Centrul pentru Cultura și Civilizația Gustului din Cetatea Oradea a găzduit, la începutul lunii octombrie, vernisajul expoziției „Via, vinul și bucuria de a trăi”, lansarea albumului omonim precum și înmânarea premiilor Concursului internațional de artă fotografică dedicat realizării acestuia. Evenimentul, prilejuit de „Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc”, a fost organizat de Summit Agro România în parteneriat cu Asociația Internațională Euro Foto Art (AIEFA) și Asociația pentru Civilizația și Cultura Vinului Millesime, sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică.
„Suntem la a III-a ediție a acestui eveniment, la care sărbătorim «cu artă» și la propriu și la figurat «Ziua gastronomiei și a vinului românesc». De trei ani, acest eveniment este un regal al toamnei, al culesului, al artei fotografice, al viței-de-vie și vinului. Un regal artistic, în spiritul binefacerilor strugurilor și vinului. Al întâlnirii noastre”, a precizat Patricia Maria Știrbu, președintele Summit Agro România, Balcani și Republica Moldova, în deschiderea evenimentului.
Compania condusă de dr. inginer Patricia Maria Știrbu – Summit Agro România – aparține Corporației Sumitomo, corporație japoneză cu o tradiție de peste 400 de ani, cu afaceri în mai multe domenii, printre care și agricultura, în speță protecția plantelor.
„Summit Agro România contribuie de 26 de ani la dezvoltarea agriculturii românești prin aducerea produselor și tehnologiei japoneze de vârf, atât produse convenționale, cât și produse biologice, pentru agricultura bio, pentru toate culturile agricole, inclusiv viticultură, pentru recolte bogate și de calitate superioară, sigure pentru utilizatori și consumatori. Și pentru că vinul bun se obține din struguri sănătoși și de calitate, va continua să susțină agricultura și în următoarele sute de ani, cu produse și tehnologie de vârf pentru protecția viței-de-vie. În același timp, vom continua să susținem și alte proiecte pentru educația tinerei generații de consumatori din mediul universitar, pentru înțelegerea și aprecierea vinului bun românesc și promovarea acestuia, și alte proiecte privind vița-de-vie și vinul”, a declarat președinta Summit Agro România.
Cramele bihorene – uzine cu tehnologie înaltă
Patricia Maria Știrbu apreciază faptul că, în ultimii 30 de ani, domeniul vini viticol s-a îmbogățit cu apariția multor crame, investiții private, pe care le-a numit adevărate uzine cu tehnologie înaltă, ale căror produse de vârf sunt premiate la concursuri internaționale.
„Se impune, așadar, să continuăm să investim în agricultură, în viticultură și vinificație, pentru ca rezultatul să fie un produs românesc de vârf, care să devină și pasiunea copiilor noștri, care să continue tradiția străveche și să ne asigure și pe viitor succesul european”, a subliniat președintele Summit Agro România.
Aceasta a adăugat că se simte onorată și norocoasă că există în Bihor oameni pasionați, care au ales să ducă mai departe această ștafetă, amintind de Crama Corbuț, Crama Familia Darabont și Crama HB Wine, în ale căror creații regăsim cum spune Aurelian Grama – fondatorul Transilvania Business, prezent și el la eveniment: „Fețele anotimpurilor, pământurilor din vie, nuanțele răsuflării aerului din podgorie, razele soarelui împărat dătător de viață printre butași, frunze și ciorchini, boabe de strugure ale unor povestiri ce stau să se nască”.
Partenerii organizării evenimentului: Asociația Internațională Euro Foto Art – reprezentată prin președintele Ștefan Toth Istvan, Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinului Millesime – reprezentată prin președintele Dorin Popa, Restaurantul Meridian Zero și Cramele Corbuț – reprezentate prin Raul Corbuț, respectiv Dan Corbuț, au ținut, la rândul lor, scurte alocuțiuni.
Dan Corbuț a felicitat-o pe președinta Summit Agro România pentru tot ceea ce face, pentru modul în care se implică în toate evenimentele locale și, în mod special, pentru modul în care sprijină Asociația Euro Foto Art, cât și Asociația Millesime.
În ceea ce privește dezvoltarea vinului și a culturii viței-de-vie în județul Bihor, Dan Corbuț spune că este mândru că face parte dintr-o echipă de antreprenori locali care au decis să investească în acest sector.
„Să știți că putem spune astăzi cu toată certitudinea și cu toatã responsabilitatea că avem vinuri cu care ne putem mândri și vinuri cu care putem participa la oricare concurs național sau internațional. Sigur, aici, un mare merit îl are domnul profesor Dorin Popa, care, cel puțin pe mine, m-a corupt cumva în a investi și în a dezvolta acest business. Nu îmi pare rău deloc pentru că am făcut această alegere. Avea nevoie județul Bihor de investiții în acest sector. În acest moment, Bihorul cred că se poate lăuda cu Crama Familia Darabont, cu Crama Corbuț, cu Crama Dextra, pentru că, într-adevăr, am investit în acest sector și avem vinuri de o calitate foarte bună, zic eu”, a afirmat Dan Corbuț.
La rândul său, Dorin Popa, președintele Asociației pentru Cultura și Civilizația Vinului Millesime, primul român distins cu Colanul de Aur și Diploma de Onoare ale Federației Confreriilor Bahice de la Paris, în 2023, a apreciat expoziția „Via, vinul și bucuria de a trăi” cât și albumul omonim, precizând că fotografia devine puntea dintre istorie, cultură și bucuria simplă a vieții.
„Trăim într-o lume a vitezei, unde toată lumea vorbește, dar prea puțini mai ascultă. Într-o astfel de lume, fotografia are darul rar de a ne opri pentru câteva clipe și de a ne invita la reflecții. Ea nu are nevoie de cuvinte, ne vorbește prin imagini, prin lumină, prin emoția captată de omul artist”, a precizat Dorin Popa.
21 de premii, trofee, medalii și plachete
Ștefan Toth Istvan – președintele Asociației Euro Foto Art și președintele juriului, a vorbit din perspectiva artistului despre vernisarea celei de-a III-a ediții a expoziției „Via, vinul și bucuria de a trăi” și despre albumul omonim, subliniind numărul mare de fotografii primite din România, Europa, SUA și Asia, ceea ce a făcut misiunea juriului, de a alege și juriza fotografiile, foarte grea.
„An după an, am avut privilegiul de a observa o creștere remarcabilă a interesului și a maturității participanților din România, Europa, SUA și Asia. Fotografiile înscrise surprind nu doar diversitatea stilistică ci și profunzimea artistică a viziunilor, semn al unei tot mai mari implicări și rafinări a actului creator. Dincolo de numărul în creștere al lucrărilor, valoarea lor artistică ridică ștacheta fiecărei ediții, demonstrând că acest subiect, atât de generos, continuă să nască interpretări noi și surprinzătoare”, a observat Ștefan Toth Istvan.
Distincțiile au fost acordate după cum urmează: Premiul I – Uhrin Milan (SK); Premiul II – Antonella Tomassi EFIAPd3, EPSA (I); Premiul III – Mariana Scubli (RO); Premiul de excelență „Millesime” – Károly Gábor (HU) – Deșteptare de primăvară; Trofeul Summit Agro România – Radu Gabor (RO); Trofeul Juriului – Virgilio Bardosi MFIAP (I) și Cristina Garzone MFIA, EFIAPd3 (I); Trofeul „Euro Foto Art” – Ilie Tudor (RO) și Bolla László (HU) – Butoiul vechi; Medalii speciale: Medalia de aur „Carol Pop de Szatmari” – Hős Norbert AFIAP (SRB); Medalia de argint „Carol Pop de Szatmari” – Marian Plaino EFIAPg (RO); Medalia de bronz „Carol Pop de Szatmari” – Masaaki Koizumi (JP) – Acrobatică de vin la o mică cârciumă din Tokaj.
De asemenea, au mai fost decernate 9 plachete „Carol Pop de Szatmari” următorilor artiști fotografi: Pierfrancesco Baroni EFIAPd3 (I), Alessandro Cencetti (I), Incze Domokos AFIAP (RO), Rotyslav Kondrat AFIAP (UA), Martin Kučera AFIAP (SK), Morvay-Szabó Edina EFIAP (RO), Szabó Géza (RO), Ryuichi Tzaki (JP) – Liniștea pivniței și Vaeceslav Bruma (MD).
Din partea oficialităților au fost prezenți: Cristian Ștef – șef cancelarie Prefectura Bihor, Horia Abrudan – vicepreședintele CJ Bihor și Teofil Filimon – viceprimar al Oradiei.
Evenimentul s-a bucurat de momente muzicale susținute de Thurzo Sandor Jozsef, Alexandrina Chelu și Florian Chelu Madeva, participanții fiind încântați cu o cină cu bucate alese oferite de restaurantul Meridian Zero, stropite din belșug cu vinuri de la Cramele Corbuț, Familia Darabont și HB Wine.
„Via și vinul e o tematică nouă pe care mă bucur să o abordez cu această ocazie, pentru că în România sunt multe zone viticole și multe vinării care merită văzute și fotografiate. Am surprins momentul acela de plăcere al locului, al vinului, al strugurilor, a tot ce înseamnă vinificație. Fotografia asta e făcută la Recaş, într-o seară de sfârșit de august, în care soarele dogorea. Am prins o lumină excelentă, care, practic, învăluie toată fotografia din momentul acela”, a precizat Elena Biianu, artist fotograf – Timișoara.
Crama Corbuț – Povestea vinului care cântă
Pe dealurile blânde din Diosig, județul Bihor, unde tradiția se împletește cu inovația, s-a născut o cramă de familie cu suflet – Crama Corbuț. Povestea a început în anul 2000, când Dan Corbuț a cumpărat o pivniță veche de doar 30 mp. Cu pasiune și perseverență, acea pivniță s-a transformat într-o cramă modernă de peste 250 mp, cu săli de vinificație și o elegantă sală de degustare.
Astăzi, familia Corbuț lucrează aproape 9 hectare de vie, dintre care peste 6 sunt deja pe rod. Soiurile tradiționale și internaționale dau naștere unor vinuri ce reflectă terroir-ul unic al Diosigului. Vinificarea se face în două săli separate – pentru vinuri albe și roșii – dotate cu bazine de inox și sisteme automate de răcire, pentru a păstra prospețimea și autenticitatea fiecărui vin.
Filosofia cramei este simplă: vinul trebuie să spună o poveste. Astfel au luat naștere gamele cu semnificație personală. „Cânt” reunește vinuri albe și roze tinere, cu etichete interactive care redau melodii inspirate de vibrațiile viței-de-vie. Nicolas & Anastasia, vinuri premium, poartă numele nepoților fondatorului, iar Romul, un cupaj roșu puternic, este dedicat tatălui său.
Vârful de lance al cramei este Anastasia Rose, un roze elegant și fructat, câștigător al locului I național la competiția „Povești cu vinuri românești” (BASF). Crama produce anual 13.000–14.000 de sticle, fiecare creată cu grijă și respect pentru detaliu. Vinurile Corbuț au primit recunoaștere internațională, fiind premiate pentru calitate și inovație.
Prin conceptul de „vin care cântă”, Crama Corbuț aduce o notă de originalitate, îmbinând arta, știința și pasiunea. Planurile de viitor includ dezvoltarea unui conac în vie, destinat enoturismului, unde vizitatorii vor putea descoperi experiența completă a vieții de cramă.
Dintr-o pivniță modestă s-a născut o cramă modernă, iar din fiecare bob de strugure a prins viață un vin care spune o poveste. Crama Corbuț rămâne dovada că tradiția și inovația pot crea împreună un vin care nu doar încântă, ci și… cântă.
Familia Darabont – Vinul născut din tradiție și inovație
În inima Bihorului, acolo unde dealurile se împletesc cu istoria, a luat naștere o poveste de peste un secol – povestea Familiei Darabont. Totul a început în 1907, când bunicul familiei a cumpărat o cramă în viile din Biharia. În acele vremuri, vinul era o expresie a pasiunii și a bucuriei de a trăi. Colectivizarea a adus pierderi, iar după Revoluție familia a reușit să recupereze doar un hectar de vie veche, care a devenit temelia renașterii cramei.
Ani la rând, vinul a fost produs doar pentru familie și prieteni. În 2016, odată cu implicarea noii generații, tradiția s-a transformat într-un proiect ambițios. Cu investiții proprii și fonduri europene, familia a extins suprafața la 40 de hectare, investind aproape 4 milioane de euro în tehnologie modernă: sisteme de monitorizare climatică, utilaje performante și o cramă la standarde internaționale.
Astăzi, Familia Darabont cultivă atât soiuri românești, cât și internaționale: 60% roșii (Burgund Mare, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir) și 40% albe (Chardonnay, Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling, Traminer, Furmint). Vinurile sunt grupate în game precum DA, RA, BO, NT și colecțiile Median, Urme, Mezzin, Projekt, fiecare cu identitate proprie.
Producția anuală este de aproximativ 250.000 de sticle, cu exporturi în Ungaria, Germania și Olanda, ce reprezintă 15% din volum. În prezent, crama este condusă de Sandor Darabont alături de fiica sa, Betty, tânăra generație care aduce o viziune modernă. Cu studii de economie și enologie, Betty s-a întors acasă pentru a continua tradiția.
Vinul Familiei Darabont nu este doar un produs, ci o poveste despre familie, tradiție și respect față de pământ. Crama Darabont înseamnă astăzi inovație, adaptare și grijă față de natură. Următorul pas este enoturismul, pentru ca vizitatorii să trăiască experiența vinului la sursă.
Dintr-un hectar moștenit de la bunici s-a născut o cramă modernă, iar vinurile Familiei Darabont duc mai departe un secol de pasiune și dăruire.
Povestea HB Wine – de la pasiune la vinuri premiate
Pe dealurile senine ale Podgoriei Miniș-Măderat, între Mureș și Crișul Alb, este locul unde a luat ființă o cramă tânără cu ambiții mari – HB Wine. Numele provine de la Horia Ban, fondator și membru al Asociației Millesime Oradea.
În 2022, el a achiziționat o vie veche de 47 de ani, de 3,5 hectare, pe un deal cu expunere sudică, în Covăsînț, cu priveliște spre Cetatea Șiria. Podgoria Miniș-Măderat, una dintre cele mai vechi din România, oferă un terroir unic, unde solul mineral și clima caldă dau naștere unor vinuri roșii intense, corpolente și elegante, extrase din „stânca nobilă” – Rupes Nobilis.
În 2023 a fost ridicată crama boutique, echipată modern – laborator de enologie, sală de degustare și patru camere pentru vizitatori. Se folosesc pompe de căldură geotermale, control strict al temperaturii și tehnologii menite să conserve autenticitatea terroir-ului. Vinificatorul cramei, Clara Kardos, îmbină știința cu sensibilitatea, transformând fiecare recoltă într-o expresie a locului.
Soiurile cultivate includ Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Fetească Neagră, Fetească Regală și Traminer. Gama principală poartă numele „Rupes Nobilis”, inspirată de solul pe care cresc viile. Producția anuală ajunge la 30.000 litri, iar vinurile au fost deja remarcate la nivel internațional.
La Vinarium 2025, HB Wine a obținut patru medalii de aur pentru vinuri precum: Grand Reserve Cabernet Sauvignon 2023, Cuvée Bordignon 2023, Rupes Nobilis Cabernet Sauvignon 2023 și Cuvée Simply Red 2023. Vizitatorii pot degusta și achiziționa vinurile direct de la cramă.
Planurile de viitor includ extinderea cu încă 10 hectare și dezvoltarea infrastructurii de enoturism – cazare, degustări și facilități pentru oaspeți.
HB Wine demonstrează că pasiunea, prietenia și respectul pentru pământ pot transform o inițiativă tânără într-o cramă de excelență, unde tradiția și inovația se întâlnesc în fiecare pahar.
Dan BIRTAa & Dorel Alexandru VIDICAN
Articol care va apărea în TB 142