sumo Robotics Competition este organizată de Hellenic Educational Robotics Organization (H.E.R.O.) și găzduită de Anatolia College STEM (Salonic, Grecia). Evenimentul reunește anual echipe de top din Europa, Asia și Africa, punând accent pe inovație, strategie și inginerie aplicată în robotică.

Exit mobile version