Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Valentin Stănescu: “IT-iștii din Cluj au o înțelegere superioară a fenomenului”

Dell

Managerul general al Dell Technologies Romania explică de ce o corporație americană cu afaceri anuale de 95 miliarde dolari este interesată de piața locală.

Ați reușit să adunați la Cluj, în acest an, sute de manageri IT cu un eveniment dedicat bazelor de date și inteligenței artificiale (AI).



De-a lungul am organizat foarte multe evenimente la Cluj – asta înseamnă că ne bazăm pe un ecosistem foarte bun de parteneri. Dell are un portofoliu uriaș de produse care au nevoie de certificări, preimplementare, postimplementare, suport. Modul în care reușim să fim competitivi, viabili comercial în România este prin parteneriate locale în care noi investim foarte mult. În acest fel, partenerii ne reprezintă cel puțin la același nivel, ba chiar și mai înalt fiindcă au verticalizare, specializare, înțeleg mult mai bine piața de aici.

Sunteți mulțumit de ritmul în care avansează tehnologia în România?

Între timp am ajuns să coordonez, la Dell, o regiune care mai include Grecia, Adriatica, Țările Baltice, Ucraina, însă România este țara în care vreau să contribui cel mai mult. Pentru mine e important că nucleul din România al echipei noastre a rămas stabil; suntem împreună mulți dintre colegi de 10-15 ani.

Cum s-a schimbat, în tot acest timp, piața IT a Clujului?

Faptul că foarte multe companii internaționale au venit în Cluj, că își bazează existența pe angajații de aici a însemnat foarte mult pentru această zonă. Cei care cumpără sau folosesc tehnologie la Cluj, acești specialiști angajați de companiile sosite în România – pe care i-ați văzut la conferința noastră – au acum mai multă competență în jurul lor, o înțelegere superioară a fenomenului, fapt care generează creșterea pieței. Businessul nostru cel mai mare din afara Bucureștiului este la Cluj-Napoca, parteneriatele pe care le avem aici sunt unele dintre cele mai lucrative. În consecință, când considerăm să facem un eveniment în afara capitalei, principalul loc la care ne gândim este Clujul. Am avut surpriza să constat, de multe ori, că la Cluj avem conversații mult mai avansate, tehnologic vorbind, decât la București.

Cât de mult vă bazați pe talentele locale?

La Dell am angajat mulți absolvenți de IT de la universitățile din Cluj, însă avem colaborări și cu Universitatea Tehnică G. Asachi Iași, Universitatea Ovidius Constanța, În fiecare an facem o selecție pentru un program de internship care începe din anul II de facultate, le oferim tinerilor talentați posibilitatea să lucreze part time. Încercăm să avem și un program academic, ne gândim la niște programe MBA. Am derulat în mediul educațional 2-3 proiecte de cloud privat pe care studenții le folosesc în prezent. Până la urmă nu este atât de important să fim mereu fizic aici, cât tehnologia și competența asociată acesteia să fie în proximitate. Aici e de fapt cheia: să ne asigurăm că oricine achiziționează un produs are aproape suport, piese de schimb, pe cineva care să îi explice cum să îl folosească. Problema nu este tehnologia, ci tot ceea ce există în jurul ei.

Interesați de AI și bazele de date

Soluțiile, produsele, serviciile și expertiza care pot sprijini companiile locale în transformarea rapidă a ideilor în inovație au fost temele prezentate în cadrul conferinței „Innovate with Data – Accelerate with AI”, organizată de Dell Techologies la noul complex Elitis Events Center din Cluj-Napoca. „Fiecare organizație trebuie să adopte tehnologia digitală, să se bazeze pe date și să fie pregătită să răspundă provocărilor viitorului” au motivat organizatorii. Evenimentul a cuprins prezentări, sesiuni de networking, mese rotunde despre reziliența cibernetică în era digitală, stocarea în multicloud, accelerarea adoptării AI pentru productivitate și inovație, rolul datelor nestructurate în strategiile viitorului, navigarea în peisajul AI pentru PC-uri, protecția împotriva atacurilor cibernetice. Alături de specialiștii Dell Technologies, au mai susținut prezentări Anemari Ionescu – EY și Aija Bumbure – Microsoft. În zonele expoziționale au fost prezente numeroase tehnologii performante și atracții tehnologice, zonele tematice și de relaxare fiind amenajate de McLaren – Asbis, Vodafone, Brinel, Lasting, TD Synnex și Ingram Micro.  

Revin vremurile bune

Pe când era student la Universitatea din Texas, acum patru decenii, Michael Dell fonda compania PC’s Limited, cu un capital inițial de 1.000 dolari. Inițial asambla computere IBM pe care le vindea direct clienților, apoi a abandonat facultatea pentru a-și dedica integral timpul companiei, familia finanțându-l cu 300.000 dolari. Raportul financiar al Dell relevă faptul că după o scădere de 14% a afacerilor de la 101-102 miliarde dolari în anul fiscal 2022 la 88 miliarde în 2024, în acest an au avansat cu 8%, la 95 miliarde, impulsionate de cererea de servere AI și soluții de infrastructură, cu o estimare de 101-105 miliarde în 2026. Grupul mai este specializat în laptopuri, PC-uri, elemente de stocare și backup, rețelistică și centre de date, soluții hiperconvergente și AI, servicii și software, monitoare și periferice, soluții pentru administrația publică, producție industrială, școli și spitale. Conducerea este asigurată acum de Michael Dell – director general, Jeff Clarke – director de operațiuni, Yvonne McGill – director financiar. În România concernul activează atât prin filiala Dell Technology, cât și prin companii certificate Dell care distribuie, implementează și oferă suport.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share