Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clădirea Primăriei Oradea va intra în reabilitare și va deveni atracție turistică

Primarul Ilie Bolojan a făut public, într-o conferință de presă, unul dintre proiectele importante care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi: proiectul de reabilitare a clădirii Primăriei Oradea.
“S-au parcurs primele două etape: realizarea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic. După aprobarea în ședința de Consiliu Local, urmează să desfășurăm procedura de licitație. Durata estimată a lucrăruilor de reabilitare atât în interior, cât și în exterior este de 2 ani de zile , iar valoarea lucrărilor este estimată la 19,5 milioane lei. Conceptul pe care îl urmărim este ca primăria, în afară de a fi unul din punctele importante de rezolvare a problemelor orădenilor, alături de celelalte servicii comunitare, să fie și un punct de destinație turistică având o destinație mixtă: partea din față să aibă o destinație turistică de tip muzeu, dar și de evenimente, căsătorii etc., iar parterul și partea din spate a clădirii primăriei să fie destinată cetățenilor, sala de lucru cu publicul – Piramida urmând să își mențină actuala destinație”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Clădirea primăriei este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a orașului, aceasta regăsindu-se în Lista monumentelor istorice și făcând parte din monumentul istoric Ansamblul Urban “Centrul Istoric Oradea”.
Prin acest proiect de reabilitare se dorește punerea în valoare a clădirii pentru a deveni un punct de atracție turistică bine definit prin realizarea unui circuit turistic în următoarele spații publice ale clădirii: accesul principal în primărie dinspre Piața Unirii, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la etajul I, Sala Mare “Traian Moșoiu”, Sala Mică “Rimler Károly” și antecamera acesteia, actualul birou al consilierilor primarului.
Pentru realizarea acestui circuit turistic se vor executa următoarele lucrări: amenajarea unor spații din cadrul primăriei (aripa dinspre Piața Unirii) cu destinație turistică; readucerea la forma inițială a sălii de consiliu Traian Moșoiu (incluzând reamenajarea în formă de amfiteatru-semicerc a mobilierului) și consolidarea acoperișului acesteia; readucerea la forma inițială (dinaintea bombardamentului) a acoperișului clădirii – aripa dinspre Piața Unirii, partea centrală și aripile laterale, precum și realizarea de reparații la întreg acoperișul clădirii, reabilitarea fațadelor exterioare și interioare, inclusiv a Turnului Primăriei.
Arhitectul Pafka Ernest, reprezentantul firmei de proiectare S.C Pro-Arh S.R.L., a prezentat documentele și fotografiile de epocă care au stat la baza proiectului de reabilitare a clădirii primăriei. Astfel, acesta a prezentat imagini cu proiectul de concurs din anul 1895 al arh. Rimanoczy Kalman jr., apoi primul proiect al arhitectului Rimanoczy Kalman jr. realizat conform recomandărilor juriului, imagini din anul 1903 din timpul construcției primărie, imagini din 1904 cu proiectul final realizat de Rimanoczy Kalman jr. (construcția a durat 2 ani, începând la 26 februarie 1902), alte imagini de la manifestațiile de la 1 mai 1945 când clădirea primăriei apare fără acoperiș, deoarece acesta a ars în timpul unui bombardament, imagini cu sala mare amenajată ca amfiteatru.
Imobilul Primăriei Oradea se întinde pe o suprafață de teren de 5508 mp. Clădirea este formată din demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului. Suprafața construită a clădirii este de 3605,30 mp, iar cea desfășurată de 13.530,50 mp. Suprafața curților interioare este de 1137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp.
În ceea ce privește momentul începerii lucrărilor de reabilitare, primarul Ilie Bolojan a precizat: “După organizarea licitației, dacă totul va fi bine și procedura va decuge fără probleme, lucrările vor începe în această toamnă sau cel târziu în primăvară”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CJ Arad, împrumut de 50 mil. lei pentru reabilitarea a două drumuri județene

Articolul următor

Cezar Ioan – autorul cărții document „Gastronomie Românească de secolul XXI”: “Cred că avem nevoie să ne mândrim cu gastronomia veche și să o modernizăm ca ea să rămână vie”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share