Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermieri campioni la rapiță cu producții de peste 5 t/ha

Într-un an agricol dificil din punct de vedere climatic mai ales pentru cultura rapiței, hibrizii Pioneer au demonstrat încă o dată faptul că la proba cântarului fermierii nu au cum să fie dezamăgiți. De exemplu, în vestul țării, hibrizii PT264 și PT225 au garantat fermierilor Achim Zeno Cătălin și Nagy Attila producții de 5.970 kg/ha respectiv 5.060 kg/ha.
Achim Zeno Cătălin, din localitatea Șimand, județul Arad, lucrează în cadrul fermei Agroindustriala Scânteia 2.000 ha, iar anul acesta a cultivat rapiță pe 360 ha. În cadrul fermei, rapița ocupă un loc important și asta nu de ieri de azi, iar obiectivele agricultorului nu vizează mărirea suprafeței cultivate cu rapiță, ci producția obținută pe hectar.
“Anul acesta am semănat rapița după grâu și soia, trebuie să spun că în fermă respectăm cu strictețe rotația culturilor, iar rezultatele se văd. Mereu mergem pe tehnologia clasică: arătură, disc, combinator, iar în unele sole efectuăm chiar două treceri cu combinatorul. Înainte de semănat, în prima decadă a lunii septembrie, am aplicat îngrășăminte complexe, între 250 – 300 kg/ha. În toamnă am aplicat un erbicid și tratament pe bază de tebuconazol, un insecticid, dar și îngrășăminte foliare pe bază de sulf și bor. În primăvară am continuat cu tratamentele, 4 la număr: primul a constat în fungicid, insecticid și bor, al doilea doar fungicid și bor, iar ultimele treceri au fost doar cu insecticid. În ceea ce privește fertilizarea, am aplicat în primăvară între 300 și 400 kg/ha nitrocalcar, iar pe unele parcele am mai aplicat 100 kg/ha azot substanță comercială”, a punctat fermierul campion.
Acesta a mai adăugat faptul că rapița nu a beneficiat de irigații, iar începând cu 6 aprilie, timp de 5 săptămâni, nici măcar nu a plouat. Producția de 5.970 kg/ha a fost obținută pe o solă de 5 ha, singura care a beneficiat de ploaie în perioada menționată, iar în celelalte sole, au obținut producții cuprinse între 4.200 și 5.000 kg/ha.
“Nu am avut probleme, a fost un an bun, iar la acest aspect au contribuit mai mulți factori. Respectăm rotația culturilor, am pregătit terenul cum trebuie astfel încât să păstrăm apa în sol, ia la semănat și după semănat, am avut parte de ploi. În ceea ce privește hibridul PT264 am constat faptul că a ramificat de jos, tulpinile au fost foarte sănătoase, iar plantele au avut o talie mai înaltă, dar au fost rezistente și am obținut rezultate pe măsura așteptărilor. Am fost și feriți de evenimente neplăcute, cum ar fi grindina. Este adevărat că am avut ploi și vânturi puternice, dar grindina ne-a ocolit”, a mai adăugat agricultorul arădean.
În această toamnă fermierul va semăna rapiță pe o suprafață între 200 – 300 ha, dintre care 150 ha vor fi semănate cu hibridul PT264, iar pentru a se convinge de potențialul altor noi hibrizi din portofoliul Pioneer, îi va testa pe unele sole.
În județul Bihor, localitatea Săcuieni, hibridul PT225 i-a oferit fermierul Nagy Attila producția de 5.060 kg/ha.

“Lucrez în cadrul fermei Atiagro 1.200 ha, rapiță am avut pe 210 ha. A fost un an bun pentru această cultură și nu am avut probleme. Am semănat după grâu, am arat și la pregătirea terenului am avut grijă să nu pierdem apa din sol, am nivelat și am aplicat triplu 15 – 220 kg/ha, am mai efectuat o trecere cu combinatorul și am semănat începând cu 25 august. Apoi am aplicat un erbicid, un insecticid și un fungicid. În primăvară, în jurul datei de 20 martie, am aplicat 250 kg/ha nitrocalcar, după care 100 kg/ha îngrășământ pe bază de azot. Am mai dat un insecticid și un foliar pe bază de sulf, apoi un pachet cu insecticid, fungicid și foliar pe bază de bor. Aceasta a fost toată tehnologia, după care am recoltat la finalul lunii iunie”, a specificat fermierul campion.
Mulțumit fiind de rezultatele obținute, agricultorul intenționează ca în această toamnă să semene 300 ha cu rapiță, dintre care 200 ha cu hibridul PT225, iar diferența cu PR46W14 și alți hibrizi noi Pioneer.
Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, așa cum s-a anunțat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Divizia combină capacitățile DuPont Pioneer, DuPont Protecția Plantelor și Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie — incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Semințe, precum și alte produse premiate de protecția culturilor – și aduce constant noi produse în piață prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic și tehnologic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Premieră în cadrul UBB: Înscriere la admitere cu numere de ordine eliberate, monitorizate și programate online

Articolul următor

Spaces închiriază 3.000 mp în Unirii View

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share