Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Festivitate aniversară la USAMV Cluj-Napoca, o jumătate de secol de viață pentru Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii

Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii (FZB) aniversează în 2018 o jumătate de secol de la înfiinţare, iar ceremonia dedicată acestui eveniment a fost programată în Aula Mihai Șerban a Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinară Cluj-Napoca (USAMV). Creşterea performanţei didactice şi a celei de cercetare, preocupări permanente ale cadrelor didactice din facultate, s-au materializat în timp prin dezvoltarea a două programe de studii în domeniul zootehnie, respectiv piscicultură şi acvacultură, și a trei programe de studii în domeniul biotehnologii: agricole, pentru industria alimentară şi medical veterinare. Cu acest prilej au fost rememorate pagini din istoria învățământului superior zootehnic din Cluj-Napoca, fiind prezentate mesaje din partea Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării, Ministerului Agriculturii, a decanilor facultăților de profil din țară, precum și salutul autorităților locale și al Academiei Române. La final s-au desfășurat ceremoniile de decernare de către FZB a titlului de Profesor Honoris Causa, pentru performanțe deosebite în domeniul zootehniei românești, directorului general al companiei Transavia, Ioan Popa, și directorului general al Pig Improvement Company Europa Centrală și de Est, Ioan Ladoși, ambii absolvenți ai facultății.
 
Zootehnia Transilvaniei vrea să facă jocurile la nivel european

“Calitatea absolvenţilor FZB este cunoscută și apreciată unanim, iar implementarea planurilor de învăţământ ale Sistemului Bologna a fost realizată cu succes de câteva generații. Facultatea a derulat numeroase contracte de cercetare, iar rezultatele acestora au fost materializate în rase și hibrizi noi de animale (Merinos de Cluj, hibrizi de palmipede), produse și subproduse tradiționale și de origine geografică (Brânza de Mănăștur), tehnologii de creștere (Modul Sericicol Familial), echipamente de uz biotehnologic, produse utilizate în nutriție (sarea de Tazlău) și alte propuneri sau brevete de invenție. Baza materială a facultății a fost dezvoltată permanent și în prezent este constituită din clădiri proprii cu laboratorare de licență și cercetare, centre de cercetare, unități de cercetare în cadrul Institutului de Științele Vieții Regele Mihai I al României, spații destinate biobazelor disciplinelor, ferma Cojocna sau alte locații în care studenții pot derula activități de învățare și practică, în conformitate cu curricula planurilor de învățământ. Bazele secției de zootehnie au fost puse în anii 1920-1930, apoi au apărut liniile de studiu legate de piscicultură, biotehnologii. Avem în vedere mai multe proiecte, printre care se numără și baza din Hoia, centrul național de sericicultură, dar și în ferma de la Cojocna sau la lacurile de la Jucu. Stimulăm studenții să participe în internship-uri la companii pentru a lua contact cu viața reală. Încercăm să ieșim din acel turn de fildeș în care se spune că trăiesc universitarii și unde cei din producție nu au acces. Vom derula și un program pentru bunăstarea și protecția animalelor. Este o onoare pentru noi, cei care celebrăm acum 50 de ani de existență, să vă avem alături”, a declarat decanul FZB, Daniel Dezmirean.
Rectorul USAMV, Cornel Cătoi, militează pentru dezvoltarea sustenabilă în acest sector. “Creșterea animalelor este una dintre cele mai vechi meserii de pe pământ, printre primele activități economice ale omenirii, însă acum trebuie să o adaptăm la nevoile societății. Nu întotdeauna aceasta se raportează la factorul economic; avem și un patrimoniu de rase tradiționale de lăsat urmașilor, dar și un potențial.
La Cluj avem singurul centru național de creștere a viermilor de mătase din România. Un proiect extrem de ambițios pe care îl derulăm este baza didactică și de agrement din zona Hoia, pe 35 ha, de 8 milioane de euro, care este aproape câștigat. Majoritatea banilor vin din fonduri europene. Vrem să obținem noi rase de animale, dar sperăm că, în același timp, zona va deveni una dintre atracțiile Clujului, deoarece accesul va fi deschis publicului larg.
Nu a fost deloc ușor să concretizăm acest proiect – există restricții de construire în zonă – dar ne-am bucurat că, în cele din urmă, arhitecții din comisia de urbanism au înțeles ceea ce ce vrem noi să facem. Sperăm să introducem fermele noastre – centre de cercetare în cadrul programului de modernizare a exploatațiilor agricole. Vrem să ajungem la capacitatea de a ne autosusține, însă orice sprijin suplimentar din partea Guvernului este binevenit”, a punctat rectorul USAMV, Cornel Cătoi.
 
De la taurul dus de belciug, la roboții lui Boc
 

Primarul Emil Boc provine din zona rurală a Clujului, însă a devenit un adept al introducerii tehnologiilor pe scară largă. “În vremurile tinereții noastre, la țară nu erai acceptat de fete dacă nu reușeai să duci taurul de belciug pe o distanță de 2 km. Cei care activează acum în agricultură au o misiune foarte importantă: să ne facă viața mai ușoară și mai lungă fără a face rabat de la calitate. Veștile de la Bruxelles sunt bune: pentru tinerii fermieri vor fi alocați mai mulți bani în exercițiul financiar 2021-2027, în condițile în care acolo se vorbește despre mărirea sumelor alocate pentru apărare, imigranți sau tehnologie, dar bugetul UE va fi în minus cu 13 miliarde de euro pe an în urma retragerii Marii Britanii. Clujul folosește tehnologia pentru dezvoltare, mai ales că revoluția tehnologică va fi una cu un impact mai mare decât cea produsă prin descoperirea focului. Unii se tem că folosirea pe scară largă a roboților le va desființa locurile de muncă ori că se va pierde dimensiunea umană, însă roboții nu pot lua slujbele care încă nu au fost inventate. Se spune că fabrica viitorului va avea doi angajați: un om și un câine care să nu îl lase să se apropie de roboți. Pe de altă parte, populația planetei va crește la 9,6 miliarde până în 2050, ceea ce înseamnă că producția agricolă să urce cu 70 %. Tehnologia va avea un impact uriaș, inclusiv în sectorul agricol, informația stocată de senzori este folosită pe scară largă în agricultură”, a menționat fostul premier.
 
Rase valoroase sunt puse la colț
 

Țara noastră nu mai poate continua să trăiască doar din importuri, tendință identificată de Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS). “România are un potențial agricol extraordinar, însă trebuie să punem baza unei strategii naționale în anumite domenii în care, din păcate, bâjbâim, dar una făcută de către universitari. Nu este suficient să avem laboratoare frumoase, ne trebuie oameni și finanțare pentru proiecte naționale de lungă durată, nu de trei ani. Dacă marginalizăm sectoare ale agriculturii, nu vom ajunge nicăieri. Vom ajunge să importăm oameni din străinătate, să îi facem ardeleni.
Leguminoase, precum cartoful, vor fi folosite ca produse de combustie, plantele oleaginoase vor ajunge furnizori de energie. În zootehnie sunt multe elemente lăsate deoparte. 34 % din producția agroalimentară a țării provine din zootehnie, însă aceasta ar trebui să aibă o pondere de 50-60 %. Trăim din importuri, mai ales de material genetic, deși aici s-a creat rasa Merinos de Transilvania, de Cluj.
Pe Valea Sebeșului este o adevărată tragedie cu Țurcana, deși această rasă de oi poate fi transformată, chiar să o exportăm. Vaca Bălțata Românească este o altă șansă a noastră, însă cele provenite din alte țări au o promovare mult mai agresivă. Sunt rase de curcă mijlocie și mare pe care nu ne putem permite să le pierdem.
România avea a doua acvacultură de apă dulce din Europa, după Norvegia, acum am ajuns să importăm pește, cum e posibil așa ceva? 70 % dintre input-urile din țară provin din import, unii aduc 100 % de afară. Nu putem să mai mergem la nesfârșit cu dependența asta de importuri”, a făcut o radiografie Valeriu Tabără, președintele ASAS.
 
Micile ferme, marea șansă a Ardealului
 
Fostul ministru al Agriculturii militează pentru angrenarea micilor ferme în circuitul comercial. “Va trebui să avem programe speciale pentru sisteme integrate de gospodării de familie care generează venit pentru că dezvoltarea nu înseamnă doar complexe foarte mari. Există asemenea gospodării remarcabile în Ardeal, Banat, Bucovina, cu mult peste cele din zona de sud a țării.
Am văzut și la noi o astfel de fermă cu abator, carmangerie, magazin de desfacere, dar ele există pe scară largă în Belgia, Olanda, Israel, SUA. E necesar ca Autoritatea Sanitară Veterinară să fie mai deschisă pentru proiectele de abatoare mici, de puncte de sacrificare pentru că nu poți să dezvolți un sistem integrat fără ferme mici. Tot mai importante devin și măsurile de protecție a mediului, de reducere a gazelor de seră, a combustibilului fosil”, avertizează Tabără.
“Ca să ajungem să asigurăm necesarul de alimente pentru populațiile viitoare ar trebui să atingem o producție de lapte de trei ori mai mare decât cea care se obține acum în lume, deci vă dați seama ce efort fiziologic suplimentar. Românii se tot lamentează că nu au abatoare, când, de fapt, noi nu avem carne suficientă pentru acestea”, a remarcat cercetătorul clujean Constantin Velea.
 
Agricultură fără culoare politică
 

“În Parlamentul European, agricultura nu are culoare politică pentru că toți trebuie să mâncăm. Sunt de acord că trebuie să încercăm să păstrăm anumite rase tradiționale românești, e important să conservăm Sura de Stepă, Țurcana, Bazna sau Mangalița, dar să nu uităm că acum ne luptăm cu realități noi.
Iată aceste schimbări climatice care fac ca să avem 0 grade în iunie. De aceea avem nevoie de rase și de soiuri noi, iar cercetătorii din Cluj trebuie să fie mult mai implicați deoarece fonduri pentru acest domeniu există, mai ales la nivelul programului Orizont 2020”, a spus europarlamentarul clujean Daniel Buda.
“Meseria de inginer zootehnist este extrem de dificilă; presupune să stai 25 de ore din 24 “în brazdă”, deși mulți studenți se gândesc că vor lucra în birou la APIA, cu pisici sau câini. Puțini dintre colegii mei din Parlamentul European știu cât trebuie să trudești ca să obții o pâine sau o bucată de carne. 500 de milioane de cetățeni din UE trebuie hrăniți, de trei ori pe zi, o provocare imensă pe care o avem în față.
Vor veni resurse importante de la Bruxelles pentru instalarea tinerilor fermieri, deși recunoaștem că spațiul rural nu este extrem de prietenos, la nivel european se alocă sume mari pentru introducerea la sate a internetului, care la oraș a devenit ceva banal. Acum nu mai avem acele ferme de mari dimensiuni, care să își permită și zootehnist, și agronom, și veterinar; de aceea, micii agricultori trebuie să își facă un management minim al fermei pentru că altfel nu vor putea să reziste pe piață”, a continuat europarlamentarul.
 
Inginerul zootehnist, angajatul non-stop
 

Sorin Roșu Mareș, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, oferă o nouă perspectivă a profesiei de inginer zootehnist. “Acesta nu este nici agronom, nici veterinar, el trebuie să ofere fermei soluții de transformare a proteinei vegetale în proteină animală.
Facultatea de Zootehnie trebuie să fie mai prezentă în dezbaterea publică legată de dezvoltarea agriculturii, să aibă o mai mare capacitate de a comunica ideile din acest sector. Tinerii școliți în învățământul zootehnic vor fi promotori ai unui sistem activ de dezvoltare a fondului de animale performante”, a subliniat secretarul de stat.
 
LAUDATIO PROFESOR HONORIS CAUSA – IOAN POPA
 
Conferirea titlului de Profesor HONORIS CAUSA – o înaltă distincție pe care o poate acorda USAMV Cluj-Napoca – reprezintă o recunoaștere explicită a valorii profesionale și a prestigiului stiințific ale laureatului de astăzi, după o carieră de mai bine de 27 de ani, dedicată creșterii păsărilor la nivel intensiv în fermele proprii. În acest context, vă rog să îmi permiteți ca în numele întregii noastre comunități academice, să prezint câteva din reperele biografiei Domniei Sale.
Ioan Popa s-a născut la data de 18 mai 1957, în localitatea Armeni, județul Sibiu. A început studiile la cel mai mare liceu din Sibiu, iar mai apoi se înscrie la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, la secția de Zootehnie, fiind pasionat încă de pe vremea aceea de tehnologiile de creștere a păsărilor. Este absolvent al Facultății de Zootehnie și Biotehnologii – secția Zootehnie din anul 1984.
Încă de la terminarea studiilor universitare și până în prezent și-a desfășurat activitatea profesională exclusiv în domeniul avicol. A început pe poziția de șef de fermă după care la numai 2 ani, a fost avansat pe poziția de director tehnic și după 1 an a devenit director general la Avicolele de Stat Alba și Sf. Gheorghe. În ianuarie 1991, a hotărât să părăsească unitatea de stat de pe postul de director al unității și să se implice în construirea unei afaceri private. Această afacere a fost fondată pe structura unei ferme CAP, prin transformarea unor adăposturi de vaci de lapte în ferme de creștere a păsărilor.
Pentru a vă da seama de evoluția și dimensiunile companiei astăzi, întreaga producție care se realiza în primul an de activitate – un an întreg – la ora actuală se realizează în 3 ore. Profitul și reinvestirea sa au rămas obiective de business ale antreprenorului ardelean. Compania a ajuns să aibă un sistem de producție complet integrat pe vertical – auto-definit de fondatorul Ioan Popa: De la bob la furculiță. În urmă cu câțiva ani a investit într-o divizie vegetală prin care se asigură producerea în sistem propriu a cerealelor folosite în hrana păsărilor.
De la înființare și până în prezent, Transavia s-a dezvoltat continuu. Grupul Transavia – format din Transavia S.A. și Avicola Brașov (companie preluată în 2007) – a ajuns la cifra de afaceri de 145 milioane euro, vânzările fiind generate, în principal, de piața internă. În ultimii ani, exporturile au depășit 20 % din cifra de afaceri, iar printre cele mai mari piețe de desfacere sunt Marea Britanie, Italia, Franța, Bulgaria, Croația sau Grecia.
Ioan Popa este un pioner al privatizării – a început totul de la 0, dar a reușit să crească exponențial. Transavia, compania fondată de Ioan Popa în județul Alba, este cel mai mare producător de carne de pasăre de pe piața locală. În prezent, Transavia are peste 2.000 de angajați, 27 ferme de creștere a păsărilor și 4 ferme de producție vegetală, o fabrică de nutrețuri combinate, 3 abatoare performante de ultimă generație și o fabrică de procesare a cărnii. Fermele Transavia sunt localizate în 8 județe din România, în Alba, Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș, Mureș, Harghita și Caraș Severin, unde anual se produc peste 70.000 de tone de carne de pui.
În 1999 a obținut titlul de doctor în Zootehnie. În cadrul cercetărilor doctorale a studiat – Posibilități de aplicare a tehnologiei de creștere a puilor broiler la sol și în adăposturi disponibilizate prin amenajări și mecanizare automată. Din anul 1995, Ioan Popa este vicepreședinte al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), din anul 2006 este membru în Consiliul Independent pentru Implementarea Schemei Competitive de Granturi – UMP Makis – Proiectul Modernizarea Sistemului de Informare și Cunoaștere, dezvoltat de Ministerul Agriculturii și Banca Mondială. Tot din anul 2006 este membru în Comisia de Management și Marketing a Societății Române de Zootehnie (SRZ) și membru al World Poultry Science Association (WPSA). Este membru în colectivul redacțional al revistei ”Avicultorul”, redactată de UCPR, și colaborator și consultant în editarea unor lucrări și cărți de specialitate. Din anul 2017, Ioan Popa este fondator și președinte al Theodora Golf Club – cel mai mare resort și club de golf din România.
Prof. Dr. Daniel S. Dezmirean,
Decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii,
USAMV Cluj-Napoca
 
LAUDATIO PROFESOR HONORIS CAUSA – IOAN LADOȘI
Conferirea titlului de Profesor HONORIS CAUSA este o distincție măreață pe care o acordă Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, reprezentând o recunoaștere explicită a valorii profesionale, academice, prestigiului profesional și stiințific ale laureatului de astăzi, după o carieră de mai bine de 25 de ani dedicată studiului reproducției în domeniul suinelor.
În acest context, vă rog să îmi permiteți ca în numele întregii noastre comunități academice să prezint câteva dintre reperele biografiei Domniei Sale.
Ioan Ladoși s-a născut la data de 25 septembrie 1964 în Tîrgu Mureş din părinți de profesie filologi și dascăli. Și-a început studiile la Liceul Pedagogic, continuând astfel pasiunea părinţilor săi pentru acest domeniu. În continuare și-a completat studiile, alegând Facultatea de Zootehnie din Cluj pe care a absolvit-o în anul 1989. După încheierea studiilor, prin repartiţie, a preluat postul de șef de fermă în cadrul IAS Sâncraiul de Mureş, Ferma Valea Rece. În anul 1991 a revenit la Universitate în postura de cadru didactic, unde, prin concurs, devine preparator la disciplina Reproducţie Animală din cadrul Facultăţii de Zootehnie, iniţial sub îndrumarea Prof. Dr. Mireşan Eugen şi, ulterior, a Acad. Prof. Dr. Alexandru T. Bogdan. Din anul 1993 a ocupat postul de asistent la aceeași disciplină. În anul 1992 a fost admis ca doctorand la Disciplina Reproducţie Animală din cadrul Facultăţii de Zootehnie. Susţinerea tezei cu titlul Cercetări asupra evaluării computerizate a calităţii biologice a ovocielor şi embrionilor la specia suină a avut loc în anul 1998 în cadrul USAMV Bucureşti.
În anul 1995 ocupă postul de Șef lucrări şi preia responsabilităţile coordonării cursurilor şi lucrărilor practice la disciplinele Biotehnologia transferului de embrioni și fecundaţiei in vitro şi Culturi de celule şi ţesuturi animale din cadrul noi secţii de Biotehnologii în agricultură, înfiinţată în cadrul Facultăţii de Zootehnie, Cluj.
În acelaşi an participă la un stagiu de perfecţionare în domeniul managementului producţiei şi reproducţiei suinelor, finanţat de către PIG Improvement Company, Oxfordshire, Marea Britanie, unde, timp de 3 luni, a fructificat oportunitatea de a se familiariza cu aspectele practice ale managementului unei ferme nucleu, aflată în vârful piramidei ameliorării, precum şi a unuia dintre cele mai moderne centre de producţie şi comercializare a materialului seminal suin, ambele unităţi aparţinând: Pig Improvement Company (PIC).
În anul 1998 participă la un stagiu de perfecţionare finanţat printr-un proiect TEMPUS, în cadrul Departamentului de Biologia Dezvoltării Embrionare aparținând Universităţii din York, Marea Britanie, în domeniul fertilizării in vitro la speciile bovină şi murină, precum şi al managementului universitar.
Domnul Dr. Ing. Ioan Ladoși își va desfășura activitatea didactică în cadrul facultății noastre până în anul 2000 când este numit director tehnic la PIC România. Cu toate acestea, în perioada 2000-2003 a continuat colaborarea cu USAMV şi Facultatea de Zootehnie, în postura de cadru didactic asociat.
Odată cu preluarea postului de director tehnic în cadrul PIC România își începe perfecţionarea profesională în domeniul ameliorării animalelor şi a managementului afacerilor în genetica animală, participând la cursuri, cum ar fi cel de Tehnici de instruire participativă, organizat de Agenda Management Training and Development Programmes, Stoneleigh, Warwickshire, Marea Britanie.
Pentru a-și continua perfecţionarea profesională a urmat şi a absolvit în 2003 cursul postuniversitar „Fast Track MBA”, organizat de Belmont University, Nashville, SUA, curs desfăşurat în 4 module tematice diferite, în domeniul managementului şi leadership-ului afacerilor agricole. În acelaşi context şi cu acelaşi obiectiv, în 2007, a urmat Cursul de management al afacerilor agricole Ashridge University, Marea Britanie.
În ceea ce privește implicarea în cadrul formaţiunilor asociative profesionale din România aş menţiona doar faptul că din anul 2011 a devenit prin vot preşedintele A.P.C.P.R (Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România). În virtutea acestei poziţii, din anul 2012, odată cu înfiinţarea Federaţiei ProAgro – în care A.P.C.P.R. – a devenit membru fondator, a fost ales vice-preşedinte. Tot în calitatea de preşedinte al A.P.C.P.R., din anul 2016, a devenit membru în cadrul Consiliului Director al UECBV (Union Européenne du Commerce du Bétail et des Métiers de la Viande), cu sediul la Bruxelles.
O bună parte din activitatea de cadru didactic și cercetător s-a concretizat în elaborarea de cărţi, lucrări ştiinţifice şi tehnice. Astfel, domnul Dr. Ing Ioan Ladoși este autorul a 4 cărţi, dintre care una în calitate de unic autor şi 3 co-autor; 55 de articole ştiinţifice publicate în ţară şi 11 în reviste de specialitate din străinătate; 139 articole tehnice publicate în reviste de specialitate autohtone.
Prof. Dr. Daniel S. Dezmirean,
Decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, USAMV Cluj-Napoca
Material realizat de Călin POENARU și Dorel VIDICAN

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Corteva Agriscience™ pregătită să devină jucător major pe piața agricolă

Articolul următor

22 de tramvaie noi, fabricate la Arad, vor circula în Cluj – Napoca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share